Άρθρο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, στο mononews.gr στο πλαίσιο του αφιερώματος New Green Deal – Μεγάλος Υποστηρικτής ΔΕΗ
Εδώ τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους: 18 από τα τελευταία 20 χρόνια ήταν τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι φυσικές καταστροφές που συνδέονται με τον καιρό έχουν αυξηθεί κατά 350% σε σχέση με τη δεκαετία του 1980. Ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή συνδέεται με τη διάδοση ασθενειών και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πανδημιών! Αυτό τα στοιχεία δείχνουν πιστεύω το μέγεθος της πρόκλησης που αποτελεί η κλιματική αλλαγή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει συνειδητοποιήσει και για αυτό η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία συνδέεται άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο διαπραγματεύεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες. Από τα 750 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιστοιχούν στην Ελλάδα 32 δισεκατομμύρια (22,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και 9,5 δισ. ευρώ δανείων). Υπάρχει βέβαια η σημαντική λεπτομέρεια ότι θα έχουμε μόλις 4 χρόνια για να τους αξιοποιήσουμε, σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα!
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε ξεκινήσει μια πολυεπίπεδη δράση από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε. Βασική πυξίδα μας είναι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Αποτελεί επίσημο εθνικό έγγραφο από τον περασμένο Δεκέμβριο και περιλαμβάνει πολιτικές που ήδη προχωρούν με γοργούς ρυθμούς: την απολιγνιτοποίηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση των ΑΠΕ, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, την ηλεκτροκίνηση, την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και άλλες τομεακές δράσεις με τις οποίες θα πετύχουμε κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και θα περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.
Είναι μια ομολογουμένως πλούσια και φιλόδοξη ατζέντα. Και το γεγονός ότι ήδη ξεδιπλώνεται και εφαρμόζεται θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην προσπάθεια γρήγορης απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό όμως δεν αρκεί. Διότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι θέμα μόνο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αντίθετα, επηρεάζει σχεδόν κάθε τομέα δημόσιας πολιτικής: την αγροτική πολιτική, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις υποδομές, τις μεταφορές, τον πολιτισμό. Και για αυτό πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα εφαρμογής οριζόντιων δράσεων, μέτρων και προϋποθέσεων σε κυβερνητικό επίπεδο.
Για αυτό χρειάζεται νομίζω μια οριζόντια ρήτρα κλιματικής αλλαγής. Δηλαδή η συμπερίληψη σε κάθε νομοσχέδιο -όπου είναι εφικτό- δράσεων οι οποίες υπηρετούν το στόχο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, αλλά και την αποφυγή υιοθέτησης μέτρων που επιβαρύνουν το κλίμα. Αυτή η ρήτρα είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να πετύχουμε στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Διότι είναι μια πρόκληση με τόσες πολλές προεκτάσεις, που για την αντιμετώπισή της απαιτείται ο συντονισμός της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού στο πλαίσιο μιας οριζόντιας προσέγγισης.
Αυτή είναι η αντίληψη μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η αντίληψη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας συνολικά για αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον μας. Και με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε. Διότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι θέμα μόνο του κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά. Είναι αντίθετα θέμα οριζόντιο, θέμα εθνικό, θέμα δικό μας και των παιδιών μας!
Διαβάστε περισσότερα για το κλίμα, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο μεγάλο αφιέρωμα New Green Deal του mononews.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- FT: Γιατί το Κατάρ απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»
- Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά τη χθεσινή επίθεση στο Καζάν της Ρωσίας
- Γερμανία-Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τις υπηρεσίες που διέθεταν πληροφορίες για τον Ταλέμπ Α.