ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα σπίτια μας αλλά και τα κτήρια στα οποία εργαζόμαστε όχι απλώς καταναλώνουν αλλά σπαταλούν ενέργεια σε βάρος του περιβάλλοντος και της τσέπης μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος περίπου για το 40% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στη χώρα μας οι ανάγκες για θέρμανση των κατοικιών ανέρχονται περίπου στο 70% της συνολικής ενεργειακής τους κατανάλωσης. Η κατανάλωση ενέργειας για τις οικιακές συσκευές, το φωτισμό και τον κλιματισμό ανέρχεται στο 18% του συνολικού ενεργειακού ισοζυγίου.
Η κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια παρουσιάζει μεγάλη άνοδο λόγω της αύξησης της χρήσης κλιματιστικών τόσο για θέρμανση όσο και για δροσισμό, με τα κλιματιστικά να επιδεινώνουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης των αστικών κέντρων.
Το ΚΑΠΕ έχει εκδώσει κάποιες απλές συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια μας, που είναι ένα θετικό βήμα αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας. Μάλιστα, εκτιμά ότι ακόμα και με αυτές τις απλές κινήσεις μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας από 15%-40%.
Βελτίωση μόνωσης
Στην πραγματικότητα τα παλιά σπίτια, τα κατασκευασμένα προ του 1980, καταναλώνουν πολύ ενέργεια γιατί είναι έτσι κατασκευασμένα που δεν μπορούν να συγκρατήσουν για παράδειγμα τη θερμότητα ή τη δροσιά που παράγονται από τις συσκευές θέρμανσης και ψύξης. Στην ουσία έχουμε μεγάλη κατανάλωση ενέργειας λόγω «διαρροής» ενέργειας.
Έτσι το ΚΑΠΕ μας προτείνει ως πρώτο βήμα τη βελτίωση της μόνωσης με απλούς τρόπους και συγκεκριμένα:
-κλείσετε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη
-μην αερίζετε υπερβολικά τον χώρο
-κλείνετε τα εξώφυλλα (παντζούρια) και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο
Εάν η πολυκατοικία έχει κατασκευαστεί πριν το 1980, δεν πρέπει να έχει μόνωση οπότε μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργειας και αυτούς τους τρόπους:
-προσθέσετε θερμομόνωση στην οροφή του κτηρίου
-αντικαταστήσετε τα παράθυρα με μονά τζάμια με νέα θερμομονωτικά με διπλά τζάμια
-προσθέσετε μόνωση στους τοίχους (εξωτερικά αποδίδει καλύτερα).
Ψύξη – Κλιματισμός χώρων
Οι ειδικοί του ΚΑΠΕ μας συμβουλεύουν είτε έχουμε κλιματιστικό είτε όχι να προστατέψουμε το σπίτι μας από τον καλοκαιρινό ήλιο και την υπερβολική ζέστη, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η ενέργεια και τα χρήματα που θα χρειαστεί να ξοδέψουμε για δροσισμό. Συγκεκριμένα προτείνει:
-Σκιάστε όλα σας τα παράθυρα. Επιλέξτε το κατάλληλο σύστημα σκιασμού ανάλογα με τον προσανατολισμό του παραθύρου. Στο νότο προτιμήστε οριζόντια σκίαστρα, σταθερά ή κινητά, στην ανατολή και τη δύση κατακόρυφα. Η σκίαση εξωτερικά του παραθύρου είναι πάντα η καλύτερη.
-Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους, τις οροφές, αλλά και στις τέντες
-Τις ζεστές μέρες αερίστε το σπίτι σας μόνο τη νύχτα
-Ρυθμίζετε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία χαμηλότερη από 26 βαθμούς Κελσίου.
Θέρμανση χώρων
Το ΚΑΠΕ μας δίνει τέσσερις απλές συμβουλές για την καλύτερη θέρμανση του σπιτιού και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που αν και με την πρώτη ματιά μας φαίνονται αυτονόητες είναι από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε. Συγκεκριμένα προτείνει:
-Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για τη θέρμανση του κτιρίου. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες πρέπει να αφήνουμε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα.
-Στην αυτόνομη θέρμανση, ο θερμοστάτης δεν πρέπει να ρυθμίζεται πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Κάθε επιπλέον βαθμός ισοδυναμεί μέχρι και με 7% περισσότερη κατανάλωση ενέργειας.
-Ο αερισμός του χώρου πρέπει να γίνεται πάντα μόνο με κλειστό το σύστημα θέρμανσης.
-Όχι καλύμματα στα θερμαντικά σώματα γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
-Κάθε καλοκαίρι χρειάζεται σωστή ρύθμιση και συντήρηση- καθαρισμός του καυστήρα από ειδικό συντηρητή, ο οποίος εκδίδει και το πιστοποιητικό συντήρησης βάσει νομοθεσίας με μετρήσεις του βαθμού απόδοσης της εγκατάστασης, της θερμοκρασίας των καυσαερίων και της περιεκτικότητάς τους σε διοξείδιο του άνθρακα και αιθάλη.
TIPS ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ
-Εάν ένα μαγειρικό σκεύος δεν εφαρμόζει σωστά στην εστία της κουζίνας και είναι από 1-2 εκατοστά μικρότερο, θα καταναλώσετε από 20% έως 30% περισσότερο ρεύμα.
-Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου όταν είναι σε λειτουργία, φεύγει το 20% της εσωτερικής θερμότητας.
-Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.
-Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι στους 7 βαθμούς Κελσίου και του καταψύκτη στους –18°C. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.
-Μην αφήνετε τις συσκευές σε λειτουργία αναμονής (stand-by) γιατί συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Στη φάση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών σπαταλιέται σε διεθνές επίπεδο ηλεκτρική ενέργεια ίση με 5% -15% της ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης.
Διαβάστε περισσότερα για το κλίμα, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο μεγάλο αφιέρωμα New Green Deal του mononews.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βορίδης: Ο Κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει πολιτικές που εκφράζουν τον κεντρώο και τον δεξιό ψηφοφόρο
- Έλενα Ακρίτα: Θα παραιτηθώ αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης
- Μπορέλ: Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο Λίβανος – Ζητούμε άμεση κατάπαυση του πυρός
- Έλον Μασκ: Ποιον Κύπριο Youtuber και Ευρωβουλευτή «ψηφίζει» για πρόεδρο της ΕΕ