- Xρηματοοικονομικού εγγραμματισμού και ενδυνάμωσης
- Γυναικείας επιχειρηματικότητας
Όλα αυτά τα χρόνια, στον Διαγωνισμό έχουν αναδειχθεί νικητές πολλές γνωστές σήμερα εταιρείες του οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως η Avocarrot, η Pollfish και η Mist.io που έχουν εξαγοραστεί από διεθνείς εταιρείες, καθώς επίσης το e-table, η Ferryhopper, η Clio Muse, η DoctorAnyTime και πολλές ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες. Στόχος, άλλωστε, του Διαγωνισμού είναι η ενθάρρυνση και στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με την Εθνική Τράπεζα, μέσω του Business Seeds, να στέκεται δίπλα στις επιχειρήσεις, σε κάθε βήμα, προσφέροντας όχι μόνο χρηματοδότηση, αλλά και την απαραίτητη υποστήριξη, εργαλεία και δικτύωση.
Το πρόγραμμα Business Seeds υλοποιεί, ενδεικτικά, δράσεις:
- ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων μέσα από τον θεσμό του ετήσιου Διαγωνισμού «Καινοτομίας και Τεχνολογίας»
- εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και θεσμικούς φορείς,
- παροχής υποδομών και δικτύωσης σε συνεργασία με ελληνικούς και ξένους οργανισμούς, θερμοκοιτίδες και συμβουλευτικές εταιρίες παγκόσμιου κύρους,
- οικονομικής ενίσχυσης νεοφυών εταιριών μέσω εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, άμεσης συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο, αλλά και αξιοποίησης συνεργειών με επενδυτικά funds συμμετοχής ευρωπαϊκών και διεθνών κεφαλαίων για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Για τα όσα προσφέρει, όμως, ο Διαγωνισμός στις εταιρείες που διακρίνονται, οι πλέον αρμόδιοι για να μιλήσουν είναι οι ίδιοι οι νικητές.
Στον τελευταίο Διαγωνισμό, πέραν των τεσσάρων πρώτων νικητών, διακρίθηκαν άλλες έξι ομάδες, στις οποίες απονεμήθηκαν βραβεία ύψους 1.500 ευρώ.
Οι ομάδες αυτές είναι:
- Η Protio, η πρώτη πλατφόρμα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η οποία βοηθάει ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω της ανακαίνισης, ενεργειακής αναβάθμισης και τραπεζικής χρηματοδότησης.
- Η Beaver, μια πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης προϊόντων από άτομο σε άτομο που στοχεύει να επανακαθορίσει τον τρόπο με τον οποίο αποκτούμε πρόσβαση σε προϊόντα που χρειαζόμαστε προσωρινά.
- Η Caius Paths, η οποία χαρτογραφεί δασικούς δρόμους και μονοπάτια, μέσω δορυφορικών και γεωμορφολογικών δεδομένων, παρέχοντας συνεχείς ενημερώσεις για την προσβασιμότητά τους.
- Το Daisy Robot, που έχει τη μορφή λούτρινης μαργαρίτας και στοχεύει στη βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα σε θεραπευτές και παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.
- Η ΤΥΤΩ-After Daniel, η οποία ασχολείται με τη διαχείριση ενός νυκτόβιου αρπακτικού για τη φυσική αντιμετώπιση επιβλαβών τρωκτικών. Στόχος της είναι η μείωση των χημικών φαρμάκων, η προστασία των ανθρώπων από την μετάδοση ζωονόσων και η αποτροπή της καταστροφής των καλλιεργειών από τα τρωκτικά.
- Η CDxi Solutions, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη που συνδυάζει δορυφορικές εικόνες και πληροφορίες από Social Media, με σκοπό τον εντοπισμό συμβάντων ρύπανσης των υδάτινων πόρων.
Τι αποκόμισαν, όμως, οι εταιρείες αυτές από τον Διαγωνισμό, πέραν της χρηματικής ενίσχυσης;
Ας δούμε τι λένε οι ίδιοι οι νικητές.
«Το πρόγραμμα Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ μια νεοφυή επιχείρηση. Μέσω του προγράμματος η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με στελέχη της αγοράς και να χτίσει ένα πολύ δομημένο στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη της και για εμάς, ως Protio, το πάρα πολύ ενδιαφέρον είναι οι συνέργειες που ανακαλύψαμε κι εμείς μέσα από αυτήν την αλληλεπίδραση με την Εθνική Τράπεζα και το πώς μπορεί η Protio να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο μέσα από συνεργασίες όπως αυτή», λέει ο CEO της εταιρείας, Αντώνης Φιοράκης.
«Για εμάς ήταν πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη η συμμετοχή μας, καθώς μας έδωσε δομή, στόχο και όραμα. Ήταν πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να περνάμε από φάση σε φάση, να λαμβάνουμε εποικοδομητικό feedback και να δούμε, να αφουγκραστούμε, κατά πόσον η ιδέα που έχουμε ως startup ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς», λέει η Μαρία Κοσμά, Υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Beaver.
«Για έναν νέο επιχειρηματία, ο Διαγωνισμός Business Seeds είναι το ιδανικό έναυσμα για να αρχίσει να ασχολείται ακόμη πιο επαγγελματικά με την ιδέα του, δίνοντας το απαραίτητο mentoring αλλά και networking, ώστε να κατανοήσει ακόμη κι ο ίδιος καλύτερα το πού μπορεί να εξελιχθεί η ιδέα του και, γιατί όχι, να προχωρήσει σε κάποιες νέες επαγγελματικές συνεργασίες μέσω του Διαγωνισμού», επισημαίνει ο Γιώργος Μενδρινός, συνιδρυτής και CEO της Caius.
«Μέσα από τον Διαγωνισμό Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας καταφέραμε να ανοίξουμε λίγο πιο πολύ τη δουλειά μας σε πιο ευρύ κοινό, σε περισσότερο κόσμο, σε επιχειρηματίες και επενδυτές, οι οποίοι έχουν και να σου προτείνουν και να σου συστήσουν πώς να κινηθείς και πώς να προχωρήσεις τη δουλειά σου», λέει, αναφερόμενη στον Διαγωνισμό, η Σοφία Πλιάσα, διδάκτορας του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για το project Daisy Robot.
«Ο Διαγωνισμός Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας είναι μοναδικής αξίας, γιατί α) επιτρέπει σε νέες startups και καινοτόμες ιδέες να περάσουν από ένα ισχυρό φίλτρο διαγωνιστικό, όπου εκεί καθορίζεται η ποιότητα της ιδέας τους, β) στα διαδοχικά στάδια του φίλτρου αυτού υπάρχει πολύ έντονο mentoring και γ) προς το κλείσιμο αυτής της διαδικασίας, για τις ιδέες που επιλέγονται να πάνε προς το τέλος, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση και ακόμη μεγαλύτερη δικτύωση με το οικοσύστημα που χρειάζεται μια startup για να απλώσει πραγματικά τα φτερά της και να πετάξει», λέει ο Βασίλειος Μποντζώρλος, CEO και συνιδρυτής της TYTΩ.
«Η συμμετοχή μας στον Διαγωνισμό Business Seeds εξαρχής είχε τον στόχο της προβολής και της λήψης πολύ χρήσιμων συμβουλών από έμπειρους ανθρώπους που βρίσκονται για πολλά χρόνια στον χώρο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας», επισημαίνει από την πλευρά του ο Ηλίας Γιαλαμπουκίδης, ιδρυτής και CEO της CDxi Solutions, περιγράφοντας τι έκανε τη δική του εταιρεία να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διαγωνισμό μπορούν να αναζητηθούν στο www.nbg.gr/competition.