Ένα σημείο μοναδικής ομορφιάς, ένας τόπος ιστορικός, ευλογημένος, θελκτικός. Απέναντι από το νησί του Πέλοπα, ο ναός της θεάς Ήρας.
Ο Ισθμός βρίσκεται στο νομό Κορινθίας, η γέφυρά του ενώνει το νησί του Πέλοπα (Πελοπόννησο) με την ηπειρωτική Ελλάδα. Φτιάχτηκε από το 1880 ως το1893 έχει μήκος 6km. Από τη μια πλευρά η Κόρινθος, από την άλλη το Λουτράκι. Μια παραθαλάσσια κωμόπολη που για δεκαετίες είναι προορισμός λόγω των ιαματικών λουτρών της.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει εκεί και καζίνο, δίπλα του ακριβώς σταματώ στο Waves, του φίλου μου του Αθανασούλα και απολαμβάνω ένα φυσικό χυμό πριν το κολύμπι. Η παραλία αυτή 250 μέρες το χρόνο τη χτυπά ο μαΐστρος, που έχει μαζέψει ορμή απ’ όλο τον Κορινθιακό.
Αν όμως την πετύχεις με άπνοια, η λαδιά σε μαγεύει. Πόσο μάλλον αν στο κάδρο βρίσκεται και μια Γερμανίδα καλλονή όπως η BMW 420d GC με την οποία ταξιδέψαμε ως εκεί. Με στενοχωρεί στο Λουτράκι το πόσο κοντά στη θάλασσα είναι το τσιμέντο σε μια πανέμορφη γωνιά της χώρας μας. Πολλές φορές κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι πως να ήταν η περιοχή προτού ο άνθρωπος ανακαλύψει το οπλισμένο σκυρόδεμα.
Ανεβαίνοντας πιο πάνω αρχίζουν τα ωραία: Κατεύθυνση προς Περαχώρα, στροφές, μοναστήρια και προορισμός η λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης. Εσχάτως έχουν αρχίσει να χτίζονται ωραία σπίτια στην περιοχή, ακόμη και στις όχθες της λίμνης. Προορισμός 365 μέρες το χρόνο προσφέρεται για πικ νικ και οικογενειακές δραστηριότητες στις όχθες της. Υπάρχουν και κάποια ταβερνάκια που καλό είναι να τα επισκεφτείτε καθημερινές, κατά προτίμηση σούρουπο.
Το μήκος της λίμνης είναι στα 2km, το πλάτος στο 1km και το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα. Ένα χαρακτηριστικό σημείο είναι το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου. Τα νερά της είναι σχετικά διαυγή και υφάλμυρα. Ο Κορινθιακός κόλπος εισβάλει από τη νοτιοδυτική πλευρά, μ’ ένα κανάλι που έχει πλάτος 6m. Η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων.
Προχωρώντας λίγο πιο πάνω βρίσκεσαι στο φάρο του ακρωτηρίου. Τον βλέπεις βγαίνοντας από τον Ισθμό και τον αφήνεις δεξιά σου χαράζοντας πορεία για Τριζόνια. Ή τον αφήνεις αριστερά σου μπαίνοντας στο κανάλι του Ισθμού, το οποίο δεν λειτουργεί εδώ και καιρό λόγω κατολισθήσεων.
Δίπλα στο φάρο υπάρχει αρχαίος ναός αφιερωμένος στη θεά Ήρα. Στο κάτω μέρος μπορείς να κάνεις την βουτιά σου σ’ ένα απάνεμο κολπάκι, είναι μαγικό να κολυμπήσεις εκεί με πανσέληνο, καλοκαίρι. Ειδικά Αύγουστο που μπορεί να είναι ανοικτός και ο αρχαιολογικός χώρος.
Λίγο πριν φτάσεις στο φανάρι στο δεξί σου χέρι υπάρχει η κρήνη του Ηραίου, όπου κατά τη μυθολογία έπεσε η Γλαύκη για να γλυτώσει από τον δηλητηριασμένο χιτώνα της Μήδειας. Εκεί δίπλα είναι και το μνήμα των παιδιών της Μήδειας σύμφωνα με τον αρχαίο θρύλο.
Καθότι η περιοχή κατοικείται χιλιάδες χρόνια, υπάρχουν πολλές σημαντικές ιστορικές περίοδοι σ’ αυτό το κομμάτι, όπως και τα απομεινάρια αρκετών κτιρίων. Αξίζει να ζητήσετε μια ξενάγηση ειδικά για τα παιδιά.
Στο δυτικό άκρο του Ισθμού, υπάρχει μια αρχαία λίθινη δίοδος, η Διολκός, που χρησιμοποιείτο άλλοτε για να σύρονται τα πλοία δια ξηράς. Σίγουρα επιβάλλεται η αξιοποίηση του σημείου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια