Menu
1.31%
Τζίρος: 88.33 εκατ.

LAMDA Development: Μετά από 60 χρόνια, ένα μνημείο του Ελληνικού επιστρέφει στην αρχική του θέση

Κάθε μέρα για τη Γη

Η Ημέρα της Γης ένα παγκόσμιο κίνημα, με εκδηλώσεις αφύπνισης

Η Ημέρα της Γης 20 χρόνια μετά την αρχική της καθιέρωση, το 1990 έγινε παγκόσμιο κίνημα. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες.

Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης, και του δικού μας.

Το 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης», μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης το Earth Day Network, και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο.

Η σημασία της ημέρας αυτής είναι να μας υπενθυμίζει την ευθύνη μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Μας προτρέπει να σκεφτούμε τις ενέργειές μας και πώς μπορούμε να μειώσουμε την περιβαλλοντική μας επίδραση. Είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τον τρόπο ζωής μας και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

Σε αυτή την ημέρα, πολλές κοινότητες και οργανώσεις πραγματοποιούν δράσεις για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του πλανήτη μας και για να προωθήσουν τις περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης μας υπενθυμίζει ότι η γη είναι το μόνο μας σπίτι και ότι πρέπει να την φροντίζουμε και να την προστατεύουμε για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας και τις μελλοντικές γενιές. Μας καλεί επίσης να σκεφτούμε τον τρόπο ζωής μας και τις συνέπειες που έχει στο περιβάλλον, καθώς και να αναζητήσουμε τρόπους για να μειώσουμε την ανθρώπινη επίδραση στον πλανήτη.

Εκδηλώσεις επιμόρφωσης και αφύπνισης

Κάθε χρόνο πολλοί οργανισμοί, κυβερνητικές αρχές, ΜΚΟ, επιχειρήσεις και άλλοι οργανισμοί διοργανώνουν εκδηλώσεις και εκστρατείες για να εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Αυτές οι εκδηλώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Εθελοντικά προγράμματα καθαρισμού παραλιών, δασών και πόλεων.

Επιμορφωτικά σεμινάρια και διαλέξεις για την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εκδηλώσεις καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως εκθέσεις φωτογραφίας, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ποιητικές αναγνώσεις

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα Κάθε μέρα για τη Γη ΕΔΩ

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημέρα της Γης: Για 4η χρονιά η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί 4,3 εκατ. νοικοκυριά αποκλειστικά από ΑΠΕ
ΗΡΩΝ και WE4ALL γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με δενδροφύτευση στις Αχαρνές
Αναδάσωση στο Πάρκο Ανθούσας στην Παλλήνη με τη στήριξη της Αττικής Οδού
Βρετανία: Μαζική διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου για την Ημέρα της Γης
Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2023: Επενδύστε στον πλανήτη μας
Γιόρταζε την Παγκόσμια Μέρα της Γης κάθε μέρα
Climate Literacy: Ημέρα της Γης και περιβαλλοντικός αλφαβητισμός
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Από τη διαδήλωση του 1970 στη σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία
Το εντυπωσιακό Google Doodle για την Ημέρα της Γης
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Μόλις το 2,8% των οικοσυστημάτων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο