ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Οι κοινωνικές προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και σε μεγάλο βαθμό και το ζήτημα της ισορροπίας εργασιακής και προσωπικής ζωής αποθαρρύνουν τους εργοδότες από το να εξελίξουν μια γυναίκα», αναφέρει η Βίβιαν Μπουζάλη, Chief Corporate Affairs & Communication Officer της MYTILINEOS.
«Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ οι ισότιμες αποδοχές παρά τη μεγάλη κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί, παραμένουν ένα στοίχημα» τονίζει.
Στόχος μας στις επιχειρήσεις οφείλει να είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η ισόποση και ισότιμη εκπροσώπησή τους, υπογραμμίζει.
Επίσης, σημειώνει ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έλαβε μια τολμηρή πρωτοβουλία και η MYTILINEOS πρωτοπόρησε και έθεσε ως στόχο ήδη από το 2020 ότι το γυναικείο φύλο θα εκπροσωπεί έως το 27% της σύνθεσης του ΔΣ, έως το 50% του συνολικού αριθμού των ανεξάρτητων μελών του ΔΣ, το 20% των ανωτάτων στελεχών (διευθυντών και γενικών διευθυντών) και το 15% των εργαζομένων άμεσης απασχόλησης.
Όσο για το τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες που θέλουν να ανελιχθούν, «πρέπει να στηριχθούν στις ικανότητες τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους, να εξελιχθούν και να μιλήσουν. Η διαδρομή δε θα είναι πάντα εύκολη αλλά γίνονται πολλές προσπάθειες για να αλλάξει αυτό. Πολλές φορές αν δε ζητήσεις κάτι, δε θα γίνει ποτέ. Ας το ζητήσουν γιατί το αξίζουν», τονίζει η κυρία Μπουζάλη.
Ο χώρος των επιχειρήσεων δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες; Παρατηρείτε κάποια αλλαγή στις ευκαιρίες που δίνονται σε γυναίκες σήμερα σε σχέση με πριν από 10 ή 15 χρόνια;
Σήμερα η κατάσταση στις επιχειρήσεις όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών έχει αλλάξει. Οι γυναίκες, ακόμα και σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους κλάδους, μετά από αρκετούς αγώνες και προσπάθεια, έχουν καταφέρει να βρουν τη θέση τους, να αποκτήσουν ευκαιρίες εξέλιξης και να βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις.
Είναι προφανές πως δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν 10 ή 15 χρόνια ωστόσο υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να διανύσουμε ώστε να δίνονται οι ίδιες ευκαιρίες και σε άντρες και σε γυναίκες. Φαινόμενα όπως το glass ceiling υφίστανται ακόμα και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανέλιξη των γυναικών. Προκαταλήψεις για την εναρμόνιση εργασιακής και προσωπικής ζωής και τις δεξιότητες και γνώσεις αλλά και κοινωνικά και έμφυλα στερεότυπα, κρατάνε πίσω τις γυναίκες.
Στόχος μας στις επιχειρήσεις οφείλει να είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η ισόποση και ισότιμη εκπροσώπηση τους. Στη MYTILINEOS επιδιώκουμε και έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη των φυσικών ταλέντων και των ικανοτήτων ανεξαρτήτως φύλου, προάγοντας πολιτικές που ενισχύουν την εργασιακή ισότητα, με έμφαση στις ίσες αμοιβές, την εκπαίδευση και την κατάρτιση όλων των εργαζομένων.
Είστε από τις λίγες γυναίκες σε ηγετική θέση σε ελληνική εισηγμένη εταιρεία. Το φύλο σας ήταν ποτέ λόγος για να αντιμετωπίσετε στερεοτυπικές συμπεριφορές ή κάποια προκατάληψη; Είναι εύκολο να αποδεχθούν τη γυναικεία ηγεσία άνδρες υφιστάμενοι;
Στην πραγματικότητα, σε μεγάλο ή σε μικρό βαθμό όλες οι γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει στερεοτυπικές συμπεριφορές που είτε γίνονται αντιληπτές είτε όχι. Εγώ δε θα αποτελούσα εξαίρεση, ωστόσο επέλεξα περιβάλλοντα που ήταν υγιή και δεν μου έδειξαν ποτέ πως το φύλο μου έχει σημασία. Αντιθέτως, το γεγονός πως είμαι γυναίκα στον κόσμο των επιχειρήσεων το εκτίμησα και μου πρόσφερε έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης και αντιμετώπισης σύνθετων θεμάτων και προβλημάτων.
Σε πολλές επιχειρήσεις η υπο-εκπροσώπηση γυναικών σε ηγετικούς ρόλους έρχεται σε αντίθεση με το εργατικό δυναμικό όπου συχνά υπερτερεί το γυναικείο φύλο. Επόμενος στόχος για αυτές τις επιχειρήσεις είναι η γυναικεία ηγεσία. Ακόμα και αν υπάρχει δυσκολία για την αποδοχή της από τους άνδρες υφιστάμενους οι εταιρίες πρέπει να έχουν μια σωστή αξιολόγηση των εργαζομένων και να επιβραβεύουν ανεξαρτήτως φύλου.
Η MYTILINEOS, ως υπεύθυνος εργοδότης, επενδύει συστηματικά στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος απαλλαγμένου από κάθε είδους διακρίσεις, αναδεικνύοντας το ταλέντο και την επαγγελματική ηθική.
Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που λειτουργούν οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες managers; Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που θέλει να ηγηθεί σε άντρες υφισταμένους της; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει;
Υπάρχει διαφορά μεταξύ των managers ανεξαρτήτως φύλου καθώς σημασία έχει η ικανότητα, η εμπειρία και η εξέλιξη κάθε ανθρώπου. Ο πυρήνας και ο χαρακτήρας που διαμορφώνει μέσα από τις προσλαμβάνουσές του, το περιβάλλον του και την παιδεία που έχει λάβει.
Ωστόσο, βλέπουμε πολλές φορές πως άνδρες και γυναίκες managers συμπεριφέρονται διαφορετικά. Εντοπίζω συχνά σε γυναίκες managers τη δυνατότητα να δουν ένα θέμα περισσότερο ολιστικά, να εντοπίσουν την κατάλληλη λύση ούσες ανοιχτές σε συζήτηση και με ενσυναίσθηση.
Μια γυναίκα που θέλει να ηγηθεί σε άντρες υφιστάμενους πρέπει απλώς να λειτουργεί σωστά και με συζήτηση. Στα επαγγελματικά περιβάλλοντα χρειάζεται σωστή επικοινωνία. Για μένα αυτό είναι το κλειδί. Όποια εμπόδια και αν αντιμετωπίσουν, η επικοινωνία μπορεί να κάνει θαύματα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ποσόστωση; Έχει σημασία για την αξία μιας εταιρείας η παρουσία γυναικών στα διοικητικά συμβούλια;
Ως γυναίκα μπορώ να αντιληφθώ την επιφύλαξη απέναντι στις ποσοστώσεις ωστόσο η παρουσία γυναικών στα διοικητικά συμβούλια μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές και να αλλάξει τον τρόπο σκέψης. Θα ήθελα εδώ να σταθώ σε μία τολμηρή πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINΕOS, Ευ. Μυτιληναίος υιοθετώντας στο σύνολο της λειτουργίας της εταιρείας τα κριτήρια ESG για το περιβάλλον, την κοινωνική ισότητα και την διακυβέρνηση. Έτσι, η MYTILINEOS πρωτοπόρησε και έθεσε ως στόχο ήδη από το 2020 ότι το γυναικείο φύλο θα εκπροσωπεί:
- Έως το 27% της σύνθεσης του ΔΣ.
- Έως το 50% του συνολικού αριθμού των ανεξάρτητων μελών του ΔΣ.
- το 20% των ανωτάτων στελεχών (διευθυντών και γενικών διευθυντών).
- το 15% των εργαζομένων άμεσης απασχόλησης.
Υπάρχει κατά τη γνώμη σας γυάλινη οροφή; Υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά στην ιεραρχία μπορεί να φτάσει μια γυναίκα; Αμείβονται το ίδιο άνδρες και γυναίκες για την ίδια θέση με την ίδια εμπειρία; Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας εμποδίζει μια μεγαλύτερη συμμετοχή τους;
Συνολικά ναι υπάρχει το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» και για τις γυναίκες συχνά η ανέλιξη είναι πιο απαιτητική. Ακόμα και αν δεν υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά θα φτάσει στην ιεραρχία μια γυναίκα, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι περισσότερες. Πρέπει να αποδείξει διπλά την αξία της και τις ικανότητές της σε σχέση με έναν άνδρα. Οι κοινωνικές προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και σε μεγάλο βαθμό και το ζήτημα της ισορροπίας εργασιακής και προσωπικής ζωής αποθαρρύνουν τους εργοδότες από το να εξελίξουν μια γυναίκα. Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ενώ οι ισότιμες αποδοχές παρά τη μεγάλη κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί, παραμένουν ένα στοίχημα.
Τι θα συμβουλεύατε νέες γυναίκες που θέλουν να ανελιχθούν επαγγελματικά; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν;
Η συμβουλή μου για τις γυναίκες που θέλουν να ανελιχθούν είναι να στηριχθούν στις ικανότητες τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους, να εξελιχθούν και να μιλήσουν. Η διαδρομή δε θα είναι πάντα εύκολη αλλά γίνονται πολλές προσπάθειες για να αλλάξει αυτό. Πολλές φορές αν δε ζητήσεις κάτι, δε θα γίνει ποτέ. Ας το ζητήσουν γιατί το αξίζουν.
Με ποιες πολιτικές μπορούν οι εταιρείες να ενισχύσουν την παρουσία των γυναικών σε υψηλές θέσεις; Τι κάνει η δική σας εταιρεία γι αυτό;
Στη MYTILINEOS είμαστε πολύ περήφανοι γιατί βλέπουμε τον άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου και προσφέρουμε ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών με τα ίδια δικαιώματα. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην Πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δημοσιεύσαμε το 2021, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και τις εξής δεσμεύσεις μας σχετικά με τις Ίσες Ευκαιρίες, όπως:
-Τη δέσμευση μας στο πλαίσιο της ισότητας των φύλων στην εργασία με σκοπό να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων κατά των γυναικών στον τομέα της απασχόλησης, των ίσων ευκαιριών για όλους, των ίσων αμοιβών για ίση εργασία, στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
-Την απαγόρευση των διακρίσεων, της παρενόχληση, τις προσβλητικές ή ανάρμοστες συμπεριφορές, την άδικη μεταχείριση ή αντίποινα παντός είδους, όπως επίσης και
-Εταιρικές διαδικασίες αναζήτησης και πρόσληψης προσωπικού, πρόσβασης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, αμοιβής, αξιολόγησης της απόδοσης, που στερούνται διακρίσεις που έχουν τη βάση τους στη φυλή, το φύλο, το χρώμα, την εθνική ή κοινωνική προέλευση, τη θρησκεία, την ηλικία, την αναπηρία, τη σεξουαλική προτίμηση και την πολιτική πεποίθηση.
Επίσης, ως Εταιρεία, στοχεύουμε στην εφαρμογή της αρχής της Ποικιλομορφίας (με βασικές παραμέτρους, εκτός των άλλων, το φύλο, την ηλικία, την εμπειρία, τις δεξιότητες και τις γνώσεις) στη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου, του δυναμικού των ανωτάτων στελεχών της καθώς και στο σύνολο των υπαλλήλων άμεσης απασχόλησης στις δραστηριότητές της, όπου αυτό είναι εφικτό.
Παράλληλα, συμμετέχουμε στον Παγκόσμιο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 10, που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση και προαγωγή της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ένταξης όλων, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, οικονομικής ή άλλης κατάστασης. Επιπλέον, μέσα από μελέτες διαμορφώνουμε την κατάλληλη μεθοδολογία για συλλογή και ανάλυση δεδομένων για την κατανόηση του δείκτη ισότητας αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών και διαμορφώνουμε την απαραίτητη Πολιτική για την Πρόληψη και Καταπολέμηση φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Οι δράσεις μας δεν σταματάνε εδώ.
Αντιθέτως, στόχος μας είναι να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων κατά των γυναικών και αξιοποιούμε τις κατάλληλες εταιρικές διαδικασίες αναζήτησης και πρόσληψης προσωπικού ανεξαρτήτως φύλου.
Διαβάστε επίσης
Γυναίκες που άνοιξαν δρόμους στην Ελλάδα: Από την Καλλιρρόη Παρρέν ως την Μελίνα Μερκούρη
Καλυψώ Γούλα: «Κάποιοι έχουν εμμονή με την ανδρική ηγεσία»