Σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες υπάρχει όντως γυάλινη οροφή, αναφέρει η κυρία Πέπη Σόμπολου, Director of Information Security, CISO στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο, οφείλεται σε ένα βαθμό στο ότι ο αριθμός των υποψηφίων γυναικών επαγγελματιών για τέτοιου είδους θέσεις δεν είναι μεγάλος κι αυτό σε κάποιες περιπτώσεις έχει τις ρίζες του στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης. Το να συμμετέχει μια γυναίκα ισότιμα σε μια συνάντηση είναι θέμα σεβασμού, σημειώνει, ενώ επισημαίνει ότι συγκεκριμένες ειδικότητες, άμεσα σχετιζόμενες με την τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η Κυβερνοασφάλεια, ήταν στο παρελθόν πιο πολύ ανδροκρατούμενες. Πλέον διαπιστώνει ότι αυτό το φαινόμενο περιορίζεται αν και υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μπροστά μας. Η ισότητα ευκαιριών έχει βεβαίως να κάνει περισσότερο με την αλλαγή αντίληψης και την εστίαση στο υψηλών προδιαγραφών αποτέλεσμα και όχι στο αν στη θέση ευθύνης βρίσκεται γυναίκα ή άντρας.

1

Το κλειδί για κάθε πετυχημένη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα -ανεξάρτητα από το φύλο-, τονίζει, είναι να ακούμε αυτό που θέλουν να μας επικοινωνήσουν, αναζητώντας παράλληλα ευέλικτους τρόπους χειρισμού. Η σωστή επικοινωνία είναι το παν, για την Πέπη Σόμπολου.

Ο χώρος των τραπεζών / τεχνολογίας δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες; Παρατηρείτε κάποια αλλαγή στις ευκαιρίες που δίνονται σε γυναίκες σήμερα σε σχέση με πριν από 10 ή 15 χρόνια;

Η αλήθεια είναι ότι συγκεκριμένες ειδικότητες, άμεσα σχετιζόμενες με την τεχνολογία συνήθως ήταν στο παρελθόν πιο πολύ ανδροκρατούμενες- όπως για παράδειγμα η Κυβερνοασφάλεια. Πλέον τολμώ να πω ότι αυτό έχει διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, έχοντας ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε. Η ισότητα ευκαιριών έχει βεβαίως να κάνει περισσότερο με την αλλαγή αντίληψης και την εστίαση στο υψηλών προδιαγραφών αποτέλεσμα και όχι στο αν προέρχεται από θέση ευθύνης που ανήκει σε γυναίκα ή άντρα.

Είστε από τις λίγες γυναίκες σε ηγετική θέση. Το φύλο σας ήταν ποτέ λόγος για να αντιμετωπίσετε στερεοτυπικές συμπεριφορές ή κάποια προκατάληψη; Είναι εύκολο να αποδεχθούν τη γυναικεία ηγεσία, άνδρες υφιστάμενοι;

Μιλώντας με βάση την εμπειρία μου όλ΄ αυτά τα χρόνια, στον επαγγελματικό χώρο ορισμένα στερεότυπα και προκαταλήψεις δεν προέρχονται μόνο από θέσεις υψηλά στην ιεραρχία. Μια γυναίκα ενδεχομένως να πρέπει να καταβάλει πολλαπλή προσπάθεια για να αναλάβει ηγετική θέση ή να λάβει υψηλότερο μισθό και αυτό είναι κάτι που ίσως δε γίνει ποτέ, ιδιαίτερα αν οι συνεργάτες και οι συνάδελφοί της δεν την αποδέχονται λόγω του φύλου της.

Το ευτύχημα ωστόσο είναι ότι υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι με ανοιχτό μυαλό που συνεργάζονται άψογα, αδιαφορώντας για τη διαφορετικότητα του φύλου. Πλέον οι περισσότεροι άντρες επαγγελματίες κρίνουν βάσει αξίας, συνεισφοράς και αποτελέσματος και όχι βάσει φύλου. Για να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα ως απόρροια συνεργασίας, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν πολυποίκιλες απόψεις και προσεγγίσεις. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο να το υιοθετήσουμε, σε κάθε ηγετική βαθμίδα.

Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που λειτουργούν οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες όταν έχουν υψηλόβαθμη θέση;

Παρατηρείται συχνά άντρες και γυναίκες επαγγελματίες, στο ίδιο ακριβώς περιβάλλον και με παρόμοια δεδομένα, να αξιοποιούν εντελώς διαφορετικές δεξιότητες.

Σχεδόν πάντα λοιπόν αποδεικνύεται ότι στο σύνολό τους οι διαφορετικές δεξιότητες είναι απολύτως χρήσιμες – κάτι που σίγουρα ενισχύει την ανάγκη ύπαρξης διαφορετικότητας. Άλλωστε, το κλειδί για κάθε πετυχημένη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα -ανεξάρτητα από το φύλο μας- είναι να ακούμε αυτό που θέλουν να μας επικοινωνήσουν, αναζητώντας παράλληλα ευέλικτους τρόπους χειρισμού. Η σωστή επικοινωνία είναι το παν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ποσόστωση; Έχει σημασία για την αξία μιας εταιρείας η παρουσία γυναικών στα διοικητικά συμβούλια;

Ναι, όντως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα ποσοστά έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Βεβαίως κι έχει ύψιστη σημασία η αύξηση αυτή, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει διάνθιση απόψεων και τοποθετήσεων ώστε να λαμβάνονται ακόμα σωστότερες αποφάσεις. Ο καθένας και η καθεμία από εμάς έχει πάντα κάτι να φέρει στο τραπέζι και οφείλουμε να πλαισιώσουμε αυτή την προσέγγιση χωρίς προκατάληψη και ουτοπικές συμπεριφορές.

Υπάρχει κατά τη γνώμη σας γυάλινη οροφή; Υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά στην ιεραρχία μπορεί αν φτάσει μια γυναίκα;

Σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες υπάρχει όντως γυάλινη οροφή, κάτι που υποστηρίζεται και από σχετικές μελέτες. Αυτό, σε κάποιο βαθμό, οφείλεται στο ότι ο αριθμός των υποψηφίων γυναικών επαγγελματιών για τέτοιου είδους θέσεις δεν είναι μεγάλος κι αυτό σε κάποιες περιπτώσεις ξεκινάει ακόμα κι από τη νηπιακή εκπαίδευση. Το να συμμετέχει μια γυναίκα ισότιμα σε μια συνάντηση είναι θέμα σεβασμού. Το να της παρέχεται ο «χώρος» για να παίρνει θέση στη λήψη αποφάσεων είναι θέμα κουλτούρας. Κι εκεί φαίνεται ότι η πραγματικότητα απέχει ακόμη αρκετά απ΄ αυτό που οραματιζόμαστε.

Το να κάνει κανείς πράξη τη συμπερίληψη είναι θέμα συνειδητής απόφασης. Είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται να το προσεγγίσουμε σε βάθος, στην πραγματική του διάσταση και αποστασιοποιημένα. Σίγουρα η αλλαγή νοοτροπίας και χειρισμού στα θέματα ιεραρχίας, μόνο καταλυτικά μπορούν να λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση – καταρρίπτοντας έτσι τα όποια όρια στη δυνατότητα εξέλιξης.

Τι θα συμβουλεύατε νέες γυναίκες που θέλουν να ανελιχθούν επαγγελματικά; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν;

Θα τις συμβούλευα να επιδιώξουν αυτό που θέλουν πραγματικά μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση & διεύρυνση των γνώσεων γύρω από το αντικείμενό τους. Κι έπειτα, επειδή αρκετές φορές το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, να πιστέψουν στην αξία τους, μένοντας επικεντρωμένες στον στόχο τους και μόνο.

Ποια είναι η πολιτική της τράπεζας για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε υψηλές θέσεις;

Βρίσκομαι σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο οργανισμό που έχει «αγκαλιάσει» αυτό το ζήτημα ως προτεραιότητα, διατηρώντας υψηλά ποσοστά αντιπροσωπευτικότητας, κάνοντας ουσιαστικά βήματα προς την ενδυνάμωση της αξιοκρατίας και της ισότητας & υιοθετώντας πλέον τις Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών (Women’s Empowerment Principles – WPEs). Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να τίθεται ως αντικείμενο αναγκαιότητας κι εξέλιξης ένα τόσο σοβαρό ζήτημα στην εποχή μας!

Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Γυναίκες που μας εμπνέουν