Όπως εξηγεί, οι εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλιά τους, ενώ σημειώνει ότι στο προπτυχιακό πρόγραμμα Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT συμμετέχουν κατά 50% γυναίκες, οι οποίες θα εισρεύσουν στο εργατικό δυναμικό και περισσότερες γυναίκες θα μπουν στην τεχνολογία στο μέλλον.
Δεν πιστεύει ότι υπάρχει γενική κοινωνική συνωμοσία που κρατά τις γυναίκες μακριά από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας και τονίζει ότι είναι επικίνδυνο για τις γυναίκες —και τις κόρες μας— να κουβαλούν την ιδέα μιας «γυάλινης οροφής» ή να έχουν την αίσθηση ότι ο κόσμος είναι έξω για να μας γκρεμίσει, γιατί αυτό μπορεί να μας αυτοπεριορίσει. Όσο για τις γυναίκες στις υψηλές θέσεις πιστεύει ότι η μετάβαση συμβαίνει τώρα και τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά σε είκοσι χρόνια.
Η κα. Χατσοπούλου θα συμμετέχει στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 26 με 29 Απριλίου στους Δελφούς.
Ο επιχειρηματικός κόσμος προσφέρει τις ίδιες ευκαιρίες επιτυχίας σε άνδρες και γυναίκες; Πιστεύετε ότι υπάρχει αλλαγή στις ευκαιρίες που δίνονται στις γυναίκες σήμερα σε σύγκριση με πριν από 10 ή 15 χρόνια;
Σίγουρα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση τώρα στο να ανοίξουν πόρτες για τις γυναίκες από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αντιληπτό. Για παράδειγμα, στο MIT το προπτυχιακό πρόγραμμα Μηχανολόγων Μηχανικών είναι κατά 50% γυναίκες, και αυτό τελικά θα εισρεύσει στο εργατικό δυναμικό που θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες γυναίκες στην τεχνολογία και περισσότερες γυναίκες ηγέτες στον κλάδο.
Είστε από τις λίγες γυναίκες που βρεθήκατε σε ηγετική θέση. Ήταν ποτέ το φύλο σας η αιτία να αντιμετωπίσετε στερεότυπες συμπεριφορές ή προκαταλήψεις; Είναι εύκολο για τους άντρες υφισταμένους να αποδεχτούν τη γυναικεία ηγεσία;
Έχω ευλογηθεί με άνδρες μέντορες που με υποστήριξαν και με βοήθησαν στην εξέλιξη της καριέρας μου. Το να είσαι επιχειρηματίας απαιτεί να αντιμετωπίσεις πολλές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών αποτυχιών, απόρριψης και αμφιβολιών από τον έξω κόσμο. Γενικά, τα ζητήματα που σχετίζονται με το φύλο ήταν οι λιγότερες από αυτές τις πολλές δυσκολίες.
Υπάρχει διαφορά στον τρόπο λειτουργίας των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες μάνατζερ; Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια γυναίκα που θέλει να ηγηθεί ανδρών υφισταμένων; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει;
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ διαχείρισης, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι σχετίζονται απαραίτητα με το φύλο. Πιστεύω ότι οι πιο αποτελεσματικοί μάνατζερ είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ανάπτυξη των ανθρώπων τους, υπηρετώντας ως μέντορες και δάσκαλοι, ενώ δημιουργούν μια αίσθηση συντροφικότητας μεταξύ των μελών της ομάδας.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ποσόστωση; Έχει σημασία η παρουσία γυναικών στα διοικητικά συμβούλια για την αξία μιας εταιρείας;
Έχει δοθεί αυξημένη προσοχή στην ποικιλομορφία στα διοικητικά συμβούλια, κάτι που αποτελεί τεράστια εξέλιξη. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η ποικιλομορφία απόψεων —λόγω διαφορετικών φύλων, κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου, εκπαίδευσης, ταλέντων, εμπειρίας και δεξιοτήτων— οδηγεί πάντα σε καλύτερη λήψη αποφάσεων. Αυτό σίγουρα αυξάνει την αξία μιας εταιρείας.
Οι εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια τους, επομένως δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή του να είσαι γυναίκα.
Ωστόσο, η ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση χρειάζεται χρόνο για να εισρεύσει στον εργασιακό χώρο, επομένως ο αριθμός των καταρτισμένων γυναικών μεγάλων σε ηλικία εξακολουθεί να είναι περιορισμένος, αλλά αυτό βελτιώνεται καθημερινά. Δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε quotas όσο οι εταιρείες συνεχίζουν να ψάχνουν για γυναίκες.
Πιστεύετε ότι υπάρχει γυάλινη οροφή; Υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει μια γυναίκα στην ιεραρχία; Οι άνδρες και οι γυναίκες αμείβονται το ίδιο για την ίδια θέση με την ίδια εμπειρία;
Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και εξαρτάται από το ποιος παίρνει τις αποφάσεις σε κάθε περίπτωση, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει μια γενική κοινωνική συνωμοσία για να κρατήσει τις γυναίκες μακριά από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας.
Νομίζω ότι είναι επικίνδυνο για τις γυναίκες —και τις κόρες μας— να κουβαλούν την ιδέα μιας γυάλινης οροφής ή την αίσθηση ότι ο κόσμος είναι έξω για να μας γκρεμίσει, γιατί αυτό μπορεί να μας αυτοπεριορίσει. Εάν μια γυναίκα είναι σε έναν οργανισμό που της φέρεται άδικα, θα πρέπει να παραιτηθεί και να πάει σε διαφορετικό οργανισμό. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις πολύ πραγματικές επιλογές που πρέπει να κάνει μια γυναίκα σχετικά με τα παιδιά: θέλει παιδιά, πότε, ποιος θα είναι ο κύριος φροντιστής τους, πόση άδεια θα θέλει όταν γεννήσει, και θα θέλει να επιστρέψει σε θέση πλήρους απασχόλησης.
Αυτές οι πολύ πρακτικές σκέψεις θα έχουν αντίκτυπο στην καριέρα της και στο πώς σκέφτεται για την καριέρα της. Αυτές δεν είναι εύκολες αποφάσεις, και δεν υπάρχει τέλεια λύση, αλλά αυτή η επιλογή είναι επίσης ένα μεγάλο προνόμιο, όπως και η ίδια η μητρότητα.
Τι πιστεύετε ότι εμποδίζει τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους;
Στα υψηλότερα επίπεδα, θα είναι θέμα χρόνου η ισότητα των φύλων να εισρεύσει από τα πανεπιστήμια στον χώρο εργασίας και στη συνέχεια στην ανώτερη ηγεσία. Αυτή η μετάβαση συμβαίνει τώρα και τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά σε είκοσι χρόνια.
Τι θα συμβουλεύατε τις νέες γυναίκες που θέλουν να εξελιχθούν επαγγελματικά; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν;
Βρείτε άνδρες και γυναίκες μέντορες τους οποίους σέβεστε και θαυμάζετε, οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο για να σας καθοδηγήσουν στην καριέρα σας.
Καλλιεργήστε φιλικές, υποστηρικτικές σχέσεις με άλλους άνδρες και γυναίκες μέλη της ομάδας. Μείνετε θετικές, ανθεκτικές και εποικοδομητικές.
Πάρτε κάθε αποτυχία ως ευκαιρία μάθησης. Τέλος, εργαστείτε για τη δημιουργία του δικτύου σας, καθώς αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να σας ανοίξει ευκαιρίες.
Who is Who
Η Μαρίνα Χατσοπούλου ήταν Ιδρύτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της Z Corporation, ηγέτης της αγοράς στην τρισδιάστατη εκτύπωση στο MIT, από το 1994 έως την πώλησή της το 2005.
Είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Levitronix Technologies, του παγκόσμιου ηγέτη στην τεχνολογία κινητήρων χωρίς ρουλεμάν με μαγνητική ανύψωση, και Πρόεδρος του Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας.
Είναι μέλος της Επιτροπής Επισκεπτών του MIT Corporation για το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Είναι μέλος του Advisory Board του Nantucket Conference, του MIT Enterprise Forum Greece, της θερμοκοιτίδας EGG της Eurobank, του Mindspace Startup Program και του MIT ReACT. Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι τακτική προσκεκλημένη ομιλήτρια στο MIT Bootcamps, στο Brown University και σε άλλα πανεπιστήμια. Ήταν Διευθύντρια της Cynosure Inc., κορυφαία εταιρεία στην αγορά αισθητικής λέιζερ.
Έχει επίσης γράψει άρθρα, δοκίμια και διηγήματα που έχουν δημοσιευτεί στα Venturebeat, The Observer, CEOWORLD Magazine, Antioch Review, Missouri Review, Bellevue Literary και πολλά άλλα περιοδικά. Είναι κάτοχος Β.Α. πτυχία από το Πανεπιστήμιο Brown στα Μαθηματικά και στη Μουσική, και διαθέτει M.S. από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στη Μηχανολογία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΚΕΠ: Κλειστά σε όλη τη χώρα στις 16 και 23 Νοεμβρίου
- Κατερίνα Παπακώστα: Το «Ecosystem» είναι ένα έργο που ενσαρκώνει τη δέσμευσή μας για μια πιο δίκαιη Ελλάδα
- Τοποθέτηση 90 φορτιστών ΔΕΗ blue για την κάλυψη των εταιρικών αναγκών
- Επίλεκτος: Αποφασίζει ανασύνθεση Επιτροπών μετά την παραίτηση μέλους ΔΣ