ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν είναι όλοι οι εργοδότες το ίδιο, ούτε όλες οι εταιρείες έχουν τα ίδια περιβάλλοντα εργασίας, και αυτό είναι κάτι που, όπως λέει η κυρία Πατσαούρα, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και να συνυπολογίζεται κατά την αναζήτηση εργασίας.
Σημειώνει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να επενδύσουμε στον ίδιο μας τον εαυτό και την εξέλιξή του, ενισχύοντας τις ικανότητες και δεξιότητές μας. Αποκτώντας καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Kαι τονίζει ότι υπάρχουν εταιρeίες και στελέχη που πρωτοστατούν στην προώθηση της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στην εργασία και την ηγεσία.
«Υπάρχουν», σημειώνει, «εργοδότες που ξεχωρίζουν και είναι σημαντικό να είναι ψηλά στη λίστα των αναζητήσεών μας».
Ο χώρος των επιχειρήσεων δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες; Παρατηρείτε κάποια αλλαγή στις ευκαιρίες που δίνονται σε γυναίκες σήμερα σε σχέση με πριν 10 ή 15 χρόνια;
Τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές στο χώρο των επιχειρήσεων, ειδικά σε θέματα ισότητας και συμπερίληψης, τα οποία τοποθετούνται πλέον ψηλά στην ατζέντα τους. Η ολοένα πιο δυναμική παρουσία των γυναικών σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα των οργανισμών, τα μοντέλα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού που τοποθετούν τον άνθρωπο στο επίκεντρο και προωθούν τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία και στην ηγεσία, πέρα από οποιαδήποτε στερεότυπα και διακρίσεις, αλλά και η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα ισότητας και σεβασμού στη διαφορετικότητα, αποτελούν ένδειξη της προόδου που έχει συντελεστεί την τελευταία δεκαετία.
Ωστόσο, ο χώρος των επιχειρήσεων δεν έχει καταφέρει ακόμη να προσφέρει καθολικά “ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες”. (Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων, ο γενικός δείκτης ισότητας για τη χώρα μας βρίσκεται στο 53%, με το μέσο όρο στην Ε.Ε. να είναι στο 68%.)
Έχω όμως μεγάλη πίστη στη δύναμη των επιχειρήσεων και των στελεχών τους, που πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα, και διακρίνονται για τις καλές πρακτικές τους σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων, να αποτελέσουν φορείς αλλαγής, γεφυρώνοντας τα οποιαδήποτε χάσματα ακόμη υπάρχουν. Μία τέτοια εταιρία είναι και η ΚΑΡΙΕΡΑ, και είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη που είμαι μέλος αυτής της ομάδας, που έχει ως αποστολή της την προώθηση των ίσων ευκαιριών στην εργασία.
Είστε από τις λίγες γυναίκες σε ηγετική θέση. Το φύλο σας ήταν ποτέ λόγος για να αντιμετωπίσετε στερεοτυπικές συμπεριφορές ή κάποια προκατάληψη; Είναι εύκολο να αποδεχθούν τη γυναικεία ηγεσία, άνδρες υφιστάμενοι;
Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο μία γυναίκα να μην έχει βρεθεί αντιμέτωπη με βαθιά ριζωμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις σε κάποιο στάδιο της επαγγελματικής της πορείας. Είναι στο χέρι της, ωστόσο, να επιλέξει το βαθμό στον οποίο θα επηρεαστεί από αυτές.
Φυσικά και αντιμετώπισα και εγώ στερεοτυπικές συμπεριφορές, οι οποίες, ειδικά τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, με επηρέασαν αρνητικά, με αποθάρρυναν και μου δημιούργησαν αισθήματα ανασφάλειας. Μέχρι το σημείο, ωστόσο, που επέλεξα να τολμήσω να προχωρήσω μπροστά, όχι χωρίς αυτές, αλλά παρά αυτές.
Ανακάλυψα ότι υπάρχουν περιβάλλοντα εργασίας τα οποία όχι απλά προσφέρουν, αλλά μάχονται υπέρ της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους. Υπάρχουν επίσης στελέχη που προωθούν πολιτικές και καλές πρακτικές σε ζητήματα ισότητας, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες με κριτήριο τις ικανότητές τους. Και υπάρχουν και γυναίκες σε θέσεις ευθύνης που έχουν επιλέξει να βοηθούν, να στηρίζουν και ανοίγουν το δρόμο σε άλλες γυναίκες, επειδή ξέρουν πολύ καλά τι θα πει να στερείσαι δικαιωμάτων και ευκαιριών στη βάση στερεοτυπικών αντιλήψεων και προκαταλήψεων.
Επέλεξα λοιπόν να δραστηριοποιούμαι σε αυτά τα περιβάλλοντα, και να προσπαθώ, με όποιον τρόπο μπορώ, να βοηθώ ανθρώπους, πέραν του φύλου και οποιονδήποτε άλλων χαρακτηριστικών τους, να διεκδικήσουν τις ευκαιρίες που δικαιούνται κατά την είσοδο και την εξέλιξή τους στον εργασιακό χώρο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ποσόστωση; Έχει σημασία για την αξία μιας εταιρείας η παρουσία γυναικών στα διοικητικά συμβούλια;
Η ποσόστωση είναι απαραίτητη, όπου η ισότητα και η συμπερίληψη δεν αποτελεί κουλτούρα. Και επειδή ακόμη είμαστε μακρυά από μία κοινωνία και κατ’ επέκταση έναν επιχειρηματικό κόσμο ίσων ευκαιριών, η ποσόστωση είναι μάλλον απαραίτητη για να εξασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε αυτό το επίπεδο λήψης αποφάσεων.
Δεν είναι τυχαίο που πλέον περισσότερες γυναίκες-στελέχη θέλουν να γνωρίζουν πώς μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε κάποιο διοικητικό συμβούλιο, και περισσότερες ημερίδες πραγματοποιούνται για το σκοπό αυτό, της ενημέρωσης και της ενδυνάμωσής τους.
Όπου η κουλτούρα δεν αρκεί για να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών σε Διοικητικά Συμβούλια, η ποσόστωση έρχεται να την εξασφαλίσει, ανοίγοντας την πόρτα σε γυναίκες που μπορούν αποτελέσουν καίριες προσθήκες στη σύνθεση τους, με αποδεδειγμένα οφέλη σε επίπεδο λήψης αποφάσεων και επίτευξης εταιρικών αποτελεσμάτων.
Τι θα συμβουλεύατε νέες γυναίκες που θέλουν να ανελιχθούν επαγγελματικά; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν;
Όλοι οι άνθρωποι, με όποιον τρόπο και αν αυτοπροσδιορίζονται, πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν την καριέρα που επιθυμούν, καθώς και τη διαρκή προσωπική τους εξέλιξη.
Μεγάλο εμπόδιο σε αυτή την πορεία είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, ο οποίος επηρεάζεται και βάλλεται όχι μόνο από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και συμπεριφορές των άλλων, αλλά και από τις δικές μας, αυτές μέσα στις οποίες γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και με τις οποίες είτε πορευόμαστε είτε παλεύουμε να ξεπεράσουμε. Επιπλέον, όταν είναι περιορισμένα τα παραδείγματα γυναικών που τόλμησαν και κατάφεραν να εξελιχθούν παρά την όποια προκατάληψη, διάκριση και περιορισμό, είναι δυσκολότερη η ενθάρρυνση των νέων που κάνουν τώρα την είσοδό τους στην αγορά.
Αυτά που όλοι – ανεξαρτήτως φύλου – πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι:
α) η αγορά εργασίας πλέον προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες εργασίας απ’ότι στο παρελθόν και σε πολλαπλά αντικείμενα. Η επιλογή εργοδότη και επαγγελματικού περιβάλλοντος δεν πρέπει να γίνεται συμβιβαστικά, αλλά με γνώμονα την αξία που δίνουν στον άνθρωπο και στην αξιοκρατική του εξέλιξη,
β) υπάρχουν πολλοί τρόποι να επενδύσουμε στον ίδιο μας τον εαυτό και την εξέλιξή του, ενισχύοντας τις ικανότητες και δεξιότητές μας, αλλά και αποκτώντας καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και τον τρόπο αντιμετώπισής τους,
γ) υπάρχουν εταιρίες και στελέχη που πρωτοστατούν στην προώθηση της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στην εργασία και ηγεσία, και αναγνωρίζονται για τις καλές πρακτικές τους σε θέματα σεβασμού στη διαφορετικότητα και ισότιμης ένταξης και εξέλιξης στον εργασιακό χώρο. Υπάρχουν, λοιπόν, εργοδότες που ξεχωρίζουν και είναι σημαντικό να είναι ψηλά στη λίστα των αναζητήσεών μας.
Ένας τέτοιος εργοδότης είναι και η ΚΑΡΙΕΡΑ.
Αποστολή όλων όσων εργαζόμαστε σε αυτόν τον οργανισμό είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, στη βάση της παροχής ίσων ευκαιριών στην εργασία, για όλους.
Οι Recruitment ομάδες μας, Executive Level και Hiring Solutions, που εξειδικεύονται στην εύρεση, αξιολόγηση και επιλογή προσωπικού, δεσμεύονται να το κάνουν με γνώμονα την αντικειμενική αξιολόγηση των ικανοτήτων των υποψηφίων, πέρα από κάθε διάκριση, προωθώντας ταυτόχρονα “bias-free recruitment & selection” πρακτικές στους συνεργάτες μας.
Η ομάδα Employer Branding Solutions της εταιρίας μας, αναδεικνύει σε συνεχείς έρευνες που πραγματοποιεί στην αγορά, τη σημασία που έχουν πλέον οι στρατηγικές Diversity & Inclusion για την ενίσχυση της εικόνας ενός εργοδότη και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του τόσο προσέλκυσης, onboarding, αλλά και διακράτησης ταλέντων, αλλά και υποστηρίζει εργοδότες στην προσπάθειά τους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν Employer Branding στρατηγικές, με τις αρχές του Diversity & Inclusion στο επίκεντρό τους.
Με το 60% του προσωπικού μας και το 50% της Διοικητικής μας ομάδας να είναι γυναίκες, πιστεύουμε στην ισότιμη ένταξη όλων στην εταιρία μας, στην παροχή ίσων ευκαιριών ανέλιξης για όλους, στη συνεχή εκπαίδευση σε θέματα bias-free recruitment & selection, καθώς και στην προώθηση καλών πρακτικών, ώστε η αγορά εργασίας να αλλάξει επιτέλους σελίδα.