ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
Το πιο ισχυρό εφόδιο για κάθε άνθρωπο είναι να γίνει καλύτερος σε αυτό που τον κάνει χαρούμενο, τονίζει, και σημειώνει ότι υπάρχουν κοινωνικές κατασκευές, συγκεκριμένες προσδοκίες, μια κουλτούρα που εξακολουθεί να υπερθεματίζει τις ‘διαφορές’ των φύλων.
«Συνεχίζουμε αστόχως να αποδίδουμε δεξιότητες στο φύλο, αντί στην επαγγελματική ικανότητα», αναφέρει και επισημαίνει ότι η επαγγελματική ικανότητα είναι αυτή στην οποία χρειάζεται να εστιάσουμε και αυτή είναι και η μόνη συμβουλή που θα μοιραζόμουν με γυναίκες και άνδρες που καλούνται να ηγηθούν.
Η Microsoft με το ‘come as you are, do what you love’, όχι μόνο πρωτοπορεί σε θέματα ισότητας και συμπερίληψης, αλλά καλεί τους εργαζόμενους να τη βοηθήσει να γίνει καλύτερη σε αυτά. Και για την κουλτούρα της ισότητας, οι ενέργειες της Microsoft είναι πολλές, από τη δυνατότητα ελευθερίας προσδιορισμού φύλου στην υπογραφή, μέχρι εκπαιδεύσεις και σεμινάρια με θέμα την ισότητα, μέχρι την ετήσια D&I έκθεση (diversity and inclusion) η οποία εξετάζει την πρόοδο σε αυτά τα θέματα, μέχρι την ουσιαστική ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να μην υπάρχει γυάλινη οροφή.
Ο χώρος των επιχειρήσεων δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες; Παρατηρείτε κάποια αλλαγή στις ευκαιρίες που δίνονται σε γυναίκες σήμερα σε σχέση με πριν από 10 ή 15 χρόνια;
Το χάσμα μεταξύ φύλων στην εργασία παραμένει σημαντικό και ενώ όντως υπάρχει αλλαγή στις ευκαιρίες που δίνονται στις γυναίκες σήμερα συγκριτικά με κάποια χρόνια πριν, η συνολική πρόοδος προς πλήρη ισότητα παραμένει πολύ αργή. Διαβάζω μάλιστα πως θα χρειαστούμε τουλάχιστον άλλα 50 χρόνια για να καλυφθεί το μισθολογικό χάσμα! Υπάρχουν θετικά βήματα όπως πχ. το ότι σύμφωνα με τελευταίες έρευνες οι πιο ‘ισχυρές’ γυναίκες εργαζόμενες βρίσκονται στο χώρο της τεχνολογίας αλλά συνολικά, εξακολουθούν να έχουν τη μικρότερη επιρροή και αυτό περιλαμβάνει και χώρες που είναι περήφανες για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων.
Είστε από τις λίγες γυναίκες που κατέχουν υψηλή θέση σε μια μεγάλη εταιρεία. Το φύλο σας ήταν ποτέ λόγος για να αντιμετωπίσετε στερεοτυπικές συμπεριφορές ή κάποια προκατάληψη; Είναι εύκολο να αποδεχθούν τη γυναικεία ηγεσία άνδρες υφιστάμενοι;
Είναι τιμή μου να είμαι ανάμεσα σε γυναίκες με υψηλή θέση, παραμένει προβληματικό ότι αυτό συνοδεύεται από τη λέξη ‘λίγες’. Για τη φετινή ημέρα της γυναίκας, το Momentum ITSMA με συμπεριέλαβε στη λίστα με τις δέκα πιο επιδραστικές γυναίκες παγκοσμίως που αγκαλιάζουν την ισότητα, και ενώ αισθάνομαι τεράστια τιμή την ίδια στιγμή σκέφτομαι ότι υπάρχει ακόμα η ανάγκη να βγουν μπροστά αυτές οι ‘λίγες’ γυναίκες γιατί δεν έχουμε καταφέρει ως κοινωνία να είμαστε πολλές. Έχω αντιμετωπίσει στερεοτυπικές συμπεριφορές στο παρελθόν λόγω του φύλου μου, έχει συμβεί μεταξύ άλλων πχ. σε συνέδριο στο οποίο είμαι η μόνη γυναίκα διευθύντρια να έρχονται όλοι οι καλεσμένοι ενστικτωδώς σε εμένα για τον καφέ τους.
Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που λειτουργούν οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες μάνατζερ; Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που θέλει να ηγηθεί σε άντρες υφισταμένους της; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει;
Υπάρχουν κοινωνικές κατασκευές, συγκεκριμένες προσδοκίες, μια κουλτούρα που εξακολουθεί να υπερθεματίζει σε αυτού του τύπου ‘διαφορές’. Συνεχίζουμε αστόχως να αποδίδουμε δεξιότητες στο φύλο, αντί στην επαγγελματική ικανότητα. Η επαγγελματική ικανότητα είναι αυτή στην οποία χρειάζεται να εστιάσουμε και αυτή είναι και η μόνη συμβουλή που θα μοιραζόμουν με γυναίκες και άνδρες που καλούνται να ηγηθούν. Τα εμπόδια μπορεί να είναι μεγάλα βάσει της ωριμότητας του εργασιακού περιβάλλοντος στο οποίο μπορεί να βρεθεί μια γυναίκα.
Σε πραγματικά δύσκολα περιβάλλοντα είναι απαραίτητη η αλλαγή κουλτούρας, αλλά μπορεί να υπάρξει βοήθεια και από ένα ευρύτερο δίκτυο σύνδεσης με άλλες γυναίκες. Η ιδέα του mentoring από γυναίκες, όχι μόνο σε άλλες γυναίκες αλλά και σε άνδρες, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες στην καριέρα τους.
Η συμβουλή που θα έδινα είναι να θυμούνται πως φέρνουν στις εταιρείες και στις ομάδες τους την ποικιλομορφία και την διαφορετικότητα που χρειάζονται οι οργανισμοί για να είναι πιο αποδοτικοί, να έχουν πίστη στις ικανότητες τους και πως μπορούν να τις εφαρμόζουν καθημερινά.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ποσόστωση; Έχει σημασία για την αξία μιας εταιρείας η παρουσία γυναικών στα διοικητικά συμβούλια;
Είναι απαραίτητο να υπάρχει ποσόστωση, και τελικά φτάνουμε στο στάδιο που αυτή η ποσόστωση έρχεται να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση – αναφέρομαι στη σύσταση για 40% γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο μέχρι το 2026 – καθώς ιστορικά δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε εκεί με άλλο τρόπο. Και νιώθω πραγματικά χαρούμενη που στη Microsoft αυτό είναι ήδη πράξη με ένα ποσοστό 50-50 αλλά κατανοώ πως αυτό αποτελεί εξαίρεση. Αναρωτιέμαι γιατί ακόμα δεν είναι αντιληπτό ότι πραγματικά κερδισμένες είναι τελικά οι εταιρείες αυτές που έχουν επιλέξει να αφαιρέσουν κάθε προκατάληψη από τον τρόπο επιλογής των ανθρώπων τους, δίνοντας προτεραιότητα στο ταλέντο και στις ικανότητες.
Υπάρχει κατά τη γνώμη σας γυάλινη οροφή; Υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά στην ιεραρχία μπορεί αν φτάσει μια γυναίκα; Αμείβονται το ίδιο άνδρες και γυναίκες για την ίδια θέση με την ίδια εμπειρία;
Ναι, υπάρχει γυάλινη οροφή σύμφωνα με μεγάλο ποσοστό γυναικών που εργάζονται στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα όρια στο που μπορεί να φτάσει η γυναίκα σε μια επιχείρηση παρά τα λαμπρά παραδείγματα όσων διοικούν. Και ναι παραμένει συχνό φαινόμενο το να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες ακόμα και όταν έχουν ανάλογη εμπειρία ή και την ίδια θέση αν και αυτό τείνει να είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένους τομείς ή τύπους επιχειρήσεων. Είμαστε όμως σε καλό δρόμο, έχουν υπάρξει σημαντικές νίκες ήδη. Συγκεκριμένα για Microsoft, μπορώ να μοιραστώ ότι από τον Σεπτέμβρη του 2022, οι γυναίκες υπάλληλοι στην Αμερική πληρώνονται $1.007 για κάθε $1 που πληρώνονται αντίστοιχα οι άνδρες σε ίδιο ρόλο και επίπεδο, και εκτός Αμερικής, η αναλογία είναι $1.002 για κάθε $1.
Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας εμποδίζει μια μεγαλύτερη συμμετοχή τους;
Επιστρέφω και πάλι στις κοινωνικές κατασκευές, στις προκαταλήψεις, στα στερεότυπα γύρω από τις δυνατότητες, τις ικανότητες και τη διαθεσιμότητα της γυναίκας σε σχέση με το φύλο και το ρόλο της ως μητέρα. Ακούω ιστορίες γυναικών που τις ρωτάνε ακόμα σε συνεντεύξεις για δουλειά αν έχουν παιδιά, αν σκοπεύουν να παντρευτούν/γεννήσουν κλπ. Χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο σκέψης και παιδεία που ξεκινάει από νωρίς σε αυτή την κατεύθυνση. Και δυστυχώς αυτές οι κοινωνικές κατασκευές δημιουργούνται από πολύ μικρή ηλικία. Ήδη βιώνω μέσα από τη μικρή μου κόρη, που ενώ μόλις 3 ετών, με ρωτάει πολλές φορές αν κάτι είναι μόνο για αγόρια ή μόνο για κορίτσια. Κάτι που έχει δημιουργηθεί από τα ακούσματα που έχει στον παιδικό σταθμό, από συμμαθητές της, από καταστήματα που επισκεπτόμαστε και από άλλους ανθρώπους, ενώ μέσα στην οικογένεια μας τη μεγαλώνουμε ότι μπορεί να παίξει με ότι της αρέσει και της κεντρίζει το ενδιαφέρον, στo πλαίσιo πάντα της ηλικίας της.
Τι θα συμβουλεύατε νέες γυναίκες που θέλουν να ανελιχθούν επαγγελματικά; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν;
Θέλω να ελπίζω ότι όταν έρθει η στιγμή που η κόρη μου θα βγει στην αγορά εργασίας, θα είμαστε σε μια νέα πραγματικότητα που θα εστιάζει στο ταλέντο, στην ικανότητα, στον άνθρωπο και όχι στο φύλο. Η συμβουλή μου προς νέες και νέους που θέλουν να εξελιχθούν επαγγελματικά είναι να μην περιορίζουν τους εαυτούς τους, τις φιλοδοξίες τους. Μέσω της δια βίου μάθησης, της διεκδίκησης προσωπικών στόχων και της αξιοποίησης των ικανοτήτων τους, τη δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου επαγγελματικά, θα θέσουν μια ορθή βάση. Παράλληλα το πιο ισχυρό εφόδιο για κάθε άνθρωπο είναι να γίνει καλύτερος σε αυτό που τον κάνει χαρούμενο.
Ποια είναι η πολιτική της Microsoft για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε υψηλές θέσεις;
Ξεκινάμε με το ‘come as you are, do what you love’. Είναι το μότο μιας εταιρείας που όχι μόνο πρωτοπορεί σε θέματα ισότητας και συμπερίληψης, αλλά καλεί τους εργαζόμενους να τη βοηθήσει να γίνει καλύτερη σε αυτά. Πώς μπορούμε να εκπληρώσουμε αλλιώς το όραμά μας να στηρίξουμε κάθε άνθρωπο, κάθε οργανισμό στον πλανήτη, να πετύχει περισσότερα αν οι ίδιοι οι άνθρωποι της εταιρείας δεν εκπροσωπούν την ποικιλομορφία της κοινωνίας;
Πέρα από την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στο διοικητικό συμβούλιο – και εδώ ίσως αξίζει να πούμε πως η ομάδα αποτελείται και από άτομα με διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό – υπάρχει μια σειρά απλών και καθημερινών, μικρών ή και μεγαλύτερων ενεργειών που συμβάλλουν στην κουλτούρα της ισότητας γενικά από τη δυνατότητα ελευθερίας προσδιορισμού φύλου στην υπογραφή μας, μέχρι εκπαιδεύσεις και σεμινάρια με θέμα την ισότητα, μέχρι την ετήσια D&I έκθεση (diversity and inclusion) η οποία εξετάζει την πρόοδο σε αυτά τα θέματα, μέχρι την ουσιαστική ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να μην υπάρχει γυάλινη οροφή! Και ακόμα πιο σημαντικό με τη διάθεση να ακούμε από τους ίδιους τους υπαλλήλους μας πώς μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι!