• Αρχείο ΕΥΔΑΠ - Ευήνος

    Αρχείο ΕΥΔΑΠ – Ευήνος

    ΕΥΔΑΠ: Βιώσιμη ανάπτυξη

    ΕΥΔΑΠ: Βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων

    • NewsRoom

    Η Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ αντανακλά τη δέσμευση της Εταιρείας προς μια ισόρροπη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τον μεσοπρόθεσμο αλλά και μακροχρόνιο αντίκτυπο των δράσεων της με κριτήριο την κοινωνία και με έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το περιβάλλον και την εταιρική διακυβέρνηση, διασφαλίζοντας έτσι την υπεύθυνη επιχειρηματική της συνέχεια.

    Η βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων όπως και η προστασία της βιοποικιλότητας, η διαχείριση αποβλήτων και η μείωση των εκπομπών αερίων και του ανθρακικού και ενεργειακού αποτυπώματος, εντάσσονται στις πολιτικές της Εταιρείας για το περιβάλλον.

    Η ΕΥΔΑΠ διασφαλίζει την προστασία των ταμιευτήρων με:

    • την τήρηση αυστηρής νομοθεσίας (Υγειονομική Διάταξη Α5/2280/1983 όπως ισχύει) «για την προστασία των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής πρωτευούσης από ρυπάνσεις και μολύνσεις» και του ΠΔ 51/2007 που αφορά τον καθορισμό μέτρων και διαδικασιών για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των υδάτων σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ

    • έλεγχο των έργων και των δραστηριοτήτων στις ζώνες προστασίας των λεκανών απορροής των ταμιευτήρων

    • δειγματοληπτικές μετρήσεις ως προς την ποιότητα του νερού των ταμιευτήρων. Οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι διαχείρισης των υδατικών πόρων χαρακτηρίζονται από:

    ✓ Επιστημονικά θεμελιωμένη ορθολογικότητα

    ✓ Αποδοτικότητα: καθ’ ότι αξιοποιούν τους υδάτινους πόρους στο μέγιστο δυνατό βαθμό

    ✓ Βιωσιμότητα: καθ’ ότι δεν δημιουργούν πρόβλημα εξάντλησης των υδάτινων πόρων στο μέλλον από την κάλυψη των αναγκών του σήμερα.

    Δράσεις που αποσκοπούν στη βέλτιστη διαχείριση του φυσικού πόρου

    Με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα η ΕΥΔΑΠ αναζητά διαρκώς νέους τρόπους για να πετύχει τη βέλτιστη διαχείριση του νερού.

    ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ & ΠΑΓΙΩΝ (SMART GRID): Η ΕΥΔΑΠ, με γνώμονα τη βιωσιμότητα του πόρου αλλά και την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης, διαχειρίζεται τη ζήτηση του νερού, αναπτύσσοντας προγράμματα μείωσης των διαρροών (διαχείριση πίεσης, υδροδοτικές ώρες, άμεση αποκατάσταση βλαβών, κ.α.). Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού, η Εταιρεία είναι στη διαδικασία ανάπτυξης «Έξυπνου Δικτύου».

    ΚΛΙΜΑΚΩΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: Το κλιμακωτό τιμολόγιο λειτουργεί αποτρεπτικά στη σπατάλη του φυσικού πόρου και ευαισθητοποιεί τους καταναλωτές για την υιοθέτηση της ορθολογικής χρήσης του.

    ΕΡΓΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Τα έργα περιλαμβάνουν την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών για αρδευτικούς σκοπούς σε πλήρη εναρμόνιση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επαναχρησιμοποίησης.

    ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΤΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ (SEWER MINING): Η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα που στοχεύουν στην αποκεντρωμένη επαναχρησιμοποίηση μη πόσιμου νερού, με την επιτόπου αξιοποίηση των επεξεργασμένων υγρών λυμάτων κατευθείαν από το δίκτυο αποχέτευσης, μέσω αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας.

    ΤΟ ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΩΣ ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΠΟΡΟΣ: Η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει ως εταίρος μαζί με το Δήμο Χαλανδρίου να τρέχει το πιλοτικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα UIA05-255 CULTURAL HIDRANT, συνολικού προϋπολογισμού 3.133.296 ευρώ, που στοχεύει στη δημιουργία δικτύου μη πόσιμου νερού για αρδευτική χρήση.

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ INTCATCH: Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος INTCATCH, η ΕΥΔΑΠ έχει στη διάθεσή της δύο αυτόνομα ρομποτικά σκάφη τα οποία ενισχύουν το υφιστάμενο πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας της ποιότητας των υδάτων.

    ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ToDrinQ: Η εργαλειοθήκη ToDrinQ αναπτύσσει νέες τεχνολογίες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της ποιότητας του νερού. Το 2022, η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με άλλες Ευρωπαϊκές Εταιρίες Ύδρευσης και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, ξεκίνησε την ανάπτυξη και δοκιμή της εργαλειοθήκης ToDrinQ.

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΓΟ Fiware4Water: Στις 31.5.2022 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Ευρωπαϊκό έργο Fiware4Water. Στο πλαίσιο του έργου αναπτύχθηκαν αναλυτικά στοιχεία και μοντέλα συμβατά με το FIWARE για τη σύνθεση της πληροφορίας και την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων με έμφαση στην (α) βελτιστοποίηση της μεταφοράς νερού από τις πηγές υδροληψίας στις μονάδες επεξεργασίας νερού και στην β) παροχή έγκαιρης προειδοποίησης (με 1-2 h απόκριση) σε περιπτώσεις αυξημένης θολότητας, ώστε οι μονάδες επεξεργασίας να προσαρμόζουν ανάλογα τις διαδικασίες τους.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα ΕΥΔΑΠ: Βιώσιμη Ανάπτυξη