Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια από τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις και για την ΕΥΔΑΠ. Η κλιματική ουδετερότητα, δηλαδή ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί προτεραιότητα για την Εταιρεία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που απορρέουν από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής (αυξημένες θερμοκρασίες, αυξημένα φαινόμενα ξηρασίας, έντονα καιρικά φαινόμενα) με επιπτώσεις σε ένα εύρος τομέων.
Η ΕΥΔΑΠ, με περιβαλλοντική υπευθυνότητα, εντάσσει στη λειτουργία της δράσεις μετασχηματισμού και στοχεύει στη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος (Net Zero). Σε αυτό εξάλλου αποσκοπεί η στρατηγική για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα έως το 2030 μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των ενεργοβόρων εγκαταστάσεων, της υλοποίησης έργων ΑΠΕ, της κατασκευής του νέου βιοκλιματικού κτιρίου και της ηλεκτροκίνησης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει δείκτες που μετρούν την πρόοδο των έργων net-zero. Ταυτόχρονα εκπονεί προγράμματα και επενδύσεις με στόχο την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού και των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων.
Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ): Από το 2014 στο EU-ETS
Βάσει της νομοθεσίας, το ΚΕΛΨ, εντάχθηκε το 2014 στο ανωτέρω σύστημα. Κάθε χρόνο συντάσσονται εκθέσεις που επαληθεύει ανεξάρτητος πιστοποιημένος φορέας οι οποίες στη συνέχεια υποβάλλονται στην αρμόδια Εθνική Αρχή (ΥΠΕΝ) και στο σχετικό Μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαφορά ρυθμιζόμενων εκπομπών μέσω του EU-ETS (μη βιογενών) εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με το έτος αναφοράς 2014, είναι κατά 4.225tn χαμηλότερη το 2022. Το 2022 παρατηρείται μείωση εκπομπών της τάξης του 80 % από το έτος αναφοράς 2014 (5.236 t CO2). Πιο συγκεκριμένα, το 2022 η μείωση στις εκπομπές του CO2 από το ΚΕΛ Ψυττάλειας είναι της τάξης του 57% (-) συγκριτικά με την αντίστοιχη τιμή του 2021, το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης των εκπομπών του CO2 από την τιμή του 2020 ανέρχεται στο 45% (-), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης των εκπομπών του CO2 από την τιμή του 2019 ανέρχεται στο 50%.
Η σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 στο ΚΕΛΨ οφείλεται σε μια σειρά στοχευμένων επιλογών διαχείρισης και συγκεκριμένα: στον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου και υποκατάστασής του με βιογενές βιοαέριο που παράγεται στις εγκαταστάσεις από την επεξεργασία της ιλύος, στην εκτέλεση έργων μέσω των οποίων αυξήθηκε η παραγωγή του βιογενούς βιοαερίου, και τέλος, στην εγκατάσταση ολοκληρωμένου αυτόματου συστήματος διαχείρισης ισχύος και ενέργειας, το οποίο επιτρέπει την πλέον ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων.
Τον Απρίλιο του 2022 ξεκίνησε η νέα 5ετής σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης του ΚΕΛΨ, η οποία προβλέπει, για κάθε συμβατικό έτος συγκεκριμένο ποσοστό εγγυημένης ενεργειακής βελτιστοποίησης, (μέσω της εκτέλεσης εργασιών που αφορούν την προμήθεια και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού και λειτουργικών ρυθμίσεων επί των υφισταμένων και των προβλεπόμενων νέων εγκαταστάσεων και μονάδων εξοπλισμού). Συνολικά, στο 5ο συμβατικό έτος προβλέπεται συνολική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του ΚΕΛΨ, της τάξεως του 34,78% (κατ’ ελάχιστον), με συνακόλουθη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του ανθρακικού αποτυπώματος.
Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Πολυδενδρίου: Μείωση του αποτυπώματος μέσω μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας
Ο δείκτης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα κτίρια της ΕΥΔΑΠ είναι 64,44 kg CO2 /m2 επιφάνειας κτηρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει στο SCOPE 2 (ηλεκτρική ενέργεια). Από το σύνολο των δεικτών εκπομπών επεξεργασίας νερού, ο χαμηλότερος δείκτης εκπομπών ανά m3 νερού παρουσιάζεται στη ΜΕΝ Γαλατσίου (0,008 kgCO2/ m3) και ο υψηλότερος στη ΜΕΝ Πολυδενδρίου (0,021 kgCO2/ m3) λόγω της απαίτησης άντλησης για ανύψωση της στάθμης του αδιύλιστου νερού.
Η Μ.Ε.Ν. Πολυδενδρίου διαθέτει ονομαστική διϋλιστική ικανότητα 200.000 m³/d. Τα δύο αντλιοστάσια αδιύλιστου και διυλισμένου νερού κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 και λειτουργούν έκτοτε ανελλιπώς µε τα ίδια αντλητικά συγκροτήματα µε ιδιαίτερα χαμηλούς βαθμούς απόδοσης, µε αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση. Στο πλαίσιο μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης αλλά και της ασφάλειας της λειτουργίας της ΜΕΝ για την αδιάλειπτη υδροδότηση της πρωτεύουσας, έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός έργου με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των δύο αντλιοστασίων με την κατασκευή νέων αντλιοστασίων.
Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει: ✓ την αντικατάσταση των αντλιών με νέες σύγχρονες αντλίες υψηλού βαθμού απόδοσης και κινητήρες χαμηλών απωλειών ✓ κατασκευή νέου κτηρίου αντλιοστασίου διυλισμένου νερού ✓ αντικατάσταση Υποσταθμών Μέσης Τάσης με Μ/Σ ιδιαίτερα χαμηλών απωλειών σύμφωνα με την τελευταία οδηγία της Ε.Ε. ✓ εγκατάσταση σύγχρονου δικτύου διανομής και συστημάτων οδήγησης κινητήρων ✓ εγκατάσταση εφεδρικής ηλεκτροπαραγωγής η οποία θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της ΜΕΝ στο μέγιστο της διϋλιστικής ικανότητας ✓ αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου της εξωτερικής πυρόσβεσης με διυλισμένο νερό, με νέο αντλιοστάσιο αδιύλιστου νερού ✓ σύστημα αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του αντλιοστασίου με εγκατάσταση νέου SCADA.
Το 2022 εγκρίθηκε η προμελέτη του έργου και δρομολογήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία που προβλέπεται να εκκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2023.
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα ΕΥΔΑΠ: Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της
- Μιλένα Αποστολάκη: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
- F1 – Ferrari: Ο Έλκαν υποδέχτηκε τον Χάμιλτον – mononewsTV
- Υδρογονάνθρακες: Επίσημα αποδεκτά τα αιτήματα για έρευνα νότια της Πελλοποννήσου