Η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η ρύπανση των υδάτων κυρίως από ανθρωπογενείς παράγοντες καθιστούν το πόσιμο νερό περιορισμένο και αυξάνουν τις πιθανότητες περαιτέρω γενικευμένης λειψυδρίας. Πλέον, οι εθνικές και οι διεθνείς πολιτικές βασίζονται όλο και περισσότερο στην επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού από επεξεργασία λυμάτων ως μια εναλλακτική λύση για την κάλυψη αναγκών σε νερό.
ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΛΥΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΝ
Με την κατασκευή των έργων για την επεξεργασία της ιλύος στις ΜΕΝ, επιτυγχάνεται η επαναχρησιμοποίηση του νερού που προκύπτει από την φυγοκέντρηση της προκύπτουσας από τη διϋλιστική διαδικασία του νερού ιλύος. Το νερό αυτό, προστίθεται στις ποσότητες του νερού που χρησιμοποιούνται για τις πλύσεις των φίλτρων των διυλιστηρίων, το σύνολο των οποίων επιστρέφει στο υδραγωγείο Μόρνου προς εκ νέου επεξεργασία.
Με τον σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό, η ανακύκλωση νερού των επεξεργασμένων εκροών των ΚΕΛ για εφαρμογές στις οποίες δεν είναι απαραίτητη η χρήση πόσιμου νερού, μπορεί να επιφέρει πολλαπλά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΚΤΗΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΕΛ
Μέρος από την επεξεργασμένη εκροή (απολυμασμένο νερό και μη απολυμασμένο βιομηχανικό νερό) του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) και απολυμασμένο νερό του ΚΕΛ Μεταμόρφωσης (ΚΕΛΜ), χρησιμοποιείται εντός των εγκαταστάσεων των ΚΕΛ για την εξυπηρέτηση αναγκών σε νερό χρήσης (π.χ. άρδευση, ψύξη εξοπλισμού, πλύσεις και άλλες χρήσεις)
ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα επόμενα χρόνια, 400.000 περίπου κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής θα συνδεθούν στο δίκτυο αποχέτευσης. Τα μελλοντικά Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) που θα λειτουργούν από την ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική (ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου & Αρτέμιδας-Σπάτων, ΚΕΛ Μαραθώνα, ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας) θα έχουν δυναμικότητα παραγωγής ανακτημένου νερού περίπου 48.000 m3/ημέρα. Η ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), ανέπτυξε πιλοτική εφαρμογή άρδευσης με επεξεργασμένες εκροές σε πειραματικό αγρό του ΓΠΑ στην περιοχή των Μεσογείων.
Ο σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ για τα σημαντικά αυτά αποχετευτικά έργα στοχεύει τόσο στην ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της περιοχής όσο και στην επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών για τη διασφάλιση του μέγιστου περιβαλλοντικού οφέλους. Η ΕΥΔΑΠ ανέπτυξε την ειδική ιστοσελίδα katharonero.eydap.gr, κάτω από την εταιρική ιστοσελίδα eydap.gr, για τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών για τα σημαντικά αυτά έργα.
Τα νέα έργα της ΕΥΔΑΠ στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής θα οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη τόσο για την περιοχή και τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, θα διασφαλιστεί η αειφορία του, πολύτιμου για όλους, υδάτινου πόρου και θα αναβαθμιστεί το θαλάσσιο περιβάλλον και ο υπόγειος υδροφορέας. Το υδατικό σύστημα θα αναβαθμιστεί καθώς δίνεται η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων εκροών των ΚΕΛ για άρδευση, επιφέροντας μείωση των αντλήσεων από τον υπόγειο υδροφορέα και περιορισμό της υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων.
Πέρα από τα παραπάνω και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης και προφύλαξης από τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, η ΕΥΔΑΠ προχωράει σε χρήση νέων τεχνολογιών επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων για αρδευτική και περιαστική χρήση (sewer mining) με επιτόπια αξιοποίηση των επεξεργασμένων υγρών λυμάτων κατευθείαν από το δίκτυο αποχέτευσης, και επίσης, με εφαρμογή του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου πιλοτικού προγράμματος UIA05-255 CULTURAL HIDRANT, σύμφωνα με το οποίο γίνεται αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου με δημιουργία δικτύου μη πόσιμου νερού για αρδευτική χρήση.
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα ΕΥΔΑΠ: Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια
- Γιώργος Αλεξανδράτος (ΝΕΕ): Προτεραιότητα μας η ναυτική εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων στη θάλασσα