Η αξιοποίηση του Βιοαερίου από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων καθώς και η παραγωγή ενέργειας από τους Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς (ΜΥΗΣ) και το Φωτοβολταϊκό Σταθμό συμβάλλουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου αύξησης της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και στη βελτιστοποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της εταιρείας.
Για την ΕΥΔΑΠ είναι προτεραιότητα η αύξηση της χρήσης πράσινης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια και η μείωση της εξάρτησή της από το φυσικό αέριο.
Η εταιρεία σήμερα, ιδιο-παράγει από ΑΠΕ το 48% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει και το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει. Στόχος της είναι να φτάσει ώστε το 100% της απαιτούμενης ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ ως το 2030 ώστε να παράγει νερό μηδενικού άνθρακα.
Η ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας έχει αναπτύξει:
- Εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά έργα εγκατεστημένα στα υδραγωγεία της και στο ΚΕΛ Ψυττάλειας
- Εγκαταστάσεις συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας το βιοαέριο που παράγεται από την επεξεργασία της ιλύος στις μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων
- Φωτοβολταϊκό σταθμό στις εγκαταστάσεις της ΜΕΝ Αχαρνών
Ποιες είναι οι βασικές μονάδες ΑΠΕ της ΕΥΔΑΠ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
Στην κατεύθυνση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, η εταιρεία εγκατέστησε φωτοβολταϊκό σταθμό (Φ/Β), ισχύος 1,9712 ΜW στις εγκαταστάσεις της στο Δήμο Αχαρνών, με σκοπό την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το 2021 (Ιανουάριος – Δεκέμβριος), η παραγωγή ενέργειας ανήλθε σε 3.150.587 kWh, στα ίδια επίπεδα με το έτος 2020.
ΜΙΚΡΟΙ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ (ΜΥΗΣ)
Κατά μήκος των εξωτερικών υδραγωγείων που μεταφέρουν νερό από τους ταμιευτήρες στα διυλιστήρια λειτουργούν μικρά υδροηλεκτρικά έργα, των οποίων η ενέργεια πωλείται από την ΕΥΔΑΠ.
Το νερό των υδραγωγείων εκτρέπεται σε παράπλευρο κανάλι, όπου με τη λειτουργία υδροστροβίλου η υδραυλική ενέργεια μετατρέπεται σε μηχανική και κατόπιν μέσω γεννήτριας, σε ηλεκτρική. Ακολούθως, το νερό διοχετεύεται ξανά στο κεντρικό υδραγωγείο, συνεχίζοντας τη ροή του.
Συγκεκριμένα, οι σε λειτουργία ΜΥΗΣ είναι οι εξής:
- ΜΥΗΣ Ελικώνα ισχύος 650 kW και προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 5.000.000 kWh
- ΜΥΗΣ Ευήνου ισχύος 820 kW και προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 4.000.000 kWh
- ΜΥΗΣ Κιθαιρώνα ισχύος 1200 kW και προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 5.730.000 kWh
- ΜΥΗΣ Κίρφης ισχύος 760 kW και προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 5.860.000 kWh
- ΜΥΗΣ Μάνδρας ισχύος 630 kW και προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 4.900.000 kWh
Το 2021 η συνολική παραγωγή ενέργειας από τους ανωτέρω ΜΥΗΣ ανέρχεται σε 17.515.903 KWh, περίπου 20% χαμηλότερη από το έτος 2020 (21.962.864 kWh).
Η παραγόμενη από το ΜΥΗΣ ενέργεια είναι απόλυτα εξαρτώμενη από το εύρος των ασταθειών του δικτύου της ΔΕΗ, καθώς επίσης και από τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις προκύπτουσες βλάβες του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των εγκαταστάσεων.
ΜΙΚΡΟΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΚΕΛ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
Στην Ψυττάλεια είναι εγκατεστημένη μικρή υδροηλεκτρική μονάδα στον αγωγό εκροής, που λειτουργεί από το 2015 και της οποίας η ιδιοπαραγωγή ρεύματος φτάνει τα 2.259.287 kWh το 2021 με την αντίστοιχη τιμή το 2020 να είναι στα ίδια επίπεδα 2.267.376 kWh. Η διακύμανση της παραγωγής ρεύματος από τη μονάδα αυτή στον αγωγό εκροής του ΚΕΛ Ψυττάλειας οφείλεται στην ετήσια μεταβολή της παροχής των λυμάτων.
Βιοαέριο
Το βιοαέριο που παράγεται στους χωνευτές του ΚΕΛ Ψυττάλειας χρησιμοποιείται ως καύσιμο:
- Σε μηχανές εσωτερικής καύσης για συμπαραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΗΘΕ)
- Στη μονάδα θερμικής ξήρανσης της αφυδατωμένης ιλύος
- Στο λεβητοστάσιο της μονάδας χώνευσης για θέρμανση της ιλύος
- Στη μονάδα ατμοπαραγωγής για παραγωγή ατμού (για τη μονάδα θερμικής υδρόλυσης της ιλύος)
Στο ΚΕΛ Μεταμόρφωσης το βιοαέριο των χωνευτών αξιοποιείται μόνο ως θερμική ενέργεια.
Η ανακτήσιμη θερμική ενέργεια του ΚΕΛ Ψυττάλειας για το 2021 είναι 139.652 MWh και του ΚΕΛ Μεταμόρφωσης 3.331 MWh.
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει το βιοαέριο στο ΚΕΛ Ψυττάλειας είναι 25.891 MWh.