ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον οδικό χάρτη για την επόμενη τριετία περιέγραψε στη συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως οι κάλπες θα στηθούν το 2027 και τότε οι πολίτες θα κρίνουν το έργο της κυβέρνησης.
Εκτός από τα μέτρα στήριξης και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ο πρωθυπουργός μίλησε μεταξύ άλλων για τον σχεδιασμό του και έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την πρωθυπουργία και το 2027, την αντιπολίτευση, τον εκλογικό νόμο, την προεδρία της Δημοκρατίας, την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να τρέξει τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται και στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα μπορούν να κρίνουν τι δεσμεύτηκε η κυβέρνηση και τι υλοποιήθηκε. Άλλωστε όπως τόνισε είναι εφικτή η αυτοδυναμία για την κυβέρνηση το 2027 αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Δεν βγαίνω στη σύνταξη
Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι θα διεκδικήσει και τρίτη τετραετία αν και επισήμανε ότι «θα φάνταζε λίγο αλαζονικό και τολμώ να πω και αυτοαναφορικό να ασχολούμαστε τώρα με το τι θα γίνει το 2027» όταν έχουν περάσει μόνο 15 μήνες από τις εκλογές του 2023.
«Είμαι πρωθυπουργός, αρχηγός της ΝΔ και δεν έχω σκοπό να βγω στη σύνταξη» απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα παραμείνει αρχηγός της ΝΔ έως τις εκλογές ενώ τόνισε πως «η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας και προφανώς προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει».
Την ίδια ώρα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος και σε κάθε σενάριο περί μεταπήδησε του στα ευρωπαϊκά όργανα, για παράδειγμα στην θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντα Κόστα που η θητεία του είναι για 2,5 χρόνια.
«Θυμάστε, το έλεγα και πέρσι, κάποιοι δεν ήθελαν να το πιστεύουν, ότι δεν έχω κάποιο σχέδιο κάποιας απότομης μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση. Το έλεγα με απόλυτη βεβαιότητα. Σας το επαναλαμβάνω και τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Εκλογικός νόμος
Παράλληλα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον εκλογικό νόμο και στις πληροφορίες που υπάρχουν τελευταία για αλλαγή σε σχέση με το μπόνους ώστε να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις κλείνοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε ότι η αυτοδυναμία στο τέλος της τετραετίας δεν είναι εφικτή λέγοντας «σε όσους προβλέπουν ότι είναι άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία συνιστώ υπομονή».
Και πρόσθεσε «αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε, θα είναι μία καλή κυβέρνηση; Άρα, περιμένετε να δούμε τι θα κάνουμε». Πάντως κάποιοι επιμένουν πως αν και από το 2023 σταθερά ο πρωθυπουργός κλείνει κάθε σενάριο για τον εκλογικό νόμο όπως και τώρα μπορεί να υπάρξει παράθυρο για όποια αλλαγή με γνώμονα την σταθερότητα που περνάει μέσα από αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Προεδρία της Δημοκρατίας
Στην ονοματολογία που έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την λύπη του για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης, γιατί τη θεωρεί προσβλητική για την νυν πρόεδρο αλλά και για τον θεσμό της προεδρίας.
«Μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα πω τίποτα απολύτως γιατί σέβομαι και τιμώ την πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ τη συζήτηση άδικη για την ίδια αλλά και για τον θεσμό», ξεκαθάρισε.
Όσον για αν θα επιδιώξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην εκλογή νέου προέδρου είπε ότι «προφανώς η πρόθεση του προτείνοντος Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, αλλά από την άλλη ο νέος νόμος μας έχει απεγκλωβίσει από τον κίνδυνο της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες λόγω πιθανής αδυναμίας εκλογής προέδρου Δημοκρατίας».
Συνταγματική Αναθεώρηση
Στην συνέντευξη τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πρόθεση του να ξεκίνησε η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές του 2025.
«Οραματίζομαι μια πιο ευρεία Συνταγματική Αναθεώρηση και προφανώς έχουμε υποχρέωση από το ίδιο το Σύνταγμα να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων και μακάρι, σε αυτή τη συζήτηση τουλάχιστον, η αντιπολίτευση, όταν καταφέρει να βρει το δρόμο της, να μπορέσει να προσέλθει με ένα πνεύμα δημιουργικό, όπως είχε γίνει ορισμένες φορές στο παρελθόν» ανέφερε.
Αν και δεν άνοιξε περαιτέρω τα χαρτιά του ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας δεν είναι στις προσθέσεις του να αποτελέσουν αντικείμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Αντιπολίτευση
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην αντιπολίτευση τονίζοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση.
«Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε μία κατάσταση αφασίας, θα έλεγα, πολιτικής, αλλά αυτό δεν θέλω να το σχολιάσω περισσότερο, καταλαβαίνω ότι είστε και είμαστε όλοι σε αναμονή κάποιων εξελίξεων για το τι θα γίνει» είπε λίγο πριν τα αποτελέσματα της πρότασης μομφής στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη.
Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο γιόρτασε και αυτό τα 50 χρόνια του, δύναμη, υποτίθεται, προοδευτική και εκσυγχρονιστική, καταψήφισε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιήσαμε τους πρώτους 12 μήνες: τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, τον δικαστικό χάρτη, μια σειρά από παρεμβάσεις που θεωρούμε ότι είναι σε προοδευτική κατεύθυνση» είπε.
Ενότητα
Σε ερώτηση για την απουσία των δυο πρώην πρωθυπουργών από τη ΔΕΘ του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά και το αν υπάρχει ζήτημα ενότητας, υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη.
Για τους δυο πρώην πρωθυπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχουν το απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης άποψης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί πάντα με αυτήν. «Δεν επιβάλλουμε μονοφωνία απόψεων» είπε και προσέθεσε ότι «είμαστε όμως ένα κόμμα συντεταγμένο που επιβάλλει στου βουλευτές να στηρίζουν τις νομοθετικές επιλογές της κυβέρνησης». Σημειώνοντας πως «όσοι ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ ας κοιτάξουν σε άλλους χώρους. Μια χαρά είναι η ΝΔ».
Ακροδεξιά
Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο κόμματα δεξιά της ΝΔ με αφορμή ερώτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
«Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο επισημαίνοντας ότι δεν αποτυπώθηκε με την ένταση που είχε προβλεφθεί στις ευρωεκλογές αλλά οπωσδήποτε σε κάποιες χώρες όπως στη Γερμανία είναι ανησυχητική» υποστήριξε και διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα κι ότι ο ίδιος δεν θα κατηγοριοποιήσει κάποια κόμματα ως ακροδεξιά.
Υπογράμμισε ότι η γενεσιουργός αιτία των φαινομένων της ανόδου της ακροδεξιάς είναι ζητήματα που συνδέονται με την παράνομη μετανάστευση, που στη χώρα μας έχουμε αντιμετωπίσει και άρα υπάρχει διάκριση μεταξύ του τι γίνεται στην Ευρώπη και τι γίνεται στην Ελλάδα.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη από ό,τι ήταν το 2019 και εξέφρασε τη λύπη του για όποιους προσπαθούν να κάνουν πολιτική σπέκουλα με τα εθνικά θέματα.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Μέσος μισθός 1.500 ευρώ, κατώτατος 950 ευρώ το 2027 – Τι είπε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Μείωση εισφορών κατά μια μονάδα το 2025 – Κερδισμένοι εργοδότες και εργαζόμενοι – Επιβεβαίωση Mononews
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αύξηση των μισθών και η αναβάθμιση του ΕΣΥ οι δύο βασικοί στόχοι για το 2027 – Όλες οι απαντήσεις στη συνέντευξη Τύπου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»
- Νάιτζελ Φάρατζ: Βρίσκεται σε «διαπραγματεύσεις» με τον Έλον Μασκ για τη χρηματοδότηση του κόμματός του
- «2017 – 2024: Τετραγωνίζοντας τους ΚΥΚΛΟΥΣ», ένα καινοτόμο concept δικτύωσης για ανώτερα στελέχη εταιρειών