• Ανάπτυξη με διάρκεια στον χρόνο

    Αριστοτέλης Παντελιάδης: Το φωτεινό μέλλον δεν θα έρθει από μόνο του, είναι στο χέρι μας να το φέρουμε

    • Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος METRO AEBE
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της METRO AEBE Αριστοτέλης Παντελιάδης

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της METRO AEBE Αριστοτέλης Παντελιάδης


    Η Ελλάδα μπορεί να μπει σε μια πορεία σταθερής ανάκαμψης γιατί καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις: Παρουσιάζει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, έχει ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν με λαμπρές προοπτικές διαφοροποιημένης αξιοποίησης και διαθέτει μεγάλο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχει δημιουργήσει πλέον τις βασικές συγκοινωνιακές υποδομές και βελτιώνει γρήγορα της τηλεπικοινωνιακές της. Έχει διαθέσιμες εκτάσεις για επιλεκτική γεωργική ανάπτυξη καλλιεργειών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Και, ίσως το πιο σημαντικό όλων, έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό: νέους ανθρώπους με μεγάλη δημιουργικότητα και ικανά στελέχη. Το περιβάλλον μάς έχει εκπαιδεύσει έτσι, ώστε να είμαστε ευπροσάρμοστοι και ευέλικτοι.

    Σε όλα αυτά υπάρχει φυσικά ένα «αλλά» και ένα «όμως». Τον καλό μας εαυτό τον δείχνουμε όταν ξενιτευόμαστε. Τη γη μας την αφήνουμε σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη. Στον τουρίστα προσφέρουμε ακόμα μόνο ήλιο και θάλασσα. Η Ελλάδα  πέρασε φέτος πρώτη στον κόσμο σε ναυλώσεις μεγάλων τουριστικών σκαφών, αλλά το Αιγαίο δεν έχει και δεν προτίθεται να αποκτήσει μαρίνες. Έχουμε εμπορική παράδοση χιλιάδων ετών, αλλά θεωρούμε το εμπόριο υποδεέστερο κλάδο και δεν επιθυμούμε την ανάπτυξή του. Είμαστε η είσοδος της Ευρώπης από την Ασία, αλλά για να χτίσεις ένα κέντρο Logistics θα παιδευτείς αρκετά χρόνια να βγάλεις άδειες – αν βρεις ποτέ άκρη με τις μπερδεμένες χρήσεις γης.

    Αυτά τα «αλλά» και τα «όμως» μας κάνουν γκρινιάρηδες. Συνοδεύουν αναπόφευκτα κάθε απαρίθμηση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Είναι το παράπονο του Έλληνα επενδυτή, του Έλληνα πολίτη, γιατί η χώρα μας δεν μπορεί να απογειωθεί και μετά από κάθε κρίση περιμένει απλώς την επόμενη. Είναι η εθνική μας μιζέρια.

    Αλλάζουν αυτά; Φυσικά και αλλάζουν. Χρειάζονται αποφασιστικότητα, συναίνεση, διαφάνεια και δουλειά. Δεν είναι εύκολο, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Το φωτεινό μέλλον δεν θα έρθει από μόνο του, αλλά είναι στο χέρι μας να το φέρουμε.

    Αριστοτέλης Παντελιάδης

    Διευθύνων Σύμβουλος METRO AEBE



    ΣΧΟΛΙΑ