ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

Ειδική Digital Έκδοση Mononews

Συμπεριλαμβάνονται

What lies ahead:
AI in Business

Πώς θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη
τον τομέα της Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας

Ητεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο καινοτόμες και αναπτυσσόμενες τεχνολογίες της σύγχρονης εποχής. Οι σαρωτικές αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή της στην καθημερινότητα των πολιτών είναι πάρα πολλές και ο τομέας της Υγείας δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ήδη από τώρα σημαντικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα, εξασφαλίζοντας ωστόσο πρώτα και πάνω από όλα την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Ξεκινώντας από εφαρμογές όπως το MyHealth app και καταλήγοντας τελικά σε έναν εξελιγμένο ιατρικό φάκελο του ασθενούς, θα σας έλεγα ότι είναι τρομερά μεγάλη καινοτομία να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να μπορούμε να έχουμε συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες τις οποίες ανά πάσα στιγμή το Σύστημα Υγείας, ο θεράπων ιατρός ή το ΕΚΑΒ θα χρειαστεί προκειμένου να περιθάλψει κάποιον ασθενή.

Ταυτόχρονα, οι αλλαγές της ΤΝ θα επηρεάσουν τομείς όπως η διάγνωση και η θεραπεία ασθενειών, η διαχείριση των ασθενών και η λειτουργία των νοσοκομείων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας.

Φυσικά και δεν θα αντικαταστήσουμε ποτέ τον γιατρό, όμως η δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε πολλά δεδομένα και να καταλήγουμε σε συμπεράσματα, προβλέψεις και διαγνώσεις που ενδεχομένως να μην μπορούμε σήμερα να κάνουμε δια γυμνού οφθαλμού, αυτό είναι μια από τις πολλές επαναστάσεις που η τεχνητή νοημοσύνη θα επιφέρει στο χώρο υγείας.

Μέσω της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (big data) και της εφαρμογής αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, οι γιατροί θα μπορούν να λάβουν ακριβέστερες και πιο γρήγορες διαγνώσεις. Στην Ελλάδα, η εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών μπορεί να μειώσει τα ποσοστά λανθασμένων διαγνώσεων και να επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Ταυτόχρονα, η ανάλυση γενετικών δεδομένων και άλλων βιολογικών δεικτών μπορεί να οδηγήσει σε εξατομικευμένες θεραπείες που είναι πιο αποτελεσματικές για τον κάθε ασθενή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η καταπολέμηση μιας ασθένειας θα μπορεί να προσαρμοστεί στις μοναδικές ανάγκες του κάθε ασθενούς, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων και μειώνοντας τις παρενέργειες.

Φυσικά και δεν θα αντικαταστήσουμε ποτέ τον γιατρό, όμως η δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε πολλά δεδομένα και να καταλήγουμε σε συμπεράσματα, προβλέψεις και διαγνώσεις που ενδεχομένως να μην μπορούμε σήμερα να κάνουμε δια γυμνού οφθαλμού, αυτό είναι μια από τις πολλές επαναστάσεις που η τεχνητή νοημοσύνη θα επιφέρει στο χώρο υγείας

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διαχείριση των ασθενών μέσω της αυτοματοποίησης και της βελτιστοποίησης των διαδικασιών. Οι ψηφιακοί βοηθοί και τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να διαχειριστούν καλύτερα τα ραντεβού, τις ιατρικές εξετάσεις και την παρακολούθηση των ασθενών το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένους χρόνους αναμονής και σε πιο αποδοτική διαχείριση των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων.

Και στον τομέα της τηλεϊατρικής όμως, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο. Αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία του COVID-19 είναι την αξία της τηλεϊατρικής και της απομακρυσμένης παρακολούθησης των ασθενών. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει αυτές τις υπηρεσίες, επιτρέποντας στους γιατρούς να παρακολουθούν τους ασθενείς από απόσταση και να παρέχουν ιατρικές συμβουλές σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, παρά το γεγονός του ότι οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης είναι εντυπωσιακές, υπάρχουν και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η ενσωμάτωση της τεχνητή νοημοσύνη στο Σύστημα Υγείας απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές και εκπαίδευση του προσωπικού που θα επιφέρει εν τέλει επιβάρυνση στο κρατικό προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε πίσω. Πρέπει και οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτές τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας και θα φέρουν ριζικές αλλαγές.

Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, στρατηγικό σχεδιασμό, επενδύσεις και στενή συνεργασία μεταξύ κρατών, πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της Υγείας, προσφέροντας καλύτερες και πιο αποδοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είναι ο Υπουργός Υγείας.