ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις. Μπορεί και παραπάνω. Πολύ παραπάνω. Μια φωτογραφία, με όλα τα συναισθήματα αποτυπωμένα, σε ένα κλικ. Ένα κλικ που έγινε αφίσα, πρωτοσέλιδο, viral ανάρτηση στα social media, αλλά και εξώφυλλο στο περιοδικό Time. Το «βαρύ πυροβολικό» της διεθνούς ενημέρωσης.
Ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης θα πρέπει να νιώθει περήφανος που κατόρθωσε να αιχμαλωτίσει με τη φωτογραφική του μηχανή μια γυναίκα ηρωίδα. Τη δική μας ηρωίδα, την απόλυτη πρωταγωνίστρια του «μαύρου» καλοκαιριού, που αναδείχθηκε σαν κινηματογραφικός γκεστ, μέσα από την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια.
Μόνο που η αληθινή ζωή δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη οθόνη. Ο φωτορεπόρτερ του SOOC θέλησε να καταγράψει την κραυγή μίας ηλικιωμένης γυναίκας, την ώρα ακριβώς που η φωτιά σάρωνε τα πάντα. Και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα ακολουθούσε.
Αύγουστος 2021. Το τοπίο στο φόντο θα νόμιζε κανείς πως έχει περάσει από διαφορετικά φίλτρα. Κι όμως! Είναι πέρα για πέρα αληθινό. Απελπισία, απόγνωση, θλίψη, φόβος, μελαγχολία, τρόμος… Η γλώσσα του σώματος προδίδει όλα τα συναισθήματα που ένιωσαν όλοι, από κοντά ή μακριά, μαζί με τη γυναίκα που συμβολίζει για κάποιον λόγο το φως μέσα στο σκοτάδι, την ελπίδα μέσα στην καταχνιά. Την εμβληματική πλέον κυρία Παναγιώτα από το χωριό Γούβες στην Εύβοια, να βλέπει τη φωτιά να πλησιάζει στο σπίτι της και να βιώνει τον δικό της εφιάλτη, που έγινε και δικός μας, ο εφιάλτης όλων των Ελλήνων. Μαζί και μανιφέστο. Αναμφίβολα η πιο επιδραστική φωτογραφία της χρονιάς.
Βουβή κραυγή; Για τον Κωνσταντίνο Τσακαλίδη, τον φωτογράφο της χρονιάς, όλα είχαν να κάνουν με το timing, τις συγκυρίες, τη συζήτηση που άναψε για την κλιματική αλλαγή. Χωρίς να μπορεί και ο ίδιος να βγει από το… κάδρο και να καταλάβει ίσως πόση ευαισθησία απαιτείται, μαζί και διακριτικότητα, για να συλλάβει αυτή την εικόνα. Όπως ο ίδιος είπε σε συνεντεύξεις τους, δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ανθρώπους σε αντίστοιχες εικόνες, εκτός από πυροσβέστες την ώρα της δράσης.
Και για όποιον νομίζει πως ήταν νύχτα όταν τράβηξε την φωτογραφία, μάλλον θα εκπλαγεί όταν μάθει ότι ήταν μόλις 4.20 το απόγευμα.
Και πώς βρέθηκε ο ίδιος στην Εύβοια; Τον έστειλε το πρακτορείο του από τη Θεσσαλονίκη. Για να συναντήσει την ηρωίδα του, μια γυναίκα που δεν έβρισκε τον άνδρα της, έχανε το σπίτι της, ζαλιζόταν, ζητούσε σιωπηλά βοήθεια. Κι επειδή στην αληθινή ζωή μπορεί να υπάρξει και αίσιο τέλος, το σπίτι της 80χρονης Παναγιώτας Νουμίδη γλύτωσε από τη φωτιά. Η ίδια είναι καλά στην υγεία της και δε θυμάται καν πότε βρέθηκε αντιμέτωπη με τον φακό του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη. Σίγουρα ούτε που θα το φανταζόταν ότι μια μέρα θα γινόταν εξώφυλλο στο περιοδικό Τime με τις 100 πιο πολύτιμες στιγμές του 2021…