ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αφορμή την υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, επανέρχεται η συζήτηση για το λεγόμενο χάπι βιασμού. Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος μας εξηγεί τι, ακριβώς, είναι το χάπι βιασμού, πώς δρα και τι κινδύνους κρύβει για τα θύματα.
Γιατί μπορεί η ατάκα πολλών γονέων στα παιδιά τους – ειδικά στα κορίτσια – «πρόσεχε μην σου ρίξουν κάτι στο ποτό σου» να ακούγεται, πλέον, τουλάχιστον απαρχαιωμένη, αλλά, δυστυχώς, δεν παύει να χρησιμοποιείται ακόμη το χάπι βιασμού.
Μάλιστα λίγα δευτερόλεπτα είναι αρκετά. Ο επίδοξος βιαστής ρίχνει το χάπι στο ποτό ή στον καφέ και στη συνέχεια κακοποιεί σεξουαλικά το θύμα του. Χρειάζεται περίπου ένα τέταρτο για να δράσει.
«Συνήθως το χάπι βιασμού είναι βενζοδιαζεπίνη (είναι μια κατηγορία ισχυρών κατασταλτικών φαρμάκων) και συνήθως εννοούμε την ουσία φθοριονιτραζεπάμη. Ένα παλιό υπνωτικό πολύ ισχυρό, που προορίζεται να βοηθήσει σε βαριές αϋπνίες. Αν το ρίξει κάποιος σε ποτό, γίνεται ακόμη πιο ισχυρό και έχει την ιδιότητα να επιφέρει απώλεια μνήμης και να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις», εξηγεί ο κ. Μανωλόπουλος.
Τρόμος για το χάπι βιασμού
Το συγκεκριμένο χάπι πρωτοχαρακτηρίστηκε ως «date rape drug» τη δεκαετία του ’90. Στην αγορά κυκλοφορεί με την ονομασία Hipnosedon ή Vulpegal και χορηγείται αυστηρά μόνο με συνταγή γιατρού. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η κυκλοφορία του έχει απαγορευθεί, στις ΗΠΑ δεν κυκλοφόρησε ποτέ, αλλά στο Διαδίκτυο – και ειδικότερα στο λεγόμενο dark web – μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί έναντι 5-10 ευρώ.
«Το συγκεκριμένο χάπι προκαλεί άρση των αναστολών και απώλεια μνήμης. Είναι σαν να είσαι μεθυσμένος, χωρίς να είσαι μεθυσμένος. Η επίδρασή του μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 8 ώρες και μετά το άτομο δεν θυμάται τι συνέβη σε εκείνο το διάστημα, δεν έχει αναμνήσεις», αναφέρει ο καθηγητής Φαρμακολογίας.
Η φθοριονιτραζεπάμη αποτελεί ενίοτε αντικείμενο κατάχρησης και εξάρτησης, συχνά σε συνδυασμό με ηρωίνη (για να μειώσει το στερητικό σύνδρομο), κοκαΐνη ή κρακ (για να περιορίσει την ανεξέλεγκτη υπερδιέγερση).
Οι βενζοδιαζεπίνες είναι ασφαλή φάρμακα γενικά. Αλλά όταν συνδυάζονται με αλκοόλ, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνα. Μπορεί να προκαλέσουν καταστολή της αναπνοής, ιδίως αν κάποιος έχει ήδη αναπνευστικά προβλήματα.
Πάντως το χάπι βιασμού δεν φέρνει πάντα ύπνο, επισημαίνει ο κ. Μανωλόπουλος. Εξαρτάται και από τη δοσολογία αυτό φυσικά.
Απώλεια μνήμης και «έξαλλη» συμπεριφορά
«Κάποιες φορές παρατηρείται μια περίεργη άρση των αναστολών: το θύμα συμπεριφέρεται λίγο «έξαλλα» και έχει έντονη δραστηριότητα. Για παράδειγμα μπορεί να χορεύει πάρα πολύ ή να κάνει στριπτίζ, αλλά στην πραγματικότητα χωρίς να έχει συνειδητό έλεγχο της συμπεριφοράς του. Όταν, πια, περάσει η επίδραση του φαρμάκου, η μνήμη επανέρχεται και μετά το θύμα μπορεί να κοιμάται όλη μέρα», αναφέρει ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Παλιότερα η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία είχε προσδώσει στο υπνωτικό χάπι την ιδιότητα να κάνει μπλε το χρώμα του υγρού, στο οποίο προστίθεται. Ωστόσο πολλά από αυτά τα φάρμακα δεν έχουν χρώμα, οσμή ή γεύση κι έτσι οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι έχουν πάρει κάτι τέτοιο.
Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση Άρειου Πάγου στην υπόθεση της καταγγελίας βιασμού της 24χρονης
Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία – Ερευνάται το αδίκημα μαστροπείας
Δικηγόρος 24χρονης: Στον βιασμό εμπλέκεται «μεγάλο κύκλωμα» – Πώς συνέβη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φάρατζ: Σε κρίση η σχέση του με τον «φίλο» Ίλον Μασκ – Τι δήλωσε ο νέος σύμβουλος του Τραμπ
- Αλέξης Τσίπρας για Κώστα Σημίτη: Δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος – Σύνδεσε το όνομα του με την είσοδο στην ευρωζώνη
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
- Τρομακτική υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφου: Βρέθηκε σε δεξαμενή λυμάτων