ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Μπορεί ΔΕΗ και EDF να είναι και οι δύο οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα τους και στις δύο να συμμετέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ με 34% και στην EDF με 80%, όμως εδώ τελειώνουν και οι ομοιότητές τους.
Η διοίκηση της ΔΕΗ , όπως λένε πηγές που απηχούν τις απόψεις της διαψεύδει οποιαδήποτε ενδεχόμενο να ακολουθηθεί το μοντέλο Μακρόν που αποφάσισε να επιβαρύνει την EDF με περίπου 9 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τα γαλλικά νοικοκυριά με την ενεργειακή κρίση. Η μετοχή της EDF υποχώρησε την Παρασκευή 15%, εξαιτίας αυτής της απόφασης.
H EDF είναι η χρυσοτόκος όρνιθα της Γαλλίας χάρη στα φθηνά πυρηνικά, ενώ η ΔΕΗ πληρώνει ακριβά τους ρυπογόνους λιγνίτες της και το φυσικό αέριο για να παράγει και αγωνίζεται να ισορροπήσει στην κινούμενη άμμο της ενεργειακής κρίσης για να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει.
“Στα θεμελιώδη είμαστε καλά” δηλώνουν πηγές της ΔΕΗ, “και τόσο το 2021 θα κλείσει εντός του στόχου 840-860 εκατ. ευρώ όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα κινηθεί εντός στόχων.
Ταυτόχρονα βάζουμε πλάτη στην κοινωνία με τις εκπτώσεις, διατηρώντας λειτουργική κερδοφορία για να μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις με έμφαση στα Βαλκάνια όπου γίνεται εντατική έρευνα και αναζητούνται οι εξαγορές που ετοιμάζουμε”.
Tα μεγάλα κέρδη της EDF
Η EDF όντας ο μεγάλος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης εξασφάλισε μεγάλα κέρδη, τη στιγμή που η χώρα και τα νοικοκυριά πλήττονταν από την ενεργειακή κρίση.
Ειδικά από το καλοκαίρι και μετά με την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας, η EDF αύξησε την παραγωγή της και αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση για τα κέρδη του 2021 στα 17,7 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, η ΔΕΗ παρότι έχει σε εξέλιξη το σχέδιο για την απολιγνιτοποίησή της, επιβαρύνεται με πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων από τα δικαιώματα ρύπων, ενώ πλήττεται και από την αυξανόμενη τιμή του φυσικού αερίου για τις θερμικές της μονάδες.
Για το 2022 η EDF προέβλεπε 20 δισ. ευρώ EBITDA, από 17,7 δισ. ευρώ το 2021 όμως μετά την απόφαση Μακρόν περισσότερο από 8-10 δισ. από αυτά θα εξατμιστούν αφού η εταιρεία υποχρεώνεται σε μια πολιτική στήριξης των νοικοκυριών.
Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι “πρέπει να προστατεύσει τους καταναλωτές, εις βάρος της EDF”, κάτι απόλυτα εύλογο με δεδομένο ότι η γαλλική εταιρεία απολαμβάνει μεγάλα κέρδη ως παραγωγός πυρηνικής ενέργειας και με δεδομένο ότι σε λίγους μήνες έχουμε και τις γαλλικές εκλογές.
Τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά για τη ΔΕΗ. Για το 2021 στόχος της εταιρείας ήταν να διατηρήσει τα EBΙTDA στο επίπεδο του 2020 δηλαδή στα 800-900 εκατ. ευρώ και το καταφέρνει με μεγάλη δυσκολία λόγω του υψηλού κόστους των ρύπων.
Η ΔΕΗ πλήρωσε 1 δισ. ευρώ για φυσικό αέριο και εκπομπές δικαιωμάτων ρύπων στο εννεάμηνο του 2021 μόνο στο εννεάμηνο.
Η δαπάνη για φυσικό αέριο, αυξήθηκε σημαντικά κατά 119,8% σε 452,7 εκατ. εξαιτίας κυρίως της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κατά 56,1% και τα δικαιώματα εκπομπών CO2 κόστισαν 539,4 εκατ. το εννεάμηνο του 2021 από 263,1 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.
Κατάφερε να συγκρατήσει στα 42,2 εκατ. ευρώ τις ζημιές μετά από φόρους από 12,8 εκ. την αντίστοιχη περσινή χρονιά και να μετριάσει τις απώλειες χάρη στο εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου (hedging).
Η ενεργειακή κρίση, δημιουργεί μεγάλες διακυμάνσεις στον ενεργειακό κλάδο και οι επόμενοι τρεις μήνες χαρακτηρίζονται “κινούμενη άμμος”, ωστόσο όπως τονίζουν πηγές της ΔΕΗ η εταιρεία προχωρά εντός των στόχων της και στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Hellenic Train: Αυτά είναι τα δρομολόγια της Παρασκευής που ακυρώνονται λόγω στάσης εργασίας
- Μπάιντεν για τα μυστηριώδη drone: Το παρακολουθούμε, μην ανησυχείτε
- Γεωργιάδης: Να καταδικαστεί ο Παναγιωτόπουλος για παραβίαση του ΚΟΚ – Παναγιωτόπουλος: Ήμουν έξω από το σπίτι μου
- Galaxy Cosmos Mezz: Με ποσοστό 10,4% η Hellenic Prosperity Master Fund