ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
«Κάτι σωστό συμβαίνει στην Ελλάδα. Υπάρχει επενδυτική εμπιστοσύνη».
Όταν τα λέει αυτά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αποκτούν ιδιαίτερο και πολύπλευρο ενδιαφέρον. Καθώς μια σημαίνουσα δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, με πρωταγωνιστικό ρόλο και στο γηγενές επιχειρηματικό σκηνικό, αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας. Η οποία είναι σε θέση πια να προσελκύει διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Από την άλλη πλευρά, τα λεγόμενά του, δίνουν και μια εξήγηση για την ολοένα και διευρυνόμενη παρουσία του στις μπίζνες.
Εφοπλιστής δεύτερης γενιάς, απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και σε ηλικία 54 ετών σήμερα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης διαχειρίζεται μέσω εταιρειών του έναν στόλο που απαριθμεί 108 πλοία. (9 LNG Carriers, 56 δεξαμενόπλοια, 38 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 5 μεταφοράς ξηρού φορτίου). Γεγονός που τον κατατάσσει στους 50 ισχυρότερους της διεθνούς ναυτιλιακής σκηνής. Έχοντας μάλιστα υπερδεκαπλασιάσει τη δύναμη του στόλου που είχε ο πατέρας του Μιλτιάδης, όταν έφυγε από τη ζωή, το 1999.
Πολυπράγμων και με αστείρευτες διοικητικές ικανότητες, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε τον Οκτώβριο της περσινής χρονιάς να προχωρήσει στην έκδοση ναυτιλιακού ομολόγου. Με την επιλογή της ελληνικής αγοράς να αποτελεί έμπρακτο δείγμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας.
Φορέας της ομολογιακής έκδοσης ήταν η εταιρεία CPLP Shipping, εξ ολοκλήρου θυγατρική της εδώ και 14 χρόνια εισηγμένης στην αμερικανική αγορά τουNasdaq, ναυτιλιακής Capital Product Partners. Η οποία με τη σειρά της είναι και εγγυήτρια του 5ετους ομολόγου, που τελεί υπο διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Αθήνας.
Το ηχηρό όνομα του Έλληνα εφοπλιστή, σε συνδυασμό με το οικονομικό εκτόπισμα που διαθέτει η ναυτιλιακή, έδωσαν «αέρα υπεροχής» στην ομολογιακή έκδοση των 150 εκατ. ευρώ. Με αποτέλεσμα η συνολική ζήτηση να ξεπεράσει το «φράγμα» των 800 εκατ. ευρώ και να διαμορφωθεί σε επίπεδα 5,3 φορές μεγαλύτερα σε σχέση με τα αντληθέντα κεφάλαια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κάτοχοι του ομολόγου έγιναν 8.234 επενδυτές.
Η ναυτιλιακή Capital, που έχει ως ιδρυτή και βασικό μέτοχο τον Βαγγέλη Μαρινάκη ( μαζί με μέλη της οικογενείας του) διαθέτει 21 πλοία εκ των οποίων τα έξι είναι μεταφοράς υγροποιημένου αερίου(LNG). Τομέα στον οποίο επικεντρώνεται η ναυτιλιακή υλοποιώντας ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα 1,2 δισ. δολαρίων, με το οποίο και σηματοδοτείται η στροφή στην «πράσινη» ενέργεια. Αρμονικά συνδυασμένη με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις καθαρές θαλάσσιες μεταφορές. Στο 9μηνο του 2021, η Capital Product Partners , η οποία εκφράζει μόνο ένα τμήμα των συνολικών δραστηριοτήτων Μαρινάκη στην ποντοπόρο ναυτιλία, είχε κέρδη 58,157 εκατ. δολαρίων, ενισχυμένα κατά 152%.
Πέραν της ναυτιλίας στο «βαρύ» χαρτοφυλάκιο του Βαγγέλη Μαρινάκη συγκαταλέγεται το ποδόσφαιρο (με την ιδιοκτησία του Ολυμπιακού, αλλά και της βρετανικής Νότιγχαμ Φόρεστ) όπως επίσης και η ισχυρή θέση του στα media, που έχει βασικούς πυλώνες το τηλεοπτικό κανάλι MEGA, τις εφημερίδες «Νέα» και «Βήμα», καθώς και την Digital ενημέρωση.
Από τον περσινό Απρίλιο, το χαρτοφυλάκιο αυτό διευρύνθηκε με την επενδυτική θέση στην Τέρνα Ενεργειακή. Στην οποία ελέγχεται το 6% με το εκτιμώμενο κόστος συμμετοχής να κινείται στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ. «Κάναμε αυτήν την επένδυση διότι βλέπουμε την τάση στην πράσινη ενέργεια», ανέφερε ο Βαγγέλης Μαρινάκης . Συμπληρώνοντας πως «όταν βρίσκεσαι στη ναυτιλία, είσαι υποχρεωμένος να κοιτάξεις επενδύσεις με πράσινο περιεχόμενο».
Κινήσεις που εκ των πραγμάτων έρχονται να αυξήσουν έτι περαιτέρω την αυξημένη του επιδραστικότητα.