ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού από την 1η Μαΐου θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός.
Την τήρηση της προβλεπόμενης από νομοθεσία διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων και σε συνάρτηση με τα δεδομένα στην οικονομία επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανακοινώνοντας ότι η αύξησή του θα εφαρμοστεί δυο μήνες νωρίτερα, δηλαδή την 1η Μαίου κι όχι την 1η Ιουλίου όπως αναμένετο.
«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση 2% που ήδη έχουν δει οι εργαζόμενοι από 1η Ιανουαρίου του 2022. Δεν μπορώ να προσδιορίσω. Αλλά μπορώ να σας πω ότι θα δούμε με σιγουριά μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού από την 1η Μαΐου θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός. Όπως είχε γράψει το «Mononews», εντός των επόμενων ημερών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 703 ευρώ με μία επιπλέον αύξηση της τάξης του 6%, πέραν του 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες για επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου του 2023, η οποία όμως θα αποφασιστεί στις διαπραγματεύσεις που θα τρέξουν μέχρι την άνοιξη. Επί τάπητος έχει τεθεί μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% σε δυο δόσεις χρονικά, η πρώτη τον Μάϊο του 2022 και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού:
1ο σενάριο
Σωρευτική αύξηση 5%, 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022 και επιπλέον 3% για το δεύτερο εξάμηνο. Έτσι από τα 663 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, θα ανέβει από 1η Ιουλίου στα 682,89 ευρώ. Πρόκειται για το πιο συντηρητικό σενάριο, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου και δεν αποτελεί την προαναγγελθείσα γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού.
2ο σενάριο
Αύξηση κοντά στο 5 – 7% που θα φτάσει στα 700 ευρώ από την 1η Μαίου. Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι καθοριστικός παράγοντας είναι τόσο η ανάπτυξη κοντά στο 7% το 2021 και 4,5% το 2022, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχει δυσκολία στην εκτίμηση των τελικών μεγεθών λόγω του πληθωρισμού που δημιουργεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση.
3ο σενάριο
Τα πιο αισιόδοξα σενάρια πάντως κάνουν λόγο για αύξηση ακόμα και 10%, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων που τοποθετούν το ποσοστό της ανάπτυξης στο 8%, κάτι που θα έκανε τον κατώτατο μισθό να φτάσει στα 730 ευρώ. Η αύξηση αυτή εξετάζεται να δοθεί τμηματικά, 5% την Μαίου και επιπλέον 5% την 1η Ιανουαρίου του 2023. Το ποσοστό αύξησης και ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και φυσικά τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με τις συζητήσεις μεταξύ κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων να ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, καθώς πρόκειται για μια κοινά αποδεκτή ευρωπαϊκή διαδικασία.
Η αύξηση των κατώτατων μισθολογικών ορίων θα συμπαρασύρει και τους υψηλότερους μισθούς που παραμένουν επί σειρά ετών παγωμένοι, είτε μέσω κλαδικών, είτε και επιχειρησιακών συμβάσεων. Η αύξηση θα επηρεάσει και τις αμοιβές εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ θα συμπαρασύρει και τουλάχιστον 20 επιδόματα, που δίνει κατά κύριο λόγο ο ΟΑΕΔ.
Επισημαίνεται ότι από 1-1-2022 αυξήθηκε κατά 2% ο κατώτατος μισθός. Έτσι αύξηση στο εισόδημα τους θα δουν στο τέλος Ιανουαρίου χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αναπροσαρμόστηκε στα 663 ευρώ από 650.
Υπενθυμίζεται ότι έχει καταγράφει θεαματική αύξηση του ποσοστού των θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2016-2020. Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αμείβεται με τον κατώτατο μισθό με το ποσοστό από 19,7% το 2016 να φτάσει το 27,7% το 2020.
Διαβούλευση τριών μηνών
Η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα διαρκέσει 3 μήνες. Με την έλευση της νέας χρονιάς έως τον Μάρτιο οι φορείς πρέπει να υποβάλουν τις εκθέσεις τους στην αρμόδια επιτροπή διαβούλευσης, γίνεται διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, και έως τις 30 Απριλίου τα τελικά υπομνήματα συγκεντρώνονται και υποβάλλονται στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ώστε έως το τέλος Μαΐου, μαζί με ομάδα ειδικών, να συνταχθεί το τελικό πόρισμα της διαβούλευσης. Αυτό το πόρισμα υποβάλλεται στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος εισηγείται στην κυβέρνηση το τελικό ύψος της αύξησης.
Να σημειωθεί ότι με την ίδια διαδικασία αποφασίστηκε στο τέλος Ιουλίου 2021 η αύξηση κατά 2% στις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα (663 ευρώ μεικτά), με εφαρμογή όμως από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά για περίπου 500.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τα κατώτατα όρια.
Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα πρέπει βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να λάβει υπόψη της τα στοιχεία καθώς και τις θέσεις και προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΛΣΤΑΤ, του ΟΑΕΔ, του ΚΕΠΕ, του ΟΜΕΔ, της ΕΙΕΑΔ, καθώς και των ινστιτούτων των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΙΟΒΕ).
Διαβάστε επίσης
Ποιος θα είναι ο νέος κατώτατος μισθός από 1η Ιανουαρίου 2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας