ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι νέες τιμές είναι αυξημένες σε 7.634 περιοχές – ζώνες ή στο 52%. Επίσης, σε 2.860 ζώνες προκύπτει μείωση των τιμών, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες σε 2.729 ζώνες.
Ωστόσο, τα νέα δεδομένα κάνουν… απλησίαστες μια σειρά από περιοχές της χώρας, ακόμα και για πιο εύπορους πολίτες, καθώς οι τιμές αριθμούν… πέντε ψηφία και εκτοξεύονται ακόμα και πάνω από τις 10.000 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο.
Πρόκειται για περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, αλλά και περιοχές της Αττικής, όπως το Κολωνάκι και ο Λαιμός στη Βουλιαγμένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πλέον ακριβός δρόμος της χώρας είναι η Ηρώδου Αττικού, ενώ στα ύψη βρίσκονται οι τιμές και στη Διονυσίου Αεροπαγίτου.
Τιμές για.. μη κοινούς θνητούς
Οι τιμές στις πλέον ακριβές περιοχές της χώρας προκαλούν… ίλιγγο μόνο και μόνο αν υπολογίσει κανείς την τιμή ανά τετραγωνικό, πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι σε Λαιμό και Μύκονο, είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς ένα απλό διαμέρισμα, καθώς κυριαρχούν οι μεζονέτες και οι βίλες.
Για να γίνουν αντιληπτά τα δυσθεώρητα ποσά που θα πρέπει να δαπανήσει ένας ενδιαφερόμενος για να αγοράσει ένα ακίνητο στο Λαιμό, θα πρέπει να αναλογιστεί ότι η τιμή ζώνης ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, ενώ όπως τονίζουν κτηματομεσίτες, υπάρχουν σημεία της περιοχής στα οποία οι αξίες διπλασιάζονται!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στον Λαιμό, κατασκευής του 1970, το οποίο ανακαινίστηκε το 2014. Η αντικειμενική αξία ξεπερνά τα 15.000 ευρώ / τ.μ., καθώς βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, με την τιμή του να αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ! Φυσικά, οι τιμές για μονοκατοικία εκτοξεύεται σε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα.
Το νησί των Ανέμων
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο νησί των Ανέμων. Οι αγοραπωλησίες αφορούν κυρίως βίλες, ωστόσο αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα ακίνητο μέσα στη χώρα θα πρέπει να δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, για ένα από τα λιγοστά διαμερίσματα που υπάρχουν στη χώρα, κατασκευής 1960, μόλις 85 τ.μ., η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 6.471 ευρώ, με την τιμή που διατίθεται το συγκεκριμένο ακίνητο να ξεπερνά τα 550.000 ευρώ.
Όπως επισημαίνουν μάλιστα, οι τιμές εκτοξεύονται ακόμα και στα 2 εκατ. ευρώ για την αγορά ενός ακινήτου έξω από τη χώρα. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει η περιοχή της Μυκόνου, καθώς οι αξίες κυρίως στις τρεις ζώνες που νέες τιμές εκτοξεύτηκαν κατά 230%, θα καταγράψουν σημαντική άνοδο και στις τιμές πώλησης.
Οι «πρωταθλητές»
Λαιμός Βουλιαγμένης: Πρόκειται για την πλέον ακριβή περιοχή της Ελλάδας, με τις αντικειμενικές αξίες να κινούνται στα 10.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι παλιές αντικειμενικές τιμές διαμορφώνονταν από 2.400 έως 8.900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και από το 2022 θα ξεκινούν από τα 3.800 ευρώ έως και τα 10.800 ευρώ.
Ηρώδου Αττικού: Είναι ο δρόμος στον οποίο βρίσκονται το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου. Η τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά 1.200 ευρώ το τετραγωνικό, καθώς η παλιά τιμή ζώνης άγγιζε τα 9.000 και πλέον, θα διαμορφωθεί στα 10.200 ευρώ.
Κολωνάκι: Μια από τις περιοχές του κέντρου που ανέκαθεν συγκέντρωνε υψηλές τιμές στις αξίες των ακινήτων. Αν και οι νέες αντικειμενικές τιμές στην περιοχή αυξήθηκαν μόλις 100 ευρώ, παραμένει μια από τις πιο ακριβές περιοχές της χώρας, με την τιμή ζώνης να διαμορφώνεται στα 8.550 ευρώ.
Μύκονος: Το νησί των ανέμων δεν κρατά τα σκήπτρα ως μια από τις πιο ακριβές περιοχές της χώρας, αλλά ήταν και η πρωταθλήτρια στο ποσοστό ανόδου των τιμών. Η αύξηση των τιμών είναι 229% και συγκεκριμένα σε τρεις περιοχές του νησιού. Οι νέες τιμές ζώνης φτάνουν έως και τα 5.900 ευρώ το τετραγωνικό.
Σαντορίνη: Οι τιμές στην Καλντέρα εκτοξεύονται κατά 105%, καθώς εκτοξεύτηκαν οι αντικειμενικές αξίες του νησιού. Οι τρέχουσες τιμές ξεκινούν από τα 1.350 το τετραγωνικό μέτρο και φτάνουν έως τα 4.950 ευρώ. Πλέον, οι αξίες ξεπερνούν τα 5.050 ευρώ.
Εκάλη, Βούλα και Φιλοθέη
Σε πολλές χιλιάδες ευρώ ανέρχονται οι τιμές ζώνες και σε περιοχές της Αττικής, που θεωρούνται ως οι πλέον ακριβές, με ακίνητα εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ το κάθε ένα, όπως η Εκάλη, η Κηφισιά, η Βούλα και η Φιλοθέη.
Παρά το γεγονός ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες, οι αξίες παραμένουν στα ύψη. Ενδεικτικά:
- Στην Εκάλη η ακριβότερη τιμή ζώνης, μειώνεται κατά 9,1% και διαμορφώνεται σε 3.500 ευρώ ανά τ.μ. από 3.850 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν. Η κατώτερη τιμή αυξάνεται από 1.900 ευρώ ανά τ.μ. σε 2.200 ευρώ ανά τ.μ. ή κατά 15,8%.
- Στη Βούλα η ακριβότερη τιμή ζώνης μειώνεται κατά 12,5% και διαμορφώνεται σε 3.150 ευρώ ανά τ.μ.. Η φθηνότερη τιμή ζώνης στην ίδια περιοχή αυξάνεται κατά 38,7% και διαμορφώνεται σε 2.150 ευρώ ανά τ.μ. από 1.550 ευρώ ανά τ.μ..
- Στην Κηφισιά, η ακριβότερη τιμή ζώνης μειώνεται κατά 7,1% και διαμορφώνεται σε 3.250 ευρώ ανά τ.μ. από 3.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η φθηνότερη τιμή ζώνης μειώνεται κατά 4,6% σε 1.050 ευρώ ανά τ.μ.
- Στη Φιλοθέη η μέγιστη τιμή μειώνεται κατά 3,6% και διαμορφώνεται σε 4.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η ελάχιστη τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 14,6% σε 4.150 ευρώ ανά τ.μ.
Φυσικά, αυτές οι τιμές δεν σημαίνουν ότι για την αγορά ενός ακινήτου, οι αξίες θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, καθώς για την τελική τιμή συνηγορούν μια σειρά από παράγοντες, όπως αν είναι μονοκατοικία, αν είναι δίπλα σε κεντρικό δρόμο κτλ.