ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και ζητούν την στήριξη της πολιτείας για να καταφέρουν να επιβιώσουν, ζητώντας την επέκταση των μέτρων στήριξης και την μετάθεση της πληρωμής των υποχρεώσεων τους.
Και όπως λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος: τα νούμερα είναι μονοψήφια σε ότι αφορά τις πληρότητες στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Προγραμματισμένες εκθέσεις αναβάλλονται επ΄αόριστον, όσα λίγα συνέδρια και events επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται. Και η κατάσταση, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Τάσιος, οι επιχειρήσεις αυτές, παράλληλα με την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την εξωπραγματική αύξηση του ενεργειακού κόστους, που εκτοξεύει στα ύψη τις αναγκαίες για τη λειτουργία τους δαπάνες
Ενώ η σφοδρότητα της παραλλαγής «Ο» άλλαξε τα δεδομένα για τη χειμερινή σεζόν, η οποία έδειξε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης με την 28η Οκτωβρίου και πλέον βυθίζει σε απόγνωση τους ξενοδόχους ειδικά στους χειμερινούς προορισμούς.
Τι λένε οι Ενώσεις Ξενοδόχων
«Δυστυχώς σήμερα, το «success story» του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα» σημειώνουν στις ανακοινώσεις τους και αναφέρονται στις πληρότητες φέτος σε σύγκριση με αυτές του 2019, καθώς:
- Στην Ημαθία με δύο χιονοδρομικά κέντρα, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 92% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μόλις 34% και με 2 μονάδες να μην κατάφερουν να ανοίξουν .
- Στο Καρπενήσι οι πληρότητες τα Χριστούγεννα του 2019 ήταν 95% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 50%.
- Στην Ορεινή Κορινθία οι πληρότητες το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 95% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 55%
- Στη Δράμα οι πληρότητες φετος ήταν μόλις στο 35%, από 85% το 2019
- Ιδια εικόνα και στη Δυτική Μακεδονία καθώς οι πληρότητες του 85% το 2019 έπεσαν φέτος στο 35%
- Στα Καλάβρυτα οι πληρότητες μετά την 8η Ιανουαρίου 2022 δεν ξεπερνούν ούτε το 25% ακόμα και τα Σαββατοκύριακα καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό πληρότητας όλων των εποχών και δεδομένου ότι η πανδημία καλπάζει το μέλλον της φετινής χειμερινής περιόδου και επιβίωσης των επιχειρήσεων φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, σημειώνει χαρακτηριστικά η τοπική Ενωση Ξενοδόχων.
Σύμφωνα με τους ξενοδόχους της περιφέρειας: Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας όμως και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Omicron, αποτελούν την «ταφόπλακα» του χειμερινού τουρισμού για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται επ΄ αόριστον, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου.
Ζητούν επέκταση των μέτρων στήριξης
Τα ξενοδοχεία δεν κατεβάζουν τον… γενικό κάθε Δευτέρα. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν καθημερινές ανάγκες, οι οποίες και δεν καλύπτονται μόνο με τους (όποιους σε αριθμό) επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Η πλειοψηφία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν ζημίες δύο ετών, λένε οι Ενώσεις Ξενοδόχων, και υπογραμμίζουν:
Μη μας συγκρίνετε με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb που «ανοίγουν» Χριστούγεννα, Πάσχα και τα οποία δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις: Ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο διαμονής, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουν, ούτε προσωπικό απασχολούν, ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζουν, ούτε χίλια πιστοποιητικά και αδειοδοτήσεις χρειάζονται για τη λειτουργία τους.
Η φιλοξενία χρειάζεται τώρα ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη για να διασφαλίσει τη συνέχεια ύπαρξής της, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας, λένε οι ξενοδόχοι και ζητούν:
1)Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»
2)Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
3)Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας
4)Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022
5)Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022
6)Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.
Διαβάστε επίσης
Τάσιος (ΠΟΞ): Δεν ξεπερνά το 50-60% η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία στις ορεινές περιοχές
Θεσσαλονίκη: Στο 85-90% η πληρότητα για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς
Τουρισμός: Αναιμικές κρατήσεις σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, παγωμένα χαμόγελα στους κλασικούς χειμερινούς προορισμούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα