Με μεγάλες πρωταγωνίστριες τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τις 905 μονάδες, μετά από μια σκληρή μάχη καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και να το πραγματοποιήσει κόντρα στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στις ευρωαγορές. Και μάλιστα, με τον τζίρο εμφανώς αυξημένο σε σχέση με τις πρώτες συνεδριάσεις του 2022.

Το μεγάλο ερωτηματικό πάνω από την αγορά κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Παρασκευής είχε να κάνει με τον τρόπο που θα αντιδρούσε στην ισχυρή βουτιά που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (ημέρα που το ελληνικό χρηματιστήριο έμεινε κλειστό) στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ακολουθώντας την πτώση που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED στη Wall Street. Άλλωστε, το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε κινηθεί επιφυλακτικά την περασμένη Τετάρτη – ενόψει και της επικείμενης αργίας – κλείνοντας στο -0,26%.

Παρά την αρχική πτώση και την έντονη νευρικότητα (που οδήγησε τον δείκτη έως τις 901,86 μονάδες), σύντομα φάνηκε πως η αγορά κατάφερε να βρει στηρίξεις κόντρα στις διεθνείς πιέσεις, χάρη κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε τελικά στις 596,08  μονάδες, με άνοδο  2,45% , ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ολοκλήρωσε με συνολικά κέρδη 3,67%.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η αντίδραση στις εταιρείες πληροφορικής του ελληνικού χρηματιστηρίου. Παρά το γεγονός πως στις διεθνείς αγορές οι τεχνολογικές μετοχές είναι αυτές που δέχθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες το μεγαλύτερο χτύπημα (λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων) οι περισσότερες από τις μετοχές των ελληνικών εισηγμένων πληροφορικής ολοκλήρωσαν με σημαντικά κέρδη την συνεδρίαση τη Παρασκευής. Ενδεικτικά, η BYTE έκλεισε με άνοδο 6,21%, την Entersoft στο +3.51%, την Logismos στο +5,66, την Ίλυδα στο +3,09%, η Real Consulting στο +8,58% και η Quality & Realiability στο +11,69%.  Μοναδικές εξαιρέσεις ήταν το -2,27% της Epsilon Net καθώς και η διόρθωση 0,52% στην Quest, μετά τα συνεχόμενα κλεισίματα σε νέα ιστορικά ρεκόρ.

Την ίδια ώρα, πάντως, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει πάρει την ανηφόρα, με αυτή του 10ετούς τίτλου να κινείται στο επίπεδο του 1,5%, αναμένοντας από την ΕΚΤ να διασαφηνίσει το πλαίσιο προστασίας που θα παρέχει μετά την ολοκλήρωση του PEPP μέχρι την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας. Άλλωστε η αγορά ετοιμάζεται για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας το 2022 στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το κλίμα, o Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 906,48 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 71,8 εκατ. ευρώ και τον όγκος στα 33,1 εκατ. τεμάχια. Μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8 εκατ. τεμάχια. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,47%,.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη στήριξη έδωσε η Εθνική που έκλεισε με κέρδη 3,43%. Η Alpha Bank ακολούθησε με άνοδο 2,52% και η Eurobank με κέρδη 2,4%. Στο +0,69% έκλεισε η Πειραιώς,

Πέρα από τις τραπεζικές μετοχές, Στο +0,95% έκλεισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο +0,78%, η  Σαράντης στο +0,69% η Aegean στο +0,59%, η Motor Oil στο +0,22%, η ΟΛΠ στο +0,58% και η Lamda στο +0,49%.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις σημειώθηκαν στη μετοχή της Jumbo που έκλεισε στο -2,15%.

Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε  ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΑΔΜΗΕ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Quest και Ελλάκτωρ, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Μυτιληναίος.