Τις αποφάσεις για την πρώτη ομολογιακή έκδοση στην οποία θα προχωρήσει – εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος του μήνα – το Δημόσιο ζυγίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν αναμονή του «χρησμού» του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch που είναι προγραμματισμένο να δημοσιευθεί την προσεχή Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η χώρα να καταφέρει να αποσπάσει μια αναβάθμιση από το διεθνή οίκο, στη βάση τριών, κυρίως, στοιχείων: Των στοιχείων που δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, σε συνδυασμό με την πρόοδο στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια, αλλά και την περαιτέρω βελτίωση στη διαχείριση του δημοσίου χρέους με μια σειρά κινήσεων που έγιναν και άλλων που δρομολογούνται μεταξύ αυτών η βούληση της ελληνικής πλευράς να αποπληρώσει πρόωρα 1,7 δισ. ευρώ δανείων προς το ΔΝΤ και σχεδόν 5,2 δισ. δανείων προς την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή στη λίστα με τα θετικά κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας εντάσσεται και η πρόσφατη δήλωση στήριξης από την επικεφαλής της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκλαμβάνεται ως ένα καθαρό μήνυμα πως η ελληνική οικονομία δεν θα αφεθεί στην τύχη της σε ότι αφορά στην παροχή φθηνής ρευστότητας και την εξασφάλιση φθηνού δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, υποστηρίζοντας τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να εξασφαλίσει διατηρήσιμη ανάκαμψη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μεσομακροπρόθεσμα.

Το ελληνικό story βρίσκεται άλλωστε στο μικροσκόπιο των διεθνών οίκων αξιολόγησης με τη χώρα να πασχίζει να αποσπάσει την επενδυτική βαθμίδα ει δυνατόν εντός του 2023, αλλά και των αγορών εν αναμονή της εμπροσθοβαρούς υλοποίησης του φετινού δανειακού προγράμματος μέσω του οποίου θα αντλήσει το δημόσιο σχεδόν 12 δισ. ευρώ. Η πρώτη κίνηση του φετινού δανειακού προγράμματος το πιθανότερο είναι να γίνει εντός Ιανουαρίου, με τους αρμόδιους φορείς ωστόσο να κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους βολιδοσκοπώντας τις αγορές και τις κινήσεις άλλων μεγάλων παικτών στην ΕΕ προτού οριστικοποιηθεί το εύρος της έκδοσης – αν θα είναι πιο μακροπρόθεσμη από τη δεκαετία για παράδειγμα – αλλά και τον ακριβή χρόνο της έκδοσης.

Η προσεχής εβδομάδα πάντως θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο σε κάθε περίπτωση, εν αναμονή των όσων έχει να πει – ή δεν έχει να πει – η Fitch δίνοντας τον τόνο για τις διαθέσεις των διεθνών αγορών απέναντι στη χώρα το 2022. Πρέπει να σημειωθεί ότι και το φετινό δανειακό πρόγραμμα αναμένεται να είναι εμπροσθοβαρές – κάτι που αποτελεί πάγια στρατηγική του ελληνικού δημοσίου διαχρονικά – με την προϋπόθεση σχετικά φυσιολογικών συνθηκών στις αγορές. Εντός του έτους, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας όχι νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αναμένεται φέτος και η πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο το οποίο έχει ενταχθεί και στο επίσημο, ετήσιο, δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2022.

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογο: Ποιοι θα είναι οι Primary Dealers στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου το 2022

Bitcoin: Απώλειες 40% από το υψηλό του Νοεμβρίου

Martins Kazaks: H EKT θα δράσει εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό αυξηθούν