ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H Intrakat στον FTSE 25, τι λέει ο Φέσσας για τον Τσαμάζ, το κάρφωμα της Βρεττού, τα λεωφορεία του Σταϊκούρα, η αποτυχία για το μετρό, τι συμβαίνει με τον Χρυσικό, και το κάλεσμα του Μπαϊρακτάρη
Το 11ο ετήσιο Συνέδριο του Λονδίνου για την Ελλάδα φιλοξενήθηκε στο Λονδίνο από τους LLOYDS, με συμετοχή εκπροσώπων της βρετανικής και διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. To συνέδριο διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο (www.bhcc.gr) σε συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE και ήταν το πρώτο με επιχειρηματικό περιεχόμενο από τον Ιούνιο του 2011.
Ο κ. Benno Reischel, επικεφαλής Ευρώπης των LLOYDS, ενός οργανισμού με κύκλο εργασιών περι το 60% του Ελληνικού ΑΕΠ, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου το οποίο, με τη σειρά τους, χαιρέτησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο και τ. Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ κ. Δημήτρης Καραμήτσος – Τζίρας και ο Καθηγητής κ. Kevin Featherstone, πρώτος διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου και κάτοχος της έδρας Ελευθερίου Βενιζέλου στο London School of Economics.
Το κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, το οποίο εξέφρασε ο Έλληνας Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χάρης Οικονομόπουλος – παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, του Έλληνα Πρέσβη κ. Δημήτρη Καραμήτσου – Τζίρα, της επερχόμενης Πρέσβειρας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα κας Kate Smith και του τ. Πρέσβη στην Αθήνα και Εκτελεστικού Διευθυντή του Ομίλου ΤΑΤΑ Dr. David Landsman – ήταν η συναίνεση τόσο του Πρωθυπουργού και του Προέδρου των ΑΝΕΛ, ως προέδρων των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, όσο και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με την ανάγκη μακροχρόνιας πολιτικής και φορολογικής σταθερότητας, τον εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος, την αποτελεσματική διακυβέρνηση και την ουσιαστική συμφωνία τους για την κατοχύρωσή τους στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο κ. Οικονομόπουλος αναφέρθηκε στη συναίνεση που υφίσταται και που απαιτείται ώστε η αναθεώρηση αυτή, ως Μεγα-μεταρρύθμιση, όχι μόνο να προκαλέσει σύντομα ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη για την προσέλκυση αναγκαίων ξένων επενδύσεων που υπερβαίνουν τα διακόσια δισεκατομμύρια ευρώ αλλά, παράλληλα και κύρια, να προσφέρει ασφάλεια και ευτυχία στους Έλληνες και όσους επιλέξουν την Ελλάδα ως έδρα τους.
Το πρώτο μέρος του συνεδρίου, το οποίο απευθυνόταν σε οικονομικούς αναλυτές και επενδυτικούς συμβούλους του City , περιέλαβε, παρουσίαση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης της πορείας των μεταρρυθμίσεων από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Καθ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Αμέσως μετά ο κ. Paul Kazarian, ιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλος της Japonica Partners, της εταιρείας με τη μεγαλύτερη επένδυση σε ελληνικό ομολογιακό χρέος, παρουσίασε μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από διεθνείς ελεγκτικούς οίκους με κόστος τριανταπέντε εκατομμυρίων δολλαρίων, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι μικρότερο του 50%, από αυτό που αναφέρεται, εσφαλμένα, από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς. Ο κ. Καζάριαν, αφού συνέκρινε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τριετούς διάρκειας (περι το 7%) με τα αντίστοιχα κυπριακά και πορτογαλικά (περι το 1%) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγεί στις αγορές με αντίστοιχους όρους με την Κύπρο – η οποία επίσης δε συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – απλά και μόνο εάν μιμηθεί τις βέλτιστες πρακτικές των ισχυροτέρων οικονομιών του κόσμου και της Ε.Ε. συντάσοντας, επιτέλους, εθνικό ισολογισμό, με βάση διεθνή λογιστικά πρότυπα. Σύμφωνα με τον κ. Καζάριαν άμεσες ξένες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα μόνο εάν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ειλικρίνεια και τη διαφάνεια των δημοσίων οικονομικών. Σε αντίθετη περίπτωση και όσο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν τόσο υψηλές όσο σήμερα, οι διεθνείς επενδυτές δεν έχουν κανένα λόγο να επενδύουν στην πραγματική οικονομία. Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας αναφέρθηκε στην Ανταγωνιστικότητα, το Χρέος και τον Πλούτο, παρουσιάζοντας τις τάσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην οικονομία, μαζί με ένα πρώτο πλάνο μελέτης που εξετάζει το ΙΟΒΕ, κατ έντολή ομίλου ενδιαφερομένων που συντονίζει ο οργανισμός «Ελλάδα 2050», σχετικά με τον Ελληνικό πλούτο (ιδιωτικό και δημόσιο) και τις δυνατότητες ξεκλειδώματος σημαντικών υπεραξιών που επιφυλάσσει η επικείμενη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου περιέλαβε παρουσιάσεις συγκεκριμένων σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα των ακινήτων που επιδέχονται τουριστική αξιοποίηση και το χρηματοοικονομικό τομέα.
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ανάπτυξης της Ακίνητης Περιουσίας των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε, για πρώτη φορά σε διεθνές forum, συγκεκριμένα επενδυτικά έργα μακροχρόνιας μίσθωσης πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων αντικειμενικής αξίας, σε πρώτη φάση, περί τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ για τουριστική, οικιστική και εμπορική ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Ζησιμάτος παρουσίασε στους επενδυτές τη δυνατότητα ανάπτυξης – με μακροχρόνια (μέχρι και 99 χρόνια) μίσθωση και προνομιακούς όρους, λόγω ειδικών δυνατοτήτων γρήγορης ολοκλήρωσης έργων υποδομής από τη ΜΟΜΑ – στα νησιά Φλέβες και Φλεβοπούλα, παραθαλάσσιες εκτάσεις στην Αίγινα, το Τυμπάκι της Κρήτης, τη Σύρο και αλλού. Ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παν. Μαυραγάνης παρουσίασε επενδυτικές ευκαιρίες στον τουριστικό και οικιστικό τομέα από την αναμενόμενη εκποίηση ακινήτων που έχουν περιέλθει στο Ταμείο.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κ. Νίκος Πορφύρης παρουσίασε την πορεία των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών υποδεικνύοντας τη μοναδική επενδυτική ευκαιρία εισόδου σε μία αγορά η οποία, ενώ από το 2000 μέχρι σήμερα έχει απωλέσει περί το 90% της κεφαλαιοποίησής της, περιλαμβάνει πλέον εξαιρετικά ανταγωνιστικές εταιρείες, οι οποίες κατάφεραν να επιβιώσουν στη διάρκεια της μακρύτερης οικονομικής κρίσης, ενισχύοντας την διεθνή παρουσία τους και την καινοτόμο δραστηριότητά τους. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και Δ/νων Σύμβουλος της Eurolife κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου παρουσίασε τις ευκαιρίες επένδυσης στην ασφαλιστική αγορά, καθώς η Ελλάδα δε βρίσκεται παρα στο μισό (2,5%) του μέσου όρου της Ε.Ε. (5%) σε ποσοστό ασφάλισης. Τέλος, ο κ. Δημήτρης Τσεσμετζόγλου, διευθύνων σύμβουλος της Matrix, παρουσίασε τις πρωτοφανείς, για τα δεδομένα της Ε.Ε., δυνατότητες επένδυσης στην αντασφαλιστική αγορά.
Πλατινένιοι χορηγοί του συνεδρίου του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, το οποίο δεν κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενους ούτε ένα ευρώ, ήταν η Grivalia και η Japonica Partners. Χρυσοί Χορηγοί του συνεδρίου ήταν η Carpenter Turner – η οποία και προσέφερε το επίσημο δείπνο προς τιμήν των ομιλητών και των χορηγών στο περίφημο «Adams Room» στο κτίριο των Lloyds – και η Matrix, υποστηρικτής η KPMG, χορηγός αερομεταφορών η Aegean, χορηγός ψηφιακής επικοινωνίας η Huffington Post Greece και πρόσθετοι χορηγοί επικοινωνίας ο Όμιλος Economia και η Readpoint.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Οι πολίτες ψηφίζουν Τασούλα – Τι παίρνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι
- Iσραήλ: Επέστρεψαν σπίτι τους οι τρεις γυναίκες – Στιγμές χαράς (video)
- Κρήτη: Παρα τρίχα γλύτωσε νεαρή από πτώση 600 μέτρων από τον Ψηλορείτη
- HΠΑ: Το Tiktok επανέφερε την λειτουργία του και ευχαριστεί τον Τραμπ