Η ιστορική και συνάμα ανθηρή οικονομικά καπνοβιομηχανία «Καρέλια», έχει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν ένα…θησαυροφυλάκιο μετρητών.

Στα τέλη του 2020, τα ρευστά διαθέσιμα της σε εταιρικό επίπεδο είχαν διαμορφωθεί στα 448,8 εκατ. ευρώ. Στο 9μηνο του 2021 τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 63,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα θεαματικά κατά 46,8%. Το ίδιο διάστημα ανέβηκε και η στάθμη των διαθεσίμων της εταιρείας, φτάνοντας πλέον στα 510,8 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια να αντιστοιχούν στο 65,6% της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας της καπνοβιομηχανίας ( 778,3 εκατ. ευρώ) η οποία δεν έχει καθόλου τραπεζικό δανεισμό…

 Όπως προκύπτει από την τελευταία λογιστική κατάσταση, από το σύνολο των ρευστών διαθεσίμων της «Καρέλιας» τα 62,042 εκατ. ευρώ αφορούν την εύλογη αξία των τοποθετήσεών της σε Αμοιβαία Κεφάλαια Εξωτερικού καθώς και σε προϊόντα Money Market. Άλλα 82,295 εκατ. ευρώ είναι η θέση της σε ομόλογα, επιμετρώμενη στο αποσβέσιμο κόστος. Εκ των οποίων τα 13,6 εκατ. ευρώ είναι η επένδυση σε δύο ομολογιακές εκδόσεις των ΕΛ.ΠΕ.

Το πάζλ συμπληρώνουν οι καταθέσεις το ύψος των οποίων ήταν στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου στα 366,474 εκατ. ευρώ. Από τα οποία εκτιμάται ότι το 80% βρίσκεται σε ξένες τράπεζες.

Στη λήξη του 2021 και πιστή στο ετήσιο «ραντεβού» της, η  καλαματιανή καπνοβιομηχανία «Καρέλια», προχώρησε στην κοινοποίηση των εξτρά οικονομικών παροχών προς τους εργαζόμενους. Συνδυαστικά με τις ενισχύσεις σε κοινωνικούς.  Απολαμβάνοντας έτσι για μία ακόμη φορά, τη σχεδόν θεσπισμένη, ανέξοδη διαφήμιση. Γεγονός που τηρείται επί σειρά ετών.

Με βάση τα όσα η ίδια η εταιρεία αναφέρει το κόστος του συνολικού «πακέτου» των παροχών ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ. Επιμεριζόμενο κατά 850.000 ευρώ στην οικονομική αρωγή των κοινωνικών φορέων και κατά 3,15 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους της εταιρείας. Ο αριθμός των οποίων ήταν 529 άτομα στα τέλη του 2020 και 526 στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πάντα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχει κάνει η καπνοβιομηχανία, οι αντίστοιχες εξτρά παροχές του 2020 ήταν 3,5 εκατ. ευρώ( 2,8 εκατ. για το προσωπικό και 700 χιλιάδες ευρώ για τους κοινωνικούς φορείς). Το 2019 είχαν δοθεί 3,25 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους και 600 χιλιάδες ως οικονομική ενίσχυση σε κοινωνικούς φορείς.

Παροχές που αντιστοιχούν στο…0,616% των διαθεσίμων

Κρίνοντας πάντως από τις τελευταίες ανακοινώσεις που έγιναν πριν από λίγες μέρες, το συνολικό κόστος των παροχών προς τους εργαζόμενους της «Καρέλια» αντιστοιχεί μόλις στο 0,616% των ρευστών διαθεσίμων της εταιρείας. Όχι πώς δεν είναι σημαντικό για τους…αποδέκτες, αλλά με όρους κόστους δεν συνεπάγεται ιδιαίτερα βάρη για την καπνοβιομηχανία. Για την οποία  βεβαίως εγγράφεται ως θετική υποθήκη το ότι ανταμείβει διαχρονικά το προσωπικό της, ενώ παράλληλα ασκεί και  έμπρακτη οικονομική υποστήριξη σε κοινωνικούς φορείς.

Εκ των πραγμάτων οι νέες παροχές, εκτός από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο προσωπικό της εταιρείας ( από 1.200 έως 2.150 ευρώ καθαρά, ανάλογα με τα μισθολογικά τους κλιμάκια) εμπεριέχουν και μονίμου χαρακτήρα απολαβές. Καθώς από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς χορηγούνται και αυξήσεις της τάξεως του 4%, διπλάσιες δηλαδή από εκείνες που εξήγγειλε η κυβέρνηση ώς πρώτη κίνηση για την ενίσχυση του κατώτατου μισθού.

Ποιες όμως είναι οι αποδοχές των εργαζόμενων στην καπνοβιομηχανία; Και δικαιολογείται όλος αυτός ο επαναλαμβανόμενος, επικοινωνιακός θόρυβος για τις παροχές της εταιρείας;

Μάλλον όχι είναι η αλήθεια. Διότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ίδιας της «Καρέλιας», οι μέσες ετήσιες, μικτές αποδοχές των εργαζόμενων ήταν στα 30.698 ευρώ, για το 2021. Εξαιρουμένων των αμοιβών που έχουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα περίπου 20 Διευθυντικά στελέχη.

Με τα δεδομένα αυτά η καπνοβιομηχανία είναι σε διακριτή απόσταση από τις 10 εισηγμένες εταιρείες, που παρέχουν τις μεγαλύτερες αμοιβές στο προσωπικό τους… Στη εν λόγω κατάταξη πρώτη είναι η Lamda Development ( με ετήσιες μέσες, μικτές αποδοχές 83.356 ευρώ ανά εργαζόμενο, το 2020). Ακολουθούν η Prodea (73.000 ανά εργαζόμενο), τα ΕΛ.ΠΕ ( 70.045 ευρώ), η Μότορ-Όιλ ( 67.860), η τράπεζα Ελλάδος ( 58.078), ο ΟΠΑΠ ( 54.200), η ΕΥΔΑΠ (47.561), η ΕΧΑΕ (42.560), η ΕΥΑΘ (35.076), η Ελλάκτωρ ( 34.760) και η Μυτιληναίος με 32.264 ευρώ, μέσες αποδοχές ανά εργαζόμενο.

Ειδικά σε ότι αφορά την «Καρέλια» οι μισθοί των εργαζόμενων ανήλθαν το 2020 στα 19,240 εκατ. ευρώ, ενώ οι λοιπές παροχές όπως αναγράφονται στον ισολογισμό ήταν μόνο 819 χιλιάδες ευρώ. Εξ αυτών τα 4,118 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις αμοιβές των μελών του Δ.Σ ( 495.000 ευρώ) και τα υπόλοιπα τους μισθούς και τις βραχυπρόθεσμες παροχές στο Διευθυντικό προσωπικό. Προφανώς ένα κομμάτι από τα «μπόνους» στους εργαζόμενους δεν φαίνεται στις μισθολογικές απολαβές, κατανεμόμενο στα γενικότερα κόστη της εταιρείας. Το πόσο είναι αυτό δεν είναι ευκρινές.

Κατά τα άλλα, η καπνοβιομηχανία κλείνει το 2021 με ιστορικά υψηλά στις πωλήσεις της και με ένα εξαιρετικά στιβαρό οικονομικό status. Ωστόσο, ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη νέα χρονιά, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας έχει αναφέρει (πέραν των εξελίξεων με την πανδημία) τις σημαντικότατες αυξήσεις στις τιμές αγοράς πρώτων και βοηθητικών υλών, την πρωτοφανή αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και τη συνεχή πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος μεταφοράς. Στοιχεία που αναμένεται να πιέσουν την κερδοφορία.

Διαβάστε επίσης

ΚΑΡΕΛΙΑ: Αυξήσεις μισθών και έκτακτες ενισχύσεις στους εργαζόμενους για το 2022 – Το μήνυμα του Ανδρέα Καρέλια
Τι αποδοχές έχουν οι εργαζόμενοι σε 31 εισηγμένες εταιρείες – Το up της Lamda Development και το down της Frigoglass
Τι λεφτά παίρνουν ο Ανδρέας Καρέλιας, ο αδελφός του Στάθης και η μητέρα τους Βικτωρία, από την ιστορική καπνοβιομηχανία της Καλαμάτας