ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αποσαφήνιση του παραπάνω ερωτήματος είναι το βασικό αίτημα του Securities and Markets Stakeholders Group, όπως διατυπώθηκε στην έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) την Τρίτη.
Οι ορισμοί για το τι συνιστά βιώσιμο επενδυτικό προϊόν όλο και πιο αναγκαίοι στην εποχή του greenwashing
Καθώς ο όρος «βιωσιμότητα» γίνεται όλο και πιο δημοφιλής οι εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων ανά τον κόσμο σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις αναδυόμενες ευκαιρίες στις επενδύσεις ESG και να παρουσιάσουν νέα προϊόντα με «πράσινη» ετικέτα. Όμως στο χώρο του ESG είναι πλέον γνωστό ότι το greenwashing αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τους επενδυτές, και σύμφωνα με την έκθεση της MSCI,«2022 ESG Trends to Watch» οι προσπάθειες για την αποσαφήνιση της ορολογίας γύρω από τις βιώσιμες επενδύσεις και το ESG θα μπορούσαν να δώσουν μια αποτελεσματική λύση.
Ειδικότερα, η MSCI προβλέπει ότι οι εξελίξεις στη νομοθεσία για τα κριτήρια ESG με στόχο την καταπολέμηση του greenwashing,θα είναι ανάμεσα στις τάσεις ESG που πρόκειται να επηρεάζουν τους επενδυτές και τις εταιρείες για το επόμενο έτος στην έκθεση της. «Οι θεσμικοί επενδυτές μπορούν ήδη να αξιοποιήσουν διάφορα εργαλεία για την αξιολόγηση ενός αμοιβαίου κεφαλαίου, είτε πρόκειται για τις εκθέσεις διαφάνειας του PRI, είτε για τα πρότυπα δημοσιοποίησης του CFA Institute, είτε για τις αξιολογήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων MSCI ESG Fund Ratings”, αναφέρει η έκθεσή.
Ο κανονισμός της Ευρώπης για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης σχεδιάστηκε για να εξαλείψει τους εσφαλμένους ισχυρισμούς σχετικά με τα πιθανά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά οφέλη των επενδυτικών προϊόντων. Όμως η σύγχυση συνεχίζεται από την εφαρμογή του τον Μάρτιο ενώ παράλληλα δισεκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται, καθώς η ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα αυξάνεται κατακόρυφα.
Αποτελεσματικές οι Ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για την αγορά ESG σύμφωνα με την MSCI
Στην Ευρώπη, οι ρυθμιστικές ωθήσεις για τη βιωσιμότητα φαίνεται ήδη να αποδίδουν σύμφωνα με την έκθεση της MSCI. Ειδικότερα η έκθεση αξιολογεί ότι οι υποχρεωτικές ταξινομήσεις του κανονισμού της ΕΕ για τη γνωστοποίηση στις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις (SFDR), ενισχύουν την διαφάνεια στα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια ESG.
Επιπλέον τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι τα μετοχικά κεφάλαια που κατηγοριοποιήθηκαν ως «πράσινα» βάσει των άρθρων 8 και 9 του κανονισμού SFDR είχαν καλύτερες επιδόσεις στα κριτήρια ESG. Όσων αφορά τον δείκτη ITR (Implied Temperature Rise), τα πράσινα κεφάλαια ευθυγραμμίστηκαν πιο κοντά στους κανονισμούς για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1.5°C, από ό,τι τα υπόλοιπα.
Επιπλέον είχαν σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές CO2, απ’ ότι τα αντίστοιχα κεφάλαια χωρίς περιβαλλοντικό προσανατολισμό. Τα περισσότερα εντάχθηκαν στην κατηγορία πολύ χαμηλών ρύπων, μια ένδειξη που αποδίδεται σε funds που η δραστηριότητα τους αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1,5 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά εκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα