ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο περιορισμός καλύπτει καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες, χημικές ουσίες που απαγορεύονται στα καλλυντικά, ευαισθητοποιητικά του δέρματος, ερεθιστικά του δέρματος και των οφθαλμών, μεταλλικές προσμείξεις, αρωματικές αμίνες και ορισμένες χρωστικές ουσίες.
Ενώ ορισμένα κράτη μέλη διέθεταν ήδη εθνική νομοθεσία για τον περιορισμό των επικίνδυνων χημικών ουσιών που περιέχονται σε μελάνια δερματοστιξίας, θεσπίστηκαν νέοι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την ίση προστασία των πολιτών σε όλη την ΕΕ, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία κάνουν τατουάζ και του αν το μελάνι παρασκευάζεται στην ΕΕ ή όχι.
Στην αγορά υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για τις ουσίες που απαγορεύονται από σήμερα.
Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 12% των Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, έχουν κάνει τατουάζ. Η Επιτροπή ενέκρινε τον περιορισμό τον Δεκέμβριο του 2020, έπειτα από μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για αλλεργίες και δερματικά προβλήματα που οφείλονται στα τατουάζ, ανταποκρινόμενη σε αίτημα των κρατών μελών και βάσει επιστημονικών και κοινωνικοοικονομικών εκτιμήσεων επιπτώσεων που διενήργησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA).
Ενώ ο περιορισμός αρχίζει να ισχύει από σήμερα, η απαγόρευση των χρωστικών Pigment Blue 15 και Pigment Green 7 θα αρχίσει να ισχύει στις 4 Ιανουαρίου 2023.
Χορηγήθηκε πρόσθετη παρέκκλιση ενός έτους, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις περισσότερος χρόνος να βρουν ασφαλείς εναλλακτικές για τις δύο αυτές χρωστικές.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό: Διατάχθηκε ΕΔΕ
- Κηφισίας: Καραμπόλα 6 οχημάτων – Μποτιλιάρισμα στο ρεύμα προς Κηφισιά
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μέλη και μη μέλη προσέρχονται σε αυξανόμενη ροή και φανερώνουν τη στήριξη τους- Πάνω από 43.000 οι ψήφοι
- Νίκος Ρωμανός: Το πρόβλημα δεν είναι το «όχι σε όλα» αλλά η έλλειψη σοβαρής και κοστολογημένης αντιπρότασης