ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Τα νέα πρόσωπα του board που θα αναλάβουν να οδηγήσουν την Attica Bank στη νέα εποχή της αναζητούν από κοινού ο στρατηγικός επενδυτής, δηλαδή το σχήμα Ellington – ΤΜΕΔΕ, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τις τελευταίες μέρες ακούγονται διάφορα ονόματα τραπεζιτών ότι πρόκειται να αναλάβουν ρόλο στην τράπεζα, όπως αυτό της Αναστασίας Σακελλαρίου ως εκτελεστικό μέλος του νέου ΔΣ της τράπεζας και της Ειρήνης Μαραγκουδάκη –που έχει αναλάβει την τιτλοποίηση Άρτεμις–, και ότι ο Θόδωρος Πανταλάκης παραμένει στη θέση του CEO.
Ωστόσο, τίποτα δεν έχει «κλειδώσει». Η μόνη σίγουρη προσώρας θέση είναι του προέδρου της τράπεζας του Κώστα Μακέδου που είναι και πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ
Μάλιστα πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος στο ερώτημα του mononews.gr αν έχει προτείνει συγκεκριμένα πρόσωπα η ΤτΕ, η απάντηση ήταν πως: «Η επιλογή των προσώπων είναι καθαρά θέμα των μετόχων. Περιμένουμε τους μετόχους να μας πουν ποιους θα ορίσουν. Αρμοδιότητα του επόπτη είναι fit & proper, των προσώπων που θα προταθούν».
Η αλήθεια είναι ότι στο γραφείο του Ανδρέα Γαβριηλίδη της Egon Zehnder έχουν φτάσει πολλά βιογραφικά από τραπεζικά στελέχη, τα οποία σήμερα είναι το Νο 2 και Νο 3, και επιθυμούν να αδράξουν την ευκαιρία που θα τα φέρει στο Νο 1.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Θόδωρος Πανταλάκης όντως ενδιαφέρεται να παραμείνει στη θέση του CEO, ωστόσο είναι αμφίβολο ότι θα συμβεί. Βέβαια όλοι αναγνωρίζουν το ρόλο του τις «άγριες μέρες του 2016» όταν η τράπεζα ήταν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Και ότι στη συνέχεια μέσα από σειρά κινήσεων –η πρώτη τιτλοποίηση ήταν της Attica– η τράπεζα αντιμετώπισε το μεγάλο κύμα και παρέμεινε στην αγορά.
Βέβαια οι Αμερικανοί της Ellington ενδεχομένως να έχουν την δική τους πρόταση, να θέλουν νέο πρόσωπο στο τιμόνι της τράπεζας.
Οι μέτοχοι δηλαδή ο στρατηγικός επενδυτής Ellington – ΤΜΕΔΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κάνουν τις προτάσεις τους σε ότι αφορά τα νέα πρόσωπα του ΔΣ. Ωστόσο είναι σημαντικό, συνεχίζει η ίδια πηγή, να συμφωνήσουν από τώρα ποιος θα τρέξει την τράπεζα τα επόμενα 3-5 χρόνια.
Χρειάζεται κάτι σταθερό η τράπεζα όχι μεταβατικό. Αν οι Αμερικάνοι θέλουν να φέρουν κάποιον ας φέρουν και να τον κρίνει η Egon Zehnder, καταλήγει η πηγή.
«Βάλαμε μία άνω τελεία στη διαδικασία για την εξυγίανση της Attica Bank λέει στο mononews.gr πηγή της τράπεζας των μηχανικών και συμπληρώνει: Εκείνο που έχει τώρα σημασία είναι να προχωρήσουν όλα τα βήματα όπως προβλέπει η συμφωνία επενδυτή- ΤΧΣ.
Στο ερώτημα πως η Attica Bank έφτασε στο Ellington, το οποίο δέχθηκε να επενδύσει στην τράπεζα, η ίδια πηγή απαντά πως:
Αναζητούσαμε μία λύση, το Ellington δραστηριοποιείτο στην τράπεζα, έχει αναλάβει την τιτλοποίηση Ωμέγα. Δεν κάναμε υπερατλαντικό ταξίδι για να τους βρούμε… Ωστόσο είναι σημαντικό ότι επενδύουν στην τράπεζα.
Και ακόμα σημειώνει πως στόχος είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο να ενταχθούν οι τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων της τράπεζας στο σχήμα «Ηρακλής». Να προχωρήσουν οι επόμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις της τράπεζας, η αποεπένδυση του Ταμείου.
Και παράλληλα να σχεδιαστεί το νέο πρόσωπο της Attica Bank, μία digital bank που θα απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε επαγγελματίες, σε επιστήμονες.
Να αναπτυχθούν νέα προϊόντα, να προχωρήσει η αναδιάταξη του δικτύου να ενισχύσει η τράπεζα το μερίδιο αγοράς της σε συγκεκριμένους τομείς. «Αυτή η διαδρομή θέλει συστηματική δουλειά και να υπάρχει ισορροπία στο προσωπικό».
Και ακόμα σημειώνει πως το σημαντικό είναι ότι η τράπεζα συνεχίζει αυτόνομα την πορεία της και ότι υπάρχει στρατηγικός επενδυτής.
Όπως είναι γνωστό η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου με το σχήμα Ellington – ΤΜΕΔΕ να ελέγχει το 24,6% της τράπεζας, καθώς η Ellington απέκτησε το 9,9% των μετοχών της Attica Bank και το Ταμείο των Μηχανικών ελέγχει το 14,7%. Το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιορίστηκε στο 62,93% από 68,24% που ήταν πριν από την αύξηση, και ο ΕΦΚΑ διατήρησε το 10,3%.