ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αφού η επιστημονική κοινότητα επαληθεύτηκε σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, ευχόμαστε όλοι ολόψυχα να επαληθευτεί και σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάρκειά της.
Οι επιστήμονες μιλούν πλέον για μικρή διάρκειά της, ενώ περιμένουν σταδιακή αποκλιμάκωσή της έως και εξαφάνισή της τους αμέσως επόμενους μήνες.
Μετά τις βρετανικές και νοτιοαφρικανικές μελέτες που θέλουν τη νέα μεταδοτική μετάλλαξη να προκαλεί ήπια νόσηση και να μην οδηγεί, σε μεγάλο ποσοστό, στην εισαγωγή στο νοσοκομείο, ειδικοί εκτιμούν πως είναι θέμα εβδομάδων η παραλλαγή να εξαφανιστεί από τη Νότια Αφρική.
Από τις εκτιμήσεις ειδικών στη Νότια Αφρική εξάγεται, δηλαδή, το συμπέρασμα πως η Όμικρον εκτός από ήπια συμπτωματολογία έχει και μικρή διάρκεια. Στο εν λόγω πόρισμα οδηγεί η παρακολούθηση της διαδρομής της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, όπου η έξαρση των μολύνσεων διήρκεσε μόνο ένα μήνα.
H τελευταία είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, δημιουργώντας αναθάρρηση.
Τι γίνεται στην Ευρώπη
Παρ’ όλα αυτά, τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία οι μολύνσεις παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση, αν και οι εισαγωγές, σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα, όπως και οι θάνατοι, δεν έχουν ανέβει δραματικά.
Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης, με τελευταία την Ιταλία που αποφάσισε το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων και τη μάσκα αυξημένης προστασίας σε μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους, έχουν χαράξει ένα plan b περιορισμών.
Το σημαντικό σε αυτή τη φάση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης είναι ότι το στέλεχος Όμικρον προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με σειρά μελετών, σε σχέση με άλλες παραλλαγές.
Τελευταία, μάλιστα, δεδομένα του βρετανικού συστήματος υγείας έδειξαν ότι στην περίπτωση νόσησης με Όμικρον ο κίνδυνος νοσηλείας μειώνεται από 50% έως 70%.
Η βοήθεια της τρίτης δόσης
Εκείνο που προτάσσουν οι επιστήμονες είναι επίσης το γεγονός της σημασίας χορήγησης της τρίτης δόσης που αυξάνει την προστασία ενάντια στην Όμικρον.
Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, πάντως, είναι αισιόδοξοι. Εκτιμούν πως η επέλαση της Όμικρον θα διαρκέσει μερικούς μήνες σε όλο τον κόσμο.
Στη Νότια Αφρική η μετάλλαξη εντοπίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου άρχισαν να καταγράφονταν 10.000 ημερήσια κρούσματα. Λίγο αργότερα, όμως, παρατηρήθηκε μείωση και τα περιστατικά έπεσαν στα 5.000 σε καθημερινή βάση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, ο Φρανσουά Βέντερ, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ προέβλεψε, παρατηρώντας τη μείωση των κρουσμάτων, πως η Όμικρον θα έχει «φύγει» από τη Νότια Αφρική μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Ο επιδημιολόγος Σαλίμ Άμπντουλ Καρίμ, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της πανδημίας στη Νότια Αφρική, εκτίμησε ότι η πορεία της Omicron θα είναι ανάλογη και σε άλλες χώρες του πλανήτη.
«Η πορεία της Όμικρον θυμίζει το σχήμα που έχει η βόρεια πλευρά του όρους Έβερεστ» δήλωσε ο καθηγητής στη Washington Post.
Ωστόσο, ο ιολόγος και διευθυντής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τζον Νκενγκασόνγκ, κρούει τον κώδωνα ώστε ο κόσμος να θωρακιστεί απέναντι στην Όμικρον .
Η πορεία της παραλλαγής έδειξε, πάντως, ότι το στέλεχος ακολουθεί εκθετική αύξηση για ένα μήνα, προκαλώντας ήπια νόσηση, και μετά αρχίζει να φθίνει.
Διαβάστε επίσης:
Θάνος Δημόπουλος και Γκίκας Μαγιορκίνης μοιράζονται τις γνώσεις τους για την Όμικρον
Παραλλαγή Όμικρον: Μειωμένη βαρύτητα λοίμωξης δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η πρώτη δόση – Τα ποσά ανά κατηγορία – Τι θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους
- Υπουργικό συμβούλιο: Η ατζέντα για το 2025 – Στο τραπέζι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας