ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέο δανεισμό έως 12 δισ. ευρώ προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού δημοσίου για το 2022, το οποίο δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Η στρατηγική του Οργανισμού προβλέπει και την έκδοση των πρώτων πράσινων ομολόγων της Ελλάδας, όπως όμως προσδιορίζεται προς τα τέλη του 2022, σε ποσό που θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.
Όπως αναφέρεται στο ετήσιο δανειακό πρόγραμμα η δανειακή στρατηγική για το 2022 θα επικεντρωθεί στη διαρκή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του λόγου του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ ενώ προσθέτει πως θα εκδώσει το πρώτο πράσινο ομόλογο στο δεύτερο μισό του 2022, όπως έχει γράψει το Mononews.
H Ελλάδα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές το 2017, μετά από πολυετή αποκλεισμό εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης, που ξέσπασε το 2010 και αυτή τη στιγμή αξιολογείται με ΒΒ από τη Standard & Poor’s με κύριο μέλημα, μέχρι τοπ 2023 να έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, μετά από σχεδόν 13 χρόνια.
Η επόμενη αξιολόγηση από διεθνή οίκο αναμένεται στις 14 Ιανουαρίου από τη Fitch και είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα αυτή να σηματοδοτήσει την περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του δημοσίου, και να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.
Η χώρα στοχεύει σε μείωση του δημοσίου χρέους στο 197,1% του ΑΕΠ και τη διατήρηση των διαθεσίμων της χώρας σε υψηλά επίπεδα.
Κοντά στα 31 δισ. το «μαξιλάρι»
Σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα, το ταμειακό μαξιλάρι παραμένει ισχυρό πέριξ των 31 δισ. ευρώ, ποσό που πρακτικά μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους για ένα μεγάλο διάστημα, σχεδόν τριών ετών όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ παρέχοντας ένα ισχυρό ανάχωμα έναντι τυχόν αναχρηματοδοτικών ή επιτοκιακών κινδύνων μεσοπρόθεσμα.
Σημειώνεται πως πρόκειται για ένα στοιχείο που βαραίνει ιδιαίτερα στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών της χώρας από τους διεθνείς οίκους σε συνδυασμό με την ανάπτυξη που αναμένεται σχεδόν στο 5% τον επόμενο χρόνο και πέριξ του 8% φέτος.
Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ στους διαχειριστικούς στόχους εντάσσεται και η περαιτέρω μείωση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων που είναι περίπου 11,8 δις. ευρώ στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, περιορίζοντας την έκθεση της χώρας σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό.
Τι προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ετήσιο δανειακό πρόγραμμα:
- Παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω τοπ 2022 καθώς θα επιστρέφουμε προοδευτικά σε φυσιολογικές υγειονομικές συνθήκες, θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και η χώρα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των εταίρων. Το πρωτογενές έλλειμα αναμένεται να επιστρέψει στο 1,2% του ΑΕΠ το 2022 από σχεδόν 7,3% το 2021.
- Η Ελλάδα επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή στο χρέος της. Περισσότερο από 75% του χρέους οφείλεται στον επίσημο τομέα, σε συνδυασμό με μια μακρά μέση περίοδο ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια.
Το 99% του χρέους είναι σε σταθερά επιτόκια, περιορίζοντας τον επιτοκιακό κίνδυνο ενώ η μέση διάρκεια ωρίμανσης παραμένει πολύ υψηλή στα 20 χρόνια πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Η δομή είναι τέτοια που οι δαπάνες εξυπηρέτησης θα παραμείνουν κάτω των 13 δις. ευρώ κατ’ έτος που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο της συνολικής προσφοράς των 123 δις. ευρώ που εκδηλώθηκε για ελληνικούς τίτλους σωρευτικά το 2021 προκειμένου να αντληθούν 14 δισ. ευρώ μέσω ομολογιακών εκδόσεων.
– Κοντά στα 32 δισ. ευρώ το ταμειακό απόθεμα είναι επίσης ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι σε τυχόν κινδύνους αναχρηματοδότησης.
– Μέσω μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας τίτλων η Ελλάδα θα δανειστεί έως 12 δις. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε 24,8 δισ. ευρώ σημαντικό μέρος των οποίων 5,2 δις. ευρώ αφορά σε δαπάνες για πρόωρες αποπληρωμές χρέους. Υπενθυμίζεται πως εντός του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή και σχεδόν 5 δις. ευρώ από τα δάνεια του πρώτου πακέτου των Μνημονιακών δανείων προς την ΕΕ με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να στείλει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές πως είναι σε θέση όχι απλά να αναχρηματοδοτεί με χαμηλό κόστος το χρέος της αλλά και να αποπληρώνει πρόωρα παλαιότερες οφειλές.
Διαβάστε ακόμη: