Ισχυρή σύσταση προς τους εμβολιασμένους για διενέργεια δύο τεστ έπειτα από επαφή με κρούσμα, απηύθυνε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα αλλά και την Όμικρον.

«Οι εμβολιασμένοι ή οι πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Σήμερα όμως θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι έπειτα από στενή επαφή με κρούσμα να μειώσουν την κινητικότητα και να κάνουν δύο τεστ τις επόμενες 7-10 μέρες», δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εξήγησε πως η πορεία της πανδημίας είχε σταθεροποιητικές τάσεις αλλά τις τελευταίες τρεις μέρες σημειώνεται αυξητική τάση. «Σταμάτησε αυτή η ύφεση», δήλωσε, η καθηγήτρια, σημειώνοντας πως η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει μειωθεί στα 33 έτη.

Ανέφερε επίσης πως υπάρχει ανησυχία για Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο ενώ δήλωσε πως υπάρχει μείωση στις νέες εισαγωγές ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην πορεία εμβολιασμού.

Όπως είπε, έχουν συνολικά διενεργηθεί, 16.900.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων, 3.150.000 εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση και 1.200.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Πάνω από 500.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης κλείστηκαν μόνο το τελευταίο δεκαήμερο.
Συνολικά πάνω από 70% των δικαιούχων έκαναν ήδη ή έχουν προγραμματίσει την αναμνηστική δόση.

Δήλωση Ζαούτης:

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ανέφερε ο Θεοκλής Ζαούτης πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, εκ των οποίων τα 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτη.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και 98 ύποπτα κρούσματα. Ο κ. Ζαούτης εκτίμησε ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Μαγιορκίνης: Αρνητικά ρεκόρ το ένα μετά το άλλο

Στενά παρακολουθούν οι επιστήμονες την τάση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις ημέρες στη χώρα. Χαρακτηριστικά, σήμερα καταγράφηκαν 42% περισσότερες διαγνώσεις covid-19 από την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο χθες καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί από τις 29 Απριλίου και «πλησιάζουμε να δούμε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων μετά το άλλο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Επίσης, τα πρώτα σημεία επιδείνωσης της επιδημίας εμφανίζονται και στην Ευρώπη, καθότι από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 18 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, και από αυτές 10 παρουσιάζουν επιδείνωση πάνω από 30%.

Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια μεσοσταθμικά, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, έδειξε μία βελτίωση για τέταρτη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 8% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται τάση επιδείνωσης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 12%. Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης, είπε ο καθηγητής.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει σταθερός, με μικρή μείωση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχώρησε κατά 11%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει στο 1.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 277 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 687.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 5% και καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημαντική επιδείνωση, όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 9%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 8%. Καταγράφηκαν 2,7 εκατ. διαγνώσεις και 24.700 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης: