Το πιο γιορτινό γλυκό για την ημέρα των Χριστουγέννων!

Λαχταριστό κορμό σοκολάτας ετοιμάζει σήμερα ο Άκης Πετρετζίκης και μας δείχνει την ιδανική συνταγή να πετύχουμε απόλυτη γεύση και απόλαυση χωρίς τέλος για το γιορτινό τραπέζι.

Συστατικά

Για το παντεσπάνι

  • 3 ασπράδια
  • 3 κρόκους
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 140 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη

Για την γκανάζ

  • 600 γρ. κουβερτούρα
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τον κορμό

  • 30 γρ. κονιάκ
  • ζάχαρη άχνη
  • κεράσια, kirsch
  • φυσαλίδες

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλάτι και τα 30 γρ. ζάχαρη. Αυξάνουμε ταχύτητα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.
  • Χτυπάμε τους κρόκους με τα 50 γρ. ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν για 8-10 λεπτά.
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφού κρυώσει λίγο και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου την ενσωματώνουμε στο μείγμα των κρόκων με τη βοήθεια μιας μαρίζ.
  • Ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων.
  • «Θυσιάζουμε» το 1/4 από αυτήν για να αφρατέψει το μείγμα ανακατεύοντας τη γρήγορα με μια μαρίζ και μετά σιγά-σιγά προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
  • Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι φούρνου 30×40 εκ., που έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Είναι σημαντικό να βουτυρώσουμε και να πασπαλίσουμε με κακάο τη λαδόκολλα, γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μείγμα επάνω της.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15-17 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντάς το με μια πετσέτα για 2-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
Για τη γκανάς 
  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση.
  • Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Με το που πάρει βράση η κρέμα αφαιρούμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.
  • Αφήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια λεία γκανάς.
  • Απλώνουμε σε ένα ταψί 30×40 εκ. και με την βοήθεια μιας μαρίζ ανακατεύουμε τη γκανάς ώστε να μπορέσει να κρυώσει για περίπου 15-20 λεπτά.

Για τον κορμό 

  • Στήνουμε μια καθαρή λαδόκολλα πάνω στον πάγκο εργασίας.
  • Αφαιρούμε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
  • Ραντίζουμε με το κονιάκ το παντεσπάνι με τη βοήθεια ενός πινέλου.
  • Απλώνουμε από πάνω με μια μαρίζ τα 2/3 από τη γκανάς. Κρατάμε λίγη στο μπολ για να διακοσμήσουμε το ρολό στο τέλος.
  • Τυλίγουμε το παντεσπάνι από την μεγάλη πλευρά που είναι κοντά μας στον πάγκο μέχρι το τελείωμά του στην απέναντι πλευρά και το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα.
  • Απλώνουμε την υπόλοιπη γκανάς πάνω στο ρολό που έχει σχηματιστεί.
  • Διακοσμούμε με τα κερασάκια και τις φυσαλίδες.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 περίπου ώρες.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Δείτε τη συνταγή στο akispetretzikis.gr

Διαβάστε επίσης:

Δροσερό γιαουρτογλυκό με φρούτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Η συνταγή του Άκη για γρήγορη και ζουμερή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα