Το τέλος του «λαβύρινθου» για τις offshore εταιρείες και τις διασυνδέσεις ελληνικών προσώπων που εμφανίζονται σε αυτές αναζητούν οι αρχές της χώρας μας, που προσπαθούν να ξεδιπλώσουν το «κουβάρι» των Pandora Papers.

Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, που χρήζει λεπτών χειρισμών, αφού η ύπαρξη ενός προσώπου στη λίστα με τις offshore που αποκάλυψε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι συνιστά αδίκημα ούτε ότι αυτομάτως συνεπάγεται ότι εμπίπτει ως παράβαση στη φορολογική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται πως η λίστα, που δόθηκε στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει 239 ονόματα και 78 διευθύνσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τρανταχτά ονόματα της ελληνικής showbiz και του επιχειρείν, από γνωστούς επιχειρηματίες και εφοπλιστές έως και πασίγνωστα πρόσωπα που μεσουρανούν ακόμα και σήμερα στις ελληνικές νυχτερινές πίστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα στοιχεία θα καθυστερήσουν να έρθουν στην επιφάνεια, αφού (πέραν του ότι παρεμβάλλεται η περίοδος των εορτών) απαιτείται χρόνος για τη διερεύνηση των υποθέσεων, καθώς η κάθε μια παρουσιάζει τις δικές δυσκολίες, ως προς την άντληση στοιχείων και στη συνέχεια να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι για περαιτέρω διευκρινίσεις ενώπιον των ελληνικών φορολογικών αρχών.

«Εξονυχιστικοί» έλεγχοι

Μέχρι στιγμής τα όποια αποτελέσματα της έρευνας κρατιούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού στόχος των ελληνικών αρχών είναι να εξετάσουν ενδελεχώς κάθε πτυχή όλων των υποθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο βάρος των ελέγχων έχει πάνω στους ώμους των «ράμπο» της ΑΑΔΕ, οι οποίοι προσπαθούν να διερευνήσουν αν έχουν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές οι offshore εταιρείες που φαίνονται στα Pandora Papers.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες υποθέσεις αναμένουν τις αποφάσεις των εισαγγελικών λειτουργών για το ποιες υποθέσεις θα προτεραιοποιηθούν.

Με άλλα λόγια, ποιες θα βρεθούν ψηλά στη λίστα των ελέγχων, καθώς θα υπάρχουν ενδείξεις πως χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Δεν αποκλείεται ορισμένες υποθέσεις να μπουν στο… συρτάρι, αφού οι ιδιοκτήτες είτε είχαν εμφανίσει τις εταιρείες τους είτε δεν προέκυψε κάτι μεμπτό ως προς την κατοχή τους.

Πάντως, αρκετές από τις εξωχώριες εταιρείες είτε έχουν διαγραφεί είτε έχουν απενεργοποιηθεί, που σημαίνει ότι γι’ αυτές μπορούν να αντληθούν ελάχιστα στοιχεία συναλλαγών. Ωστόσο, παραμένει μια τεράστια λίστα εταιρειών που παρουσιάζοντας ως «ενεργές», με τις ελληνικές αρχές να θεωρούν ότι μπορούν να βγάλουν… «λαβράκια».

Παράλληλους ελέγχους, όπως είθισται, πραγματοποιεί και η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες,

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές και έχει επισημάνει ξανά το Μononews, η διαδικασία προβλέπει πως θα ελεγχθεί:

  • αν μέσω των offshore εταιρειών διαπράχθηκε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και
  • αν οι αναφερόμενοι στις λίστες έχουν δηλώσει στα Πόθεν Έσχες τους (όσοι είναι υπόχρεοι) ή στις φορολογικές τους δηλώσεις των ίδιων ή των εταιρειών τους.

Λιανός, Ρέμος, Γιώτης, Ιωάννα Βαρδινογιάννη και ο Έλληνας χρηματιστής της Wall Street

Η λίστα με τους Έλληνες των Pandora Papers είναι μακρά και σε αυτήν εμφανίζονται ηχηρά ονόματα επιχειρηματιών, εφοπλιστών, χρηματιστών, τραγουδιστών και άλλων επαγγελματιών, αλλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό πρόσωπα, που όμως διατηρούν ή διατηρούσαν offshore εταιρείες.

Μεταξύ άλλων, στα Pandora Papers, εμφανίζονται τα εξής ονόματα:

Angelos Michalopoulos: Ο Έλληνας χρηματιστής της Wall Street που κατάφερε να γραφτεί το όνομά του σε σελίδες μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού, ως το «φαινόμενο» broker. Λέγεται μάλιστα, ότι είχε επινοήσει τον δικό του αλγόριθμο και εκμεταλλευόμενος τη διαφορά ώρας στις χρηματαγορές, κατόρθωσε να βγάλει πολλά εκατομμύρια ευρώ από τις επενδύσεις του σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα. Μάλιστα, από ένα ταξίδι μαζί με τη σύζυγό του στην Ίο, «θαμπώθηκε» από την ομορφιά του Αιγαιοπελαγίτικου νησιού και αποφάσισε να επενδύσει σε αυτό.

Μεταξύ των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει στην Ίο, βρίσκονται το πολυτελές ξενοδοχείο «Agalia Luxury Suites» κοντά στην παραλία Τζαμαρία, που αποτελείται από 14 σουίτες, δυο beach bar στην παραλία Κουμπάρα, ένα μπαρ στη Χώρα του νησιού, ενώ έχει επενδύσει σε και… king size ξαπλώστρες στην παραλία Μυλοπότας. Φυσικά, οι επενδύσεις του δεν σταματούν εκεί, αφού οι ντόπιοι κάνουν λόγο ότι έχει αγοράσει σχεδόν το… 25% του νησιού! Στα Pandora Papers εμφανίζεται με δυο εταιρείες, τη Basilica Group Limited και τη PRENTI HOLDINGS INC.

Michalis Hadjiyiannis: Ο δημοφιλής Κύπριος τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης, σύμφωνα με τα Pandora Papers είναι κάτοχος της TALANTO CAPITAL MARKETS, με έδρα στις Βρετανικής Παρθένες Νήσους.

Konstantinos Piladakis: Ο επιχειρηματίας Kώστας Πηλαδάκης, πρώην ιδιοκτήτης εισηγμένων επιχειρήσεων (Vivere), των καζίνων Ρίου και Ξάνθης και της ΠΑΕ Λάρισα. Εμφανίζεται στα Pandora Papers μέσω της NOVELL HOLDINGS LIMITED με έδρα της Παρθένες Νήσους.

Antonios Paschalidis: Ο Αντώνης Πασχαλίδης ή όπως είναι γνωστός, Αντώνης Ρέμος, εμφανίζεται ως κάτοχος της Novell Holing Limited, μαζί με τον επιχειρηματία και φίλο του Κώστα Πηλαδάκη.

Georgios Demathas: Ένα από τα ονόματα της ελληνικής λίστας που προκαλούν αίσθηση – αν και άγνωστος στην Ελλάδα- είναι αυτό του Γιώργου Δημαθά (Georgios Demathas), που εμφανίζεται 44 φορές, ως κάτοχος offshore εταιρειών και λογαριασμών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Πρόκειται για 46χρονο απόφοιτο του Hamilton College της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου Columbia, επικεφαλής της εταιρείας Stroigasitera Inc, που χρηματοδοτεί και υλοποιεί έργα υποδομών για εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου. Δραστηριοποιείται στην κεντρική Ασία (Τουρκμενιστάν, Καζακστάν κλπ), σε στενή συνεργασία με τη ρωσική Lukoil. Σύμφωνα με τα Pandora Papers είναι κάτοικος Λονδίνου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι διαμένει στη Μόσχα. Το ύψος της περιουσίας του παραμένει άγνωστο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στις Παρθένες Νήσους εμφανίζονται ότι είτε έχουν κλείσει είτε ότι έχουν απενεργοποιηθεί, ενώ από τις 44 εταιρείες μόνο οι 19 φαίνονται ως ενεργές.

Georgios Kantas: Ο 57χρονος επιχειρηματίας Γιώργος Καντάς εμφανίζεται στη λίστα 27 φορές. Πρόκειται για τον βασικό μέτοχο -με ποσοστό 75%- της εταιρείας Berkeley Energy Servises, ενώ ζει στο Μόντε Κάρλο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα εμφανίζονται ότι έχουν απενεργοποιηθεί. Μόνο οι 7 παρουσιάζονται ως ενεργές.

Ilias Lianos: Ο Νεοσμυρνιώτης επιχειρηματίας που ξεκίνησε από την ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου, βρέθηκε στην ηγεσία της κατασκευαστικής εταιρείας “Αρχιρόδον”. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που «ανδρώθηκε» επιχειρηματικά, κυρίως τη δεκαετία του ’90, ενώ στο  παρελθόν ήταν συνιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Proton Bank, η οποία κατέρρευσε όταν περιήλθε στον Λ. Λαυρεντιάδη.

Ioannis Chr. Yoitis και Ioannis Ath. Yiotis: Μέτοχοι της γνωστής βιομηχανίας παιδικών τροφών, που κατέχουν σε αυτήν τη θέση του προέδρου και αντιπροέδρου αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τα Pandora Papers, η διεύθυνση με την οποία συνδέουν το όνομα Ιωάννης Γιώτης του Αθανάσιου, είναι ίδια με αυτή που έχει δηλώσει ο επιχειρηματίας και στα έγγραφα του ΓΕΜΗ.

Ioanna Vardinoyannis: Κόρη του Νίκου Βαρδινογιάννη. Εμφανίζεται στα Pandora Papers μέσω της εταιρείας Radner Finance Limited.

Ευριπίδης Δοντάς, μεγαλομέτοχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος. Τα τελευταία χρόνια στράφηκε στον κλάδο της ενέργειας. Δραστηριοποιείται στην επιχειρηματική κοινότητα συμμετέχοντας ενεργά σε συνδέσμους και επιμελητήρια.

Βύρων Νικολαΐδης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου PeopleCert, που δραστηριοποιείται στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.

Φέτος έκανε αίσθηση στην εγχώρια αγορά με την εξαγορά της αγγλικής Axelos έναντι του τεράστιου για τα ελληνικά δεδομένα ποσού των 450 εκατ. ευρώ.

Μυρτώ Καροτσιέρη, πρώην μέτοχος της άλλοτε κραταιάς εμπορικής επιχείρησης Ridenco που αντιπροσώπευε μερικά από τα πιο γνωστά διεθνή brands ένδυσης στη χώρα μας, όπως η Timberland και η Nautica. Θύμα της οικονομικής κρίσης του 2008, η εταιρεία, που ήταν εισηγμένη και στο ελληνικό χρηματιστήριο, κατέρρευσε και τέθηκε σε εκκαθάριση, με τεράστιες ζημιές και υποχρεώσεις. Η επιχειρηματική οικογένεια Σαλτιέλ από τη Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται με 4 εγγραφές στα ονόματα Τόνι, Σολίτα, Ρόζι και Νίκο, συμμετέχοντας στην Flegra Investments.

Εφοπλιστές

Στα Pandora papers  βρίσκονται επίσης τα ονόματα των:

Φλώρας Κατσαούνη, γόνου της ισχυρής εφοπλιστικής οικογενείας Κουμάνταρου και συζύγου του επιχειρηματία Γιάννη Κατσαούνη.

Παρασκευά Δράγνη και Γιάννη Δράγνη, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα της ναυτιλιακής Goldenport και της Golden Yachts. Η οικογένεια έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο της ναυτιλίας, καθώς διαθέτει στόλο με φορτηγά πλοία και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Παράλληλα, μέσω της Golden Yachts, ναυπηγεί στην Ελλάδα και διαχειρίζεται mega yachts.

-Kωνσταντίνου Μαρτίνου

Διαβάστε επίσης

Pandora Papers: Λιανός, Ρέμος, Γιώτης και Ιωάννα Βαρδινογιάννη στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος

Pandora Papers: Ποιοι Έλληνες περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα με τις “κρυμμένες” περιουσίες