Στο «happy end» των εκκρεμοτήτων της ΕΥΔΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο και τον κατασκευαστικό κλάδο, στο νέο δεκαετές πλάνο ανάπτυξης, στο λαμπρό πεδίο δόξης των ΣΔΙΤ, αλλά και στο βιοκλιματικό κτήριο που θα κατασκευαστεί στο Γαλάτσι αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Σαχίνης, σε ενημέρωση που πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χάρης Σαχίνης αναφέρθηκε στις «ανοικτές πληγές» που είχε η εισηγμένη και οι οποίες δεν ήταν άλλες από τον διαγωνισμό σίριαλ για το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ψυττάλεια, τη συμφωνία με το Δημόσιο για την αξία του αδιύλιστου νερού, καθώς και τη συμφωνία για τη διανομή των λογαριασμών για την επόμενη διετία.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία προχωρά σε επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, ενώ εξετάζει και την ενασχόληση με νέους τομείς δραστηριοτήτων. Προς τούτο  έχει προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με την McKinsey, η οποία και πραγματοποιεί σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα γνωστοποιηθούν στην ΕΥΔΑΠ κατά το α΄ τρίμηνο του 2022.

Χρηματοδότηση των έργων

Κομβικό ρόλο στο νέο επενδυτικό πλάνο  θα διαδραματίσει και η χρηματοδότηση των project της. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία διαθέτει πλέον «κουμπαρά» ύψους 157 εκατ. ευρώ για την επόμενη εικοσαετία, ποσό το οποίο προκύπτει από τη συμφωνία της ΕΥΔΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο για την αξία του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2020.

Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει στη συνεργασία με επενδυτική τράπεζα για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης και την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς στόχος είναι τα έργα του μεγάλου αυτού pipeline να πραγματοποιηθούν χωρίς να γίνουν αυξήσεις στις τιμές του νερού και μετακυλήσει το κόστος των επενδύσεων στους καταναλωτές και τη βιομηχανία.

Επομένως, η ΕΥΔΑΠ στρέφεται προς τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο έκδοσης ενός νέου πράσινου ομολογιακού δανείου εντός του 2022.

Προς τούτο, μάλιστα, η εταιρεία εργάζεται σημαντικά με αποτέλεσμα να πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις σύμφωνα με τα κριτήρια ESG, ενώ αποσκοπεί και στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ με στόχο σε πρώτο στάδιο την ενεργειακή αυτάρκεια και το μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα.

Για να το πετύχει αυτό η ΕΥΔΑΠ στρέφεται προς τα φωτοβολταϊκά και τη χρήση βιομεθανίου και βιοαερίου, ενώ εξετάζονται και τρεις περιοχές για έργα αντλησιοταμίευσης.

Το νέο επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ

Το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ για την επόμενη δεκαετία περιλαμβάνει δράσεις στους τομείς του εταιρικού μετασχηματισμού (175 εκατ. ευρώ), τα έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική (700 εκατ. ευρώ) και την αντικατάσταση  των δικτύων Νερού για τη μείωση των διαρροών (200 εκατ. ευρώ).

Η περιοχή που πρωταγωνιστεί περισσότερο στο επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω ποσά, είναι η Ανατολική Αττική με ένα υπό κατασκευή δίκτυο μήκους 1.500 χιλιομέτρων, ενώ το ποσοστό δημοπράτησης των έργων ανέρχεται στο 70%

Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχωράει με την κατασκευή αγωγών και δικτύων αποχέτευσης στην Παιανία, την Παλλήνη, τη Ραφήνα, και το Πικέρμι, ενώ εντός του Φεβρουαρίου του 2022 αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για έργα  στη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα.

Ταυτόχρονα, τρέχει ο διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει την οριστική μελέτη του δικτύου αποχέτευσης στη νότια Παλλήνη, ενώ αναμένεται και η προκήρυξη νέων διαγωνισμών.

Πρόκειται για τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας-Πικερμίου-Σπάτων Αρτέμιδας, και ΚΕΛ Μαραθώνα, καθώς και το δίκτυο αποχέτευσης περιοχών Καπανδριτίου & Αφιδνών Δήμου Ωρωπού, συνολικής αξίας 171 εκατ. ευρώ.

Το βιοκλιματικό κτήριο στο Γαλάτσι

Στα επόμενα βήματα της ΕΥΔΑΠ εντός της ερχόμενης δεκαετίας συγκαταλέγεται και η κατασκευή ενός κτηρίου που θα στεγάζει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες και το αρμόδιο προσωπικό.

Η ΕΥΔΑΠ χρησιμοποιεί προς το παρόν επτά ακίνητα για να στεγάζει τις διοικητικές της υπηρεσίες. Από αυτά τα τρία είναι ιδιόκτητα, ενώ για τα υπόλοιπα η εταιρεία καταβάλλει ενοίκιο. Εφόσον αποδεσμευτούν αυτοί οι χώροι και συγκεντρωθούν σε έναν ενιαίο χώρο εκτιμάται πως κατ’ έτος θα εξοικονομείται 1,5 εκατ. ευρώ.

Το νέο κτήριο, που θα έχει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, θα κατασκευαστεί στο Γαλάτσι και η περιοχή έχει επιλεγεί και βάσει της προσβασιμότητάς της από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Γραμμή 1, Γραμμή 4 και τρόλεϊ) καθώς και την Αττική Οδό, όπως ανέφερε ο Χάρης Σαχίνης.

Επίσης, αναμένεται να τρέξει στο αμέσως επόμενο διάστημα ένας νέος παγκόσμιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, όπου η διοίκηση περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει τις προτάσεις των ενδιαφερομένων, ενώ εκτιμά πως οι εγχώριες εταιρίες θα πρωταγωνιστήσουν.

Η συμμετοχή στα ΣΔΙΤ

Η ΕΥΔΑΠ επιδιώκει να μπει δυναμικά στην αρένα των ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 4,5 δις. ευρώ καθώς εκτιμά πως μπορεί να παρέχει σημαντική δάνεια εμπειρία σε εγχώριους αλλά και διεθνείς κατασκευαστικούς ομίλους που εποφθαλμιούν τα μεγάλα έργα υποδομών στη χώρα μας.

Στόχος της είναι να πετύχει τον κατάλληλο «γάμο» μεταξύ της εμπειρίας της στη συντήρηση και τη λειτουργία υδροδοτικών και αρδευτικών έργων, καθώς και των κατασκευαστικών γνώσεων των υπόλοιπων εταιριών που διεκδικούν τα ΣΔΙΤ.

Ο Χάρης Σαχίνης τόνισε πως η ΕΥΔΑΠ θα διεκδικήσει το ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα στην Αττική, η πρώτη φάση του οποίου προκηρύχθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου από τον Υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη.

Επιπλέον, η εισηγμένη αποσκοπεί και στην επικράτηση σε όσο το δυνατόν περισσότερα ΣΔΙΤ, του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα συνολικής αξίας 4,2 δις. ευρώ, που θα δημοπρατηθούν σταδιακά και σε τρία «πακέτα».

Η άσκηση, επομένως, τόσο για τον τεχνικό κόσμο όσο και για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες είναι να βρεθούν οι οι «σύμμαχοι» που θα επιλέξει η ΕΥΔΑΠ.

Αναμφίβολα υψηλά στη λίστα των υποψήφιων μνηστήρων φιγουράρουν ο Όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η ΑΒΑΞ, η Ελλάκτωρ (μέσω της Άκτωρ) και  η Intrakat. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και η συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με γαλλικές εταιρείες, όπως η Suez, Veolia, Vinci και Egis, οι οποίες έκτος από τις παραχωρήσεις και τα οδικά έργα στη χώρα μας βλέπουν σημαντικές business και στα εν λόγω ΣΔΙΤ.

Το ενδιαφέρον τους μάλιστα γνωστοποιήθηκε από το σύμβουλο για τις Αγροτικές Υποθέσεις της Γαλλίας, Ζαν-Πασκάλ Φαγιόλ στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση της προκήρυξης της  δημοπράτησης του πρώτου πακέτου του προγράμματος Ύδωρ 2.0.

Βέβαια, για να μπορέσει η ΕΥΔΑΠ να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ είναι απαραίτητο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου της, η οποία αναμένεται να εκδοθεί περί τις αρχές του επόμενου έτους από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Διαβάστε επίσης

Τέρνα Ενεργειακή: Πράσινο φως από την Κομισιόν για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης των 680 MW στην Αμφιλοχία

Το άλλο πρόσωπο του Βακάκη: Αυξήσεις μισθών και «ποτέ την Κυριακή»

«X Factor» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η αύξηση των δανείων-Ποια στοιχεία στηρίζουν την πιστωτική επέκταση