Μια περίεργη ιστορία κρύβει, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο mononews.gr, η προσπάθεια της Βρετανικής επενδυτικής τράπεζας που εδρεύει στο Λονδίνο της Peterhouse SECURITIES LIMITED (UK) (Peterhouse Capital Asset Management / Peterhouse Capital) να ιδρύσει υποκατάστημα στην Ελλάδα, με έμφαση στο investment banking, προσπάθεια που, όμως, προσέκρουσε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στα βράχια του… BREXIT, το οποίο ήταν κι ο λόγος που φέρεται να απορρίφθηκε το σχετικό αίτημα από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς…

«Ενορχηστρωτής» του εν λόγω εγχειρήματος φέρεται, σύμφωνα με πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους “να είναι Λιβανέζος μεγαλοτραπεζίτης, ο οποίος έχει ήδη «διπλή» παρουσία στην Ελλάδα και φιλοδοξούσε, προφανώς, να κάνει το «3 στα 3», έχοντας ήδη κατακτήσει… γη και ουρανό”.

Το πρώτο άνοιγμα του Λιβανέζου μεγαλοτραπεζίτη στην Ελλάδα μετρά ήδη αρκετά χρόνια ζωής, καθώς φέρεται να δραστηριοποιείται έμμεσα, εδώ και κάποια χρόνια, στη χώρα, μέσω της σημαντικής συμμετοχής που έχει η τράπεζά του σε κυπριακή αεροπορική, η οποία συνδέεται άμεσα με μια μικρή μεν, αναπτυσσόμενη δε, παρά τις τρικλοποδιές της πανδημίας, ελληνική αεροπορική εταιρεία.

Το δεύτερο άνοιγμα του πολύπειρου και δαιμόνιου, σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν, μεγαλοτραπεζίτη ήταν μέσω της εταιρείας real estate Grace Liberty and Stone Single Member.

Μιας εταιρείας που, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε δυναμικότατη είσοδο στην ελληνική αγορά, προχωρώντας σε μαζικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων με ταχύτητα… αστραπής.

Κι ενώ όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι εντελώς αναμενόμενα, δεδομένης της αναπτυξιακής δυναμικής που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, αλλά και της μεγάλης κρίσης που αντιμετωπίζει από τα τέλη του 2019 η οικονομία του Λιβάνου, από τις μεγαλύτερες στη σύγχρονη Ιστορία, πηγές με γνώση των πραγμάτων υποστηρίζουν ότι το θέμα δεν έχει να κάνει απλά με μια προσπάθεια εκμετάλλευσης επενδυτικών ευκαιριών, αλλά πηγαίνει πολύ πιο βαθιά, έχοντας φτάσει μάλιστα «να χτυπά την πόρτα των δικαστηρίων».

Σύμφωνα με τις ίδιες, πάντα, πηγές, από το 2019 και μετά, και την επιβολή capital controls στον Λίβανο, «υπάρχουν βάσιμες υποψίες για διαρροή κεφαλαίων από το λιβανέζικο τραπεζικό σύστημα στο εξωτερικό, σε offshore εταιρείες και safety funds».

Με την υπόθεση αυτή ασχολείται μάλιστα, όπως έχει ανακοινωθεί, και η γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση Sherpa και ομάδα δικηγόρων που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη στη Γαλλία κατά του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου, Ριάντ Σάλαμεχ, για φερόμενη διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Σημαντικό στοιχείο για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση είναι το γεγονός ότι το 2019 επιβλήθηκαν στον Λίβανο, αυθαίρετα, capital controls.

Το εθνικό νόμισμα έχασε πάνω από το 90% της αξίας του στη «μαύρη αγορά», κάνοντας καπνό τις αποταμιεύσεις του κόσμου και οδηγώντας τα 3/4 του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας.

Την ίδια περίοδο, οι τράπεζες απαγόρευσαν στους πελάτες τους να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς που μπορεί να διατηρούσαν μέχρι τότε σε δολάρια ή άλλο ξένο νόμισμα, αλλά και τις μεταφορές χρημάτων – απόφαση που ανακλήθηκε σε μικρό βαθμό φέτος τον Ιούνιο, όταν η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα επέτρεπε στους καταθέτες να εκταμιεύουν από τους λογαριασμούς έως 400 δολάρια μηνιαίως (και άλλα 400 σε τοπικό νόμισμα) με επιτόκιο οκταπλάσιο του επισήμου.

Τα χρήματα που «παγιδεύτηκαν» εκείνη την περίοδο στους λογαριασμούς έγιναν σύντομα γνωστά ως «lollars», χάνοντας το 84% της πραγματικής αξίας τους.

Η σύνδεση με την Ελλάδα

Μετά από καταγγελία της Sherpa, οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων και των κεφαλαίων που διέφυγαν στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Και μεταξύ των εταιρειών που φέρονται να έχουν μπει στο στόχαστρο είναι, όπως λένε οι πηγές του mononews.gr, και εταιρείες όπως η προαναφερόμενη βρετανική τράπεζα επενδύσεων και η Grace Liberty and Stone Single Member S.A. Real Estate.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις «τα χρήματα έβγαιναν εκτός Λιβάνου παράτυπα».

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τον Λιβανέζο μεγαλοτραπεζίτη, υποστηρίζουν ότι «γνωστή οικογένεια Ελληνολιβανέζων που διαβιεί μάλιστα εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα έχει προσφύγει τόσο στα ελληνικά όσο και στα κυπριακά δικαστήρια, αφού ανακάλυψε ότι υπήρξε διαρροή χρημάτων από τους λογαριασμούς της εταιρείας τους στην τράπεζά του».

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, «στις 29 Ιανουαρίου 2021 η οικογένεια προσήλθε στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος της κυπριακής Αστυνομίας στη Λευκωσία και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των εκπροσώπων της τράπεζας».

«Στόχος της τράπεζας», όπως υποστηρίζουν οι πηγές του mononews.gr, ήταν «να πάρουν την κυπριακή εταιρεία -και συνεπακόλουθα την ελληνική- μέσα από τα χέρια τους».

Ποιο ήταν το υποτιθέμενο σχέδιο

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι άνθρωποι στο mononews.gr, όλα ήρθαν στο φως όταν η οικογένεια των Ελληνολιβανέζων «ανακάλυψε ότι υπήρχε σύμβαση δανείου ύψους 1 εκατ. ευρώ υπέρ της PeterHouse Securities Limited η οποία δέσμευε την κυπριακή εταιρεία», αλλά «δεν είχε υπογραφεί από εκπρόσωπο της τελευταίας».

Η σύμβαση φέρεται να υπογράφηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 17 Δεκεμβρίου 2019, έναν μήνα μετά τη δέσμευση όλων των λογαριασμών που υπήρχαν σε δολάρια στον Λίβανο.

Παράλληλα, η τράπεζα στην οποία ανήκει η Peterhouse , φέρεται να χρέωνε την κυπριακή εταιρεία «έξοδα διαχείρισης» 12.000 ευρώ τον μήνα.

Και πάλι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά κατά της τράπεζας».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τράπεζα φέρεται να «χρέωσε ένα δάνειο στην κυπριακή εταιρεία, μεταφέροντας χρήματα από λογαριασμό της Peterhouse SECURITIES (UK) που υπήρχαν ήδη στο σύστημα και τα οποία είχαν πια χάσει την αξία τους, αλλά ζητούσε να της επιστραφούν στο ακέραιο, “τσεπώνοντας” τη διαφορά».

Το ποσό του δανείου, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «ήταν 2 εκατομμύρια LOLLARS (με πραγματική αξία περίπου 320.000 δολάρια μετά τα capital controls)».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι γαλλικές Αρχές έχουν εντοπίσει διάφορα λιβανέζικα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία, εκμεταλλευόμενα το πολιτικό χάος στη χώρα και την κατάρρευση της οικονομίας, δημιούργησαν μηχανισμούς αποκόμισης κερδών από μετατροπές συναλλάγματος και τις μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Στον τομέα, τώρα, του real estate, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι «ο Λιβανέζος μεγαλοτραπεζίτης, αντιλαμβανόμενος τον βάλτο στον οποίο είχε βυθιστεί η οικονομία της χώρας του, άρχισε να γίνεται πιο ενεργός στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά του στην Αθήνα, όπου κι αναπτύχθηκε ουσιαστικά εν μία νυκτί, επενδύοντας γρήγορα σε πολλά ακίνητα».

Όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, «αγόραζε ακίνητα στην Αθήνα ακόμη και από το τηλέφωνο».

Πηγές της ελληνικής αγοράς ακινήτων επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν τέτοιες εταιρείες, οι οποίες μάλιστα έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά με τις πολύ υψηλές τιμές που πληρώνουν για ακίνητα, έτσι ώστε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να αποκτούν χαρτοφυλάκιο και να δημιουργούν μεγάλες χρηματικές ροές.

«Το γεγονός αυτό και μόνο», λένε οι ίδιες πηγές, «θα έπρεπε να σημαίνει καμπανάκι στις αρμόδιες Αρχές», καθώς «σε περιπτώσεις όπως του Λιβάνου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενες πρακτικές, στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελός τους».