ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κίνηση αυτή έλαβε σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών απογειώνοντας τις συναλλαγές σε τράπεζες και άλλα blue chips. Η αγορά έχασε και τις 890 μονάδες, κλείνοντας στις 887,60 μονάδες και απώλειες 0,60%, αλλά ο τζίρος ανήλθε στα 82,6 εκατ. ευρώ. Σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με χθες και σε σχέση με κάθε άλλη συνεδρίαση μέσα στην εβδομάδα.
Από εκεί και πέρα όμως, τα κέρδη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 στο Χρηματιστήριο με βάση και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, περιορίστηκαν κάτω και από 10% και είναι αμφίβολο με αυτή τη νευρικότητα στο ταμπλό το αν θα επιτευχθεί ο στόχος επαναπροσέγγισης των 920 – 930 μονάδων που αποτελούν άλλωστε τα υψηλά για φέτος.
Όταν η αγορά κλείνει τα μάτια στην απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα και μετά το πέρας του ΡΕΡΡ στο τέλος Μαρτίου, τότε ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι «μαζεύονται» και δεν αναλαμβάνουν άλλο ρίσκο, ειδικά στο τέλος της χρονιάς.
Το στοίχημα του επόμενου χρόνου πάντως, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τους επενδυτές δεν είναι άλλο από την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα στις επαναγορές των ομολόγων της ΕΚΤ και ταυτόχρονα θα σημάνει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, άρα και καλύτερους όρους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Στη σημερινή συνεδρίαση, η απόφαση της γενικής συνέλευσης της Ιντρακάτ που εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου ακόμα και πάνω από 100 εκατ. ευρώ εντός του ά 3μήνου υπέρ νέων μετόχων δίνει το στίγμα ότι και το 2022 θα είναι χρονιά κεφαλαιακής ενίσχυσης των εισηγμένων. Τα κέρδη στη μετοχή περιορίστηκαν από πάνω σε 35 ενδοσυνεδριακά σε 1,7% στο κλείσιμο, στα 2,29 ευρώ με 248 χιλιάδες κομμάτια.
Κατά τα άλλα, νέες ισχυρές πιέσεις βγήκαν στην Alpha με 7,8 εκατ. τεμάχια, στο 1,04 ευρώ, πάνω από 3% οι απώλειες στην Eurobank, στα 0,879 ευρώ και όγκο πάνω από 8 εκατ. τεμάχια, άνω του 25 η πτώση στην Εθνική, στα 2,85 ευρώ με 1,3 εκατ. τεμάχια και 1,7% οι απώλειες στην Πειραιώς, στο 1,304 ευρώ.
Αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε η συνεδρίαση για τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ. Και οι δύο αυτές δεικτοβαρείς μετοχές έκλεισαν με απώλειες, με τον ΟΠΑΠ να γυρίζει πάλι πίσω στη ζώνη των 12,10 ευρώ με 831 χιλιάδες κομμάτια. Πάνω από 1,38 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στον ΟΤΕ, με τη μετοχή να υποχωρεί στα 16,25 ευρώ.
Πάνω από 227 χιλιάδες τεμάχια ο όγκος στον Μυτιληναίο, με τη μετοχή να γυρίζει πτωτικά στα 15,26 ευρώ.
Η έξοδος από τον FTSE στοίχισε στην ΕΧΑΕ, που έκλεισε με νέες απώλειες σχεδόν 3%, στα 3,63 ευρώ, 2,5% οι απώλειες στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,39 ευρώ με 123 χιλιάδες κομμάτια.
Στον αντίποδα, ισορροπία στην αγορά έδωσε το +2% της ΔΕΗ, στα 9,5 ευρώ με περισσότερα από 1 εκατ. τεμάχια, το +1,4% στην Coca Cola, στα 29,66 ευρώ και το σχεδόν 3% στα ΕΛΠΕ, με την μετοχή να αναρριχάται στα 6,23 ευρώ (με υψηλό για φέτος τα 6,60).
Κίνηση προς τα 7,80 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ που έκλεισε με κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.
Διαβάστε επίσης
Χρηματιστήριο: Αγοραστές στην Ιντρακάτ, με φόρα ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, αδύναμες πάλι οι τράπεζες
Wall Street: Βουτιά για τις τεχνολογικές μετοχές, στο -2,47% έκλεισε ο Nasdaq
Τα ψιλά γράμματα της απόφασης Λαγκάρντ και γιατί Κόκκαλης, Μυλωνάς και Στασινόπουλος κινούν τα νερά στη Λεωφόρο Αθηνών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: Στο πλευρό των νέων με το FutuReady
- ΥΠΕΘΑ για δηλώσεις Γκιουλέρ: Αντίθετες με το διεθνές δίκαιο – Δεν συμβάλλουν στη βελτιωση των διμερών σχέσεων
- Διαμαρτυρία των ναυτών και των καβοδετών του Πορθμείου Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας
- Παρ’ ολίγον νέα τραγωδία με τρένα: Στην Πιερία – Τι λέει ο Β. Οικονόμου – Τι απαντά ο ΟΣΕ