ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημειώσε πως παρατηρείται αύξηση επιδημιολογικού φορτίου σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα, ωστόσο χαρακτήρισε ευοίωνο γεγονός τη μείωση εισαγωγών και διασωληνώσεων αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Όσον αφορά στην Όμικρον που σήμερα προκαλεί το 50% των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι επαναμολύνει άτομα που είχαν νοσήσει και αυτό «είναι το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα». «Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι το πόσο σοβαρή θα είναι η παραλλαγή Όμικρον και θα πρέπει να περιμένουμε για ασφαλή αποτελέσματα» σημείωσε. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η παραλλαγή Όμικρον είναι παντού και θα επικρατήσει πολύ σύντομα.
«Οι συνεχείς μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του ιού, ωστόσο φαίνεται πως η τρίτη δόση, καθώς και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολίου προστατεύουν. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν για ηπιότερη νόσηση, πρέπει να περιμένουμε», ανέφερε.
Μιλώντας για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 είπε ότι προσφέρει σημαντική προστασία, καλώντας του πολίτες να μην καθυστερούν και να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση. «Δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο αλλά από τον ιό» υπογράμμισε.
Επισήμανε επίσης ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων είναι υψηλή το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτή την ομάδα παραμένει χαμηλό, και προσέθεσε ότι ικανοποιητικά κινείται και ο εμβολιασμός των παιδιών.
Η προστασία που μας προσφέρουν η μάσκα, ο καθαρισμός χεριών και οι αποστάσεις, μας προστατεύουν ανεξαρτήτως μεταλλάξεων. Η πιθανή επικράτηση της Όμικρον, μας καλεί να είμαστε προσεκτικοί με τις επισκέψεις μας μέσα στις γιορτές» σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου.
Επισήμανε δε, ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων είναι υψηλή το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτή την ομάδα παραμένει χαμηλό, και προσέθεσε ότι ικανοποιητικά κινείται και ο εμβολιασμός των παιδιών.
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, παρατήρησε ότι καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας μια μικρή κάμψη, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Η κ. Γκάγκα εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού φαίνεται να βοηθούν στον περαιτέρω έλεγχο της πανδημίας.
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να δούμε είναι πως η συγκεκριμένη μελέτη έγινε σε περίοδο που γινόντουσαν εμβολιασμοί «και δεν έχουν συμπεριλάβει καθόλου το πόσοι ήταν εμβολιασμένοι με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλες ανισότητες από περιφέρεια σε περιφέρεια».
«Είναι ένα θέμα που χρειάζεται παραπάνω ανάλυση για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.