ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο επιχειρηματικός κόσμος για το ανεξέλεγκτο ενεργειακό κόστος, για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για να προστατέψει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ο Μιχάλης Στασινόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής και μέλος του ΔΣ της Βιοχάλκο, μιλώντας χθες στο συνέδριο της ΕΕΝΕ, μίλησε για την απογοήτευση του επιχειρηματικού κόσμου από τη στάση του κράτους στην ενεργειακή κρίση.
Ειδικότερα, είπε: “Στη σημερινή ενεργειακή κρίση η χώρα μας δεν είχε καθόλου γρήγορα αντανακλαστικά. Έχουν βγει ήδη μελέτες που περιγράφουν πως αντέδρασε η κάθε χώρα και η Ελλάδα είναι τελευταία. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο για αυτή την αργοπορία. Αν ρωτήσετε επιχειρηματίες αν η Ελλάδα έχει στηρίξει τη βιομηχανία της, όλοι θα πουν πόσο υπολείπεται και αυτό τείνει να γίνει κουλτούρα. Η ελληνική μεταποίηση πρέπει να μπει σε προτεραιότητα γιατί έχει τους μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές στην οικονομία. Όταν μπει σε προτεραιότητα η βιομηχανία θα δούμε πολλά από τις επιχειρήσεις”.
Αναφερόμενος στο ρόλο του κράτους, σημείωσε, ότι “όταν έχουμε μια αγορά ενέργειας που έχει στρεβλώσεις, δεν αφήνει τις επιχειρήσεις να έχουν ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας. Υπάρχουν εταιρείες που κινδυνεύουν να κλείσουν αυτή τη στιγμή. Το κράτος πρέπει να προσέξει και να έχει και αντανακλαστικά” σημείωσε.
Αντίστοιχα, λίγο πριν και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αναφέρθηκε στα μεγάλα κόστη της ενεργειακής μετάβασης και τόνισε ότι έχει υποεκτιμηθεί η δυσκολία να συνδυαστούν οι κλιματικοί στόχοι με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Το στοίχημα είπε είναι πώς μπορεί να συνδυάζεται η κλιματική φιλοδοξία, με την ασφάλεια παροχής ενέργειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικό κόστος και διασφαλίζοντας στα κρίσιμα χρόνια της μετάβασης η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. “Όλο αυτό το πολύ σύνθετο και μακροχρόνιο πρόβλημα έχει υποεκτιμηθεί το πόσο δύσκολο είναι”.
“Για να φτάσουμε στο “νιρβάνα”, για να φτάσουμε να έχουμε καθαρή και πολλή ενέργεια και σε ανταγωνιστική τιμή θα περάσουμε αρκετά χρόνια που θα είναι δύσκολα. Πρέπει να επενδύσουμε νωρίς και πολύ, να δεχθούμε ότι στη μετάβαση θα υπάρχει μεγαλύτερο κόστος και ότι θα υπάρχουν και κίνδυνοι και σκαμπανεβάσματα όπως η ενεργειακή κρίση που περνάμε αυτή την εποχή”, σημείωσε.
Νέα ρεκόρ εκτινάσσουν το ενεργειακό κόστος
H τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, στην αγορά επόμενης μέρας, έσπασε χθες νέο ρεκόρ και διαπραγματεύεται σήμερα στα 328 ευρώ/ MWh μετά από δύο ημέρες κατά τις οποίες η αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών στο μείγμα είχε περιορίσει σημαντικά το κόστος για την ελληνική αγορά σε τιμές της τάξεως των 195-226 ευρώ/MWh.
H άνοδος της τιμής της χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας πολλαπλασιάζει το αναμενόμενο ενεργειακό κόστος, που θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ σε επιβάρυνση για τη χρονιά που έρχεται.
Πληροφορίες συνδέουν την εκτίναξη της τιμής ενέργειας με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου και την ανησυχία για ρήξη με τη Ρωσία στο θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου και το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου (TTF) σε ιστορικά υψηλά μετά την εκρηκτική άνοδο κατά 12% χθες (14/12) κοντά στα 130 ευρώ/MWh.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης