ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πληθωρισμός στο 4,8%!
Το ισχυρό κύμα της ακρίβειας αποτυπώνεται στα στοιχεία του πληθωρισμού που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.
Τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είχε τοποθετήσει τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στο 4,3%. Πάντως, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, παρουσίασε αύξηση 0,5%.
Οι ανατιμήσεις έχουν «οδηγό» κυρίως την ενέργεια, με τις αυξήσεις να έχουν περάσει σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών.
Πού οφείλεται η νέα αύξηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση του πληθωρισμού το Νοέμβριο κατά 4,8%, οφείλεται:
3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, πουλερικά, αρνί και κατσίκι, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, καφέ.
3,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
17,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
1,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
0,1% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.
2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε:τηλεφωνικές υπηρεσίες, τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων.
0,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
0,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι οξύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά εξακολουθούν να επιμένουν ότι είναι παροδικές. Πολλοί αναλυτές, την ίδια ώρα, προβλέπουν ότι η άνοδος των τιμών δεν είναι πρόσκαιρο φαινόμενο, αλλά θα κρατήσει σε βάθος χρόνου, «κουρεύοντας» τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Απειλή για τα νοικοκυριά
Η εκτίναξη των τιμών βασικών αγαθών και υπηρεσιών απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που μοιάζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς καταιγίδας, η οποία δεν φαίνεται πότε θα ολοκληρωθεί. Όπως αποδεικνύεται, τα μέτρα που ελήφθησαν με την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορούν να καλύψουν το μεγάλο βάρος για τα νοικοκυριά.
Τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να θέσουν σε εφαρμογή έως τα τέλη Ιανουαρίου έναν μόνιμο μηχανισμό παρέμβασης, ο οποίος θα λειτουργεί αυτόματα, όταν εκτοξεύονται οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να επιδοτούνται οι λογαριασμοί των νοικοκυριών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρόκειται για μία γραμμή άμυνας που θα εφαρμόσουν τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να αποκρούσουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, που βιώνουν μια πρωτοφανή ενεργειακή καταιγίδα.
Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια, όπως συνέβη με την πρόσφατη κυβερνητική παρέμβαση και θα αφορά το σύνολο των παρόχων, όχι μόνο τη ΔΕΗ. Στόχος είναι να ελαφρυνθούν από το κύμα των ανατιμήσεων νοικοκυριά που βρίσκονται σε δυσμενέστερη οικονομική θέση, αφού εκτιμάται ότι οι διεθνείς τιμές του ρεύματος θα συνεχίσουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον έως τα μέσα του 2022.
Έρχεται ο μόνιμος μηχανισμός
Με τις χονδρικές τιμές στο ρεύμα να έχουν σταθεροποιηθεί στο επίπεδο των 220 – 230 ευρώ / MWh, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πως έχει ήδη «ψαλιδιστεί» σημαντικά η έκπτωση των 39 ευρώ που έχει ανακοινώσει για την αναχαίτιση της ακρίβειας στους λογαριασμούς νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να επιστρατευθεί ένα νέο «όπλο» για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για έναν μόνιμο μηχανισμό παρέμβασης, ο οποίος θα λειτουργεί αυτόματα όταν εκτοξεύονται οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια, θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών και των παρόχων ενέργειας.
Διαβάστε επίσης:
Πληθωρισμός: Η ιδιοτελής εμμονή και τα επιτόκια
Φόβοι για εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από το 5%
Ερντογάν: Ο πληθωρισμός και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα μειωθούν με χαμηλά επιτόκια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike