Όταν το πρώτο που προβάλλει μία Τράπεζα είναι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι τα πακέτα των υπηρεσιών και προσφορών της, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη, ότι το ελληνικό αίτημα προς τη Μεγάλη Βρετανία βαδίζει καλά. Πόσο μάλλον, όταν η συγκεκριμένη Τράπεζα δεν βρίσκεται καν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την Delphi Bank, έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας και θυγατρική της Bendigo and Adelaide Bank, που εξυπηρετεί πάνω από είκοσι χρόνια την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα και τώρα αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Το αίτημα προβάλλεται στην ιστοσελίδα της Τράπεζας, με τις σχετικές πληροφορίες αλλά και την δυνατότητα να υπογράψει ο καθένας διαδικτυακά ενώ φυσικά το ίδιο μπορεί να γίνει στα καταστήματά της σε διάφορες περιοχές (Βικτώρια, Νέα Νότια Ουαλία, Νότια Αυστραλία και Κουίνσλαντ).

Η πρωτοβουλία έχει την αφετηρία της στην φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς θεωρήθηκε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί, είναι μία έμπρακτη κίνηση υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος προς τη Βρετανία και το Βρετανικό Μουσείο.

Σχετικά μάλιστα η Τράπεζα πληροφορεί τους πελάτες της ως εξής: «Ως αναπόσπαστο μέλος της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας, η Delphi Bank έχει ξεκινήσει μια εθνική εκστρατεία για να συνεισφέρει στο αίτημα για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Καθώς η ελληνοαυστραλιανή και η ευρύτερη κοινότητα τιμά τη μνήμη των 200 χρόνων της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, η Delphi Bank είναι περήφανη που τιμά τις ρίζες μας και αναζητά δικαιοσύνη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». Πρώτος εξάλλου, έχει υπογράψει συμβολικά ο έλληνας διευθυντής της Τράπεζας, Δημήτρης Σαρρής.

Να σημειωθεί, ότι γενικότερα η αυστραλιανή εκστρατεία υπέρ του ελληνικού αιτήματος έχει πίσω της αρκετά χρόνια ιστορίας, χάρις στην δραστήρια Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών  (Australians for the Return of the Parthenon Sculptures), που με επικεφαλής την Έλι Σάιμονς και τον Τζόρτζ Βάρντας έχει ενημερώσει και κινητοποιήσει το κοινό στην Αυστραλία για όλες τις πτυχές του ζητήματος. Οι ίδιοι υποστηρίζουν και σήμερα την εξαιρετική πρωτοβουλία, όπως την χαρακτηρίζουν, καλώντας «όλους τους φιλέλληνες να υπογράψουν το αίτημα και να ακουστεί η φωνή τους».

«Αντιπροσωπεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά και τη δημοκρατία, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι μία ενότητα από κλασικά ελληνικά, μαρμάρινα γλυπτά, ένα μέρος από τα οποία αφαιρέθηκαν από το μνημείο από τον Λόρδο Έλγιν, ο οποίος αργότερα τα πούλησε στη Βρετανική Κυβέρνηση _ το 1816_ για να μην επιστραφούν έκτοτε στον νόμιμο τόπο τους, που είναι η Αθήνα», όπως αναφέρει πληροφοριακό κείμενο της Τράπεζας.

Το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών, όπως προβάλλεται από την αυστραλιανή Τράπεζα

Δίνει μάλιστα και επιπλέον στοιχεία για το αίτημα, για όσους δεν είναι ενημερωμένοι: «Για πολλά χρόνια, η Ελλάδα αμφισβητεί την ιδιοκτησία των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, υποστηρίζοντας ότι ο Λόρδος Έλγιν τα αφαίρεσε παράνομα ενώ η χώρα ήταν υπό τουρκική κατοχή ως μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα, τα σωζόμενα μάρμαρα βρίσκονται σε δύο πόλεις _ την Αθήνα και το Λονδίνο_, σε απόσταση 1500 μιλίων μεταξύ τους. Παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να επανενώσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για να σχηματίσουν ένα σύνολο στο Μουσείο της Ακρόπολης, δυστυχώς παρέμειναν ανεπιτυχείς».

Το αίτημα της Delphi Bank, η οποία έχει να επιδείξει μεγάλο αριθμό χορηγιών για ελληνικές πολιτιστικές δράσεις  μπορεί να υπογραφεί στο delphibank.com.au/leadtheway από τους ενδιαφερόμενους σε όλον τον κόσμο. Αν υπάρχει κάτι αρνητικό σ΄αυτή την προσπάθεια πάντως, είναι η εικονογράφηση της πρωτοβουλίας με τις Καρυάτιδες.

Διαβάστε επίσης

Κεν Λόουτς: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Γλυπτά Παρθενώνα: Να επιστραφούν στην Ελλάδα θέλουν οι Βρετανοί

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα εργασθώ σκληρά για την επιστροφή των Γλυπτών