Με τη λήξη, σήμερα της προθεσμίας που έχει δοθεί από τον ΟΔΔΗΧ για να απαντήσουν οι κάτοχοι ομολόγων του PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του 2017 εάν θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή που «τρέχει» τώρα το ελληνικό δημόσιο, ολοκληρώνεται ένα ακόμη “lifting” στην εικόνα του ελληνικού χρέους, «ξεθωριάζοντας» περαιτέρω τη «μνήμη» των αγορών για τις δραματικές μέρες της ελληνικής κρίσης.

Με το διακανονισμό της ανταλλαγής, την επόμενη Παρασκευή, η προσοχή θα στραφεί στο τελευταίο, σημαντικό, βήμα του ΟΔΔΗΧ για φέτος, στην ανακοίνωση δηλαδή του δανειακού προγράμματος και των προτεραιοτήτων για το 2022.

Το νέο δανειακό πρόγραμμα θα προβλέπει το δανεισμό τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, συν πλην, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές.

Οι προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι οι εκδόσεις τον επόμενο χρόνο να κινηθούν, business as usual, που σημαίνει εμπροσθοβαρή δανεισμό με την πρώτη, κοινοπρακτική έκδοση, στις αρχές του νέου έτους.

Παράγοντες της αγοράς ομολόγων, χαρακτηρίζουν το 2022 μια περίπλοκη, δύσκολη χρονιά, με το πιο σοβαρό πρόβλημα τη διαχείριση της πανδημίας. Τι θα γίνει με την μετάλλαξη «Όμικρον», τι θα γίνει με τον πληθωρισμό, τι θα γίνει με το PEPP…

Μια πρώτη γεύση πάντως των προθέσεων και του κλίματος στην ΕΚΤ για το θέμα αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στις 16 Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ με τη Φρανκφούρτη να παρακολουθεί προβληματισμένη τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, ειδικά όταν η Γερμανία βλέπει το δείκτη στο 6%.

Το βέβαιο είναι πως οι κινήσεις της ΕΚΤ θα επηρεάσουν την αρχιτεκτονική των πρώτων εκδόσεων του έτους με το τοπίο για την πρώτη έκδοση να ξεκαθαρίζει το πιθανότερο εντός του πρώτου διμήνου.

Γενάρη ο αποχαιρετισμός στο ΔΝΤ

Στις αρχές του 2022 το πιθανότερο μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να γίνει η εξόφληση του ΔΝΤ με τα τελευταία 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο σκέλος της πρόωρης αποπληρωμής χρέους 7,1 δισ. ευρώ που δρομολογεί το Δημόσιο.

Τα υπόλοιπα σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ αφορούν σε χρέος από το πρώτο πακέτο δανείων από την ΕΕ, τα οποία όμως αναμένεται να αποπληρωθούν το πιθανότερο μέσα στο Μάρτιο, με δεδομένη τη γραφειοκρατία που παραδοσιακά συνοδεύει εγχειρήματα τέτοιου είδους επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Οι κινήσεις, μαζί με τις πράξεις διαχείρισης όπως το swap που τρέχει αυτές τις μέρες αποσκοπούν στη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά, της εμπορευσιμότητας των ελληνικών τίτλων και στην αποκατάσταση της κανονικότητας σε μια αγορά χρέους που εδώ και 12 χρόνια παλεύει να ορθοποδήσει μετά τη μεγάλη κρίση του 2010 και παραμένει ακόμη εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Ως προς τους διαχειριστικούς στόχους για το 2022, στο επίκεντρο βρίσκονται νέες κοινοπρακτικές εκδόσεις με τη διάρκεια και την έκταση του να είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων στις αγορές, η αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των διαθεσίμων του δημοσίου που εκτιμώνται πέριξ των 40 δις. ευρώ και είναι ως ποσοστό του ΑΕΠ από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο ίσως ενταχθούν επιπλέον πράξεις διαχείρισης, όπως η τρέχουσα.

Ως προς το swap που είναι σε εξέλιξη, το εγχείρημα τρέχουν οι JP Morgan, BNP Paribas, HSBC, Goldman Sachs, Deutsche Bank και Τράπεζα Πειραιώς και αφορά σε τίτλους σχεδόν 4 δις. ευρώ που είχαν πολύ χαμηλή ρευστότητα.

Διαβάστε επίσης: