ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ωστόσο οι κλασικοί χειμερινοί προορισμοί στο νομό Ιωαννίνων, την ορεινή Αρκαδία, Αράχωβα και Πήλιο κινούνται με πληρότητες στο 60%, όμως και αυτοί οι προορισμοί έχουν να ανταγωνιστούν τα καταλύματα Airbnb τα οποία λειτουργούν εκτός υγειονομικού πλαισίου.
Για χαμηλές-αναιμικές τις χαρακτηρίζει-, πληρότητες στα τρία ξενοδοχεία του Ομίλου ΛΑΜΨΑ στην πλατεία Συντάγματος τη Μεγάλη Βρετανία, το King George και το Athens Capital κάνει λόγο, μιλώντας στο mononews και ο κ. Τάσος Χωμενίδης, CEO της ξενοδοχειακής εταιρείας.
Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας.
Την ίδια ώρα η Aegean με ανακοίνωση της ενημερώνει ότι η αλλαγή ημερομηνίας πτήσης θα γίνεται χωρίς χρέωση και ο κ. Γρηγόρης Τάσιος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, προτείνει στους συναδέλφους του να μην ζητάνε προκαταβολές για τις κρατήσεις Χριστουγέννων- πρωτοχρονιάς, ή αν το κάνουν να δίνουν γραπτώς τη δυνατότητα να μπορεί κάποιος να ακυρώσει την κράτηση 48 ώρες πριν και να πάρει τα χρήματα του.
Ο κ. Τάσιος χαρακτηρίζει υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις ενόψει Χριστουγέννων, λέγοντας πως «δυστυχώς καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο Έλληνας ξενοδόχος. Τα στοιχεία για τις πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των επαρχιακών πόλεων, είναι απογοητευτικά».
Την ίδια ώρα με μία ιδιαίτερη σκληρή ανακοίνωση η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για καταβαράθρωση στις πληρότητες και «φωτογραφίζει» ως υπεύθυνους της πτώσης τα δελτία ειδήσεων και τα media. «Με την ιδιαίτερη προβολή που παρέχουν στη Θεσσαλονίκη τα τηλεοπτικά κανάλια και τα ΜΜΕ εδώ και ένα μήνα μέσα από τα δελτία τους για τον κορονοϊό, έχουν καταφέρει η πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης μας να καταβαραθρωθεί από το 60% στο 15%, με τάση για ακόμα πιο χαμηλά».
Ο φόβος για την εξέλιξη της μετάλλαξης Ο, οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας, τα υποχρεωτικά σελφ τεστ για τα παιδιά, θα κρατήσουν πολλούς στα σπίτια τους, αναφέρουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς.
Και ελπίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, στα δύο τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ για τα Φώτα δεν υπάρχει «φως κρατήσεων», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο κ. Τάσιος.
Ωστόσο οι ξενοδόχοι θεωρούν θετικό το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει μπει σε ένα καθεστώς τύπου lockdown, το οποίο θα ήταν καταστροφή για τον τουρισμό. Βέβαια λένε πως ο δεύτερος χειμώνας της πανδημίας παραμένει «ψυχρός» σε ότι έχει να κάνει με τις κρατήσεις και μοναδική ελπίδα να «ζεσταθεί» η αγορά είναι οι last minute κρατήσεις.
Ο κ. Τάσιος σημειώνει ακόμα πως η χειμερινή περίοδος έχει διάρκεια 120 ημέρες και για τις συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες –μικρής δυναμικότητας στην πλειονότητα τους- δεν αρκεί ένα καλό 15νθήμερο που μάλιστα δεν είναι για την ώρα εξασφαλισμένο, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τεράστιες ζημιές 18 μηνών. Και έχουν ακόμα να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος και την αγορά πρώτων υλών που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει ακόμα λόγο για «απόλυτο μπάχαλο» που επικρατεί στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στα παράνομα καταλύματα, που «θολώνει» την πραγματική εικόνα της ξενοδοχειακής αγοράς και δημιουργεί ψευδαισθήσεις τουριστικής ανάκαμψης.