ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Όπως είπε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ στο 5ο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Ρίσκου, οι δύο αυτές προκλήσεις διαθέτουν δύο ομοειδή σημεία είναι παγκόσμιες – δεν γνωρίζουν σύνορα και η ύπαρξη τους απειλεί την οικονομική σταθερότητα και τις τράπεζες.
Επίσης, είναι διατομεακές και πολύπλοκες, κανένας θεσμός δεν μπορεί να τις κατανοήσει και να τις αντιμετωπίσει μόνος του. “Πρέπει να δούμε ολόκληρη την εικόνα, συνδέοντας δεδομένα και διαφορετικές οπτικές” σημείωσε. Στην ομιλία της επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να επανεκτιμήσουν τις πολιτικές τους για το περιβάλλον αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το οικονομικό σύστημα πρέπει να είναι πιο ευέλικτο, καθώς «πιο δυνατές τράπεζες είναι οι τράπεζες που δανείζουν περισσότερο».
Ο ρόλος του ESRΒ όπως είπε για την αντιμετώπιση τους είναι σημαντικός καθώς περιλαμβάνει περίπου 80 ιδρύματα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και όλων των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ΕΕ. Περιλαμβάνει εποπτικές αρχές τραπεζών, ασφαλίσεων και αγορών, καθώς και τις τρεις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και επωφελείται από την τεχνογνωσία του ακαδημαϊκού χώρου μέσω της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του.
Συνακόλουθα, το ESRB επιθυμεί την επίτευξη ευρύτερης συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών ως απάντηση σε αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις.
Κλιματική Αλλαγή
Για να υπάρξει οικονομική σταθερότητα το οικονομικό σύστημα πρέπει να είναι όσο πιο ευέλικτο γίνεται για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και τα ρίσκα που την συνοδεύουν.
Είναι ζωτικής σημασίας η μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία να είναι συντεταγμένη, καθώς οτιδήποτε αντίθετο μπορεί να δημιουργήσει οικονομικές απώλειες. «Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν περιουσιακά στοιχεία χάσουν την αξία τους πριν ολοκληρώσουν τον αναμενόμενο οικονομικό τους κύκλο και υπάρξουν απότομες ανατιμήσεις αυτό θα οδηγήσει σε συστημική διαταραχή» σημειώνει η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ανάλυση του ESRB αναδεικνύει ότι οι αγορές δεν έχουν διαφοροποιήσει τις αποτιμήσεις τους ενσωματώνοντας τους κλιματικούς κινδύνους. Στην ομιλία επισημαίνεται ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να επανεκτιμήσουν την πολιτικές τους για το περιβάλλον αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το οικονομικό σύστημα πρέπει να είναι πιο ευέλικτο, καθώς «πιο δυνατές τράπεζες είναι οι τράπεζες που δανείζουν περισσότερο».
Κυβερνοεπιθέσεις
Η ψηφιοποίηση και η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας εξαιτίας της πανδημίας covid έχει καταστήσει της εταιρείες και τους πολίτες εκτεθειμένους και ευάλωτους απέναντι σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Μάλιστα τόνισε ότι αρκεί μόνο μία κυβερνοεπίθεση για να προκαλέσει γενικευμένο πρόβλημα καθώς στην Ευρώπη όλα συνδέονται.
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων κατά 54% το 2020. Έτσι, σημείωσε ότι η ΕΕ οφείλει να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα και να εγκαθιδρύσει ένα δίκτυο βάσιμων πληροφοριών απέναντι σε μια τυχόν επίθεση στον κυβερνοχώρο.
Λύσεις
Η αντιμετώπιση αυτών των απειλών πρέπει να είναι συλλογική και συντεταγμένη μέσω μίας ενωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ανταλλάσσει πληροφορίες και θα διευρύνει τις οπτικές της γωνίες.
Στόχος του ESRB είναι να παρουσιάσει ένα πλάνο το οποίο θα αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο δημόσιες οικονομικές αρχές θα αντιμετωπίζουν τις κυβερνοεπιθέσεις. Επίσης να αναπτύκει ένα δίαυλο επικοινωνίας με σκοπό την συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών και την συντονισμένη αντιμετώπιση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.