ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Tην πεποίθηση ότι η Cisco μπορεί να αναπτύξει συνεργασίες με την Ελλάδα σε διάφορα πεδία και η χώρα να γίνει «ακόμα πιο ανταγωνιστική», με ένα «ακόμα πιο λαμπρό μέλλον», εξέφρασε απόψε ο αντιπρόεδρος της Cisco South Europe, Αγκοστίνο Σαντόνι (Agostino Santoni), μιλώντας από το βήμα του 32ου Greek Economic Summit (GES2021). «Πιστεύω πως είναι εκπληκτική στιγμή για τη βιομηχανία μας, αλλά και για τις χώρες, όπως η Ελλάδα. Βλέπουμε ότι λόγω των ευρωπαϊκών επενδύσεων, του Next Generation EU Fund (σ.σ. του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Ευρώπη), υπάρχει η ευκαιρία οι χώρες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Σαντόνι.
Κάλεσε δε, το ακροατήριο να φανταστεί ένα μέλλον κατά το οποίο όλες οι φυσικές υποδομές θα έχουν μετατραπεί σε ψηφιακές πλατφόρμες: «Λιμάνια, δρόμοι, αυτοκινητόδρομοι, δίκτυα διανομής αερίου και ηλεκτρικά δίκτυα, να γίνουν ψηφιακές πλατφόρμες. Σκεφτείτε τώρα, γύρω από αυτές τις ψηφιακές πλατφόρμες να προσφέρουμε νέες υπηρεσίες, στον δημόσιο τομέα, στις πόλεις και τις επιχειρήσεις (…) Νέες υπηρεσίες για τον τουρισμό, για να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική… Σκεφτείτε το μέλλον της εργασίας και της μάθησης (…) Στη Cisco πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε (με την Ελλάδα) σε αυτά τα πεδία και η χώρα να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Cisco για την περιοχή της Νότιας Ευρώπης.
Σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης, του εκτελεστικού διευθυντή του Αμερικανο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλία Σπυρτούνια, σχετικά με το τι πράττει η Cisco για ένα μέλλον όπου η συμπερίληψη κυριαρχεί, ο κ. Σαντόνι απάντησε: «Ο στόχος είναι να στηρίξουμε ένα συμπεριληπτικό μέλλον για όλους. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Αν δείτε τι κάνουμε στην όμορφη χώρα σας, σκεφτείτε τη δύναμη της Cisco Academy. Το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη θα γίνει Cisco Acadey, όπου όλοι θα μπορούν να εκπαιδευτούν πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες, στην κυβερνοασφάλεια. Η ιδέα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να δημιουργησουν ένα λαμπρό μελλον» σημείωσε και δήλωσε πολύ περήφανος για τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Ciscο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις ακαδημίες της στην υπόλοιπη Ελλάδα, «για να κάνουμε το μέλλον της χώρας ακόμα πιο λαμπρό».
Ο κ. Σαντόνι χαρακτήρισε τη σημερινή οικονομία ως «οικονομία των ταλέντων», επισημαίνοντας πως αν όλα όσα έχουν τεθεί ως στόχος συμβούν, αν όλα γίνουν ψηφιοποιημένα και «πράσινα», τότε η έλλειψη ταλέντων θα εξελιχθεί σε ένα ακόμα σημαντικότερο θέμα συζήτησης. «Για αυτο επενδύουμε στη δημιουργία ψηφιακών δεξιοτήτων με τις ακαδημίες (της Cisco) για όλους, για μαθητές, για άνεργους, για ανθρώπους που θέλουν να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι η Cisco «βλέπει» την τεχνολογία ως απλή, ανοιχτή, ασφαλή και αειφόρο και με τον ίδιο τρόπο προσεγγίζει την αναγκαία συμπεριφορά και των επιχειρήσεων, των πόλεων, αλλά και των χωρών.
Οι πιο ανταγωνιστικές πόλεις και επιχειρήσεις και η μεγαλύτερη ευκαιρία
Σημείωσε μάλιστα ότι, σε μια περίοδο όπου οι «πράσινοι» και ψηφιακοί στόχοι δεν μπορούν να υπάρξουν ο ένας χωρίς τον άλλον – «δεν υπάρχει πράσινο χωρίς ψηφιακό, ούτε ψηφιακό χωρίς πράσινο», είπε χαρακτηριστικά – οι πιο ανταγωνιστικές πόλεις και επιχειρήσεις στον κόσμο, θα είναι εκείνες που θα βάλουν το ανθρώπινο ταλέντο και την οικονομία των ταλέντων στον πυρήνα της στρατηγικής τους, έχοντας κατά νου ότι η μεγαλύτερη ευκαιρία σήμερα είναι ο συνδυασμός ενός πράσινου και αειφόρου κόσμου, που υποστηρίζεται από τις ψηφιακές ικανότητες και την τεχνολογία -κάτι που ισχύει, όπως είπε, και για χώρες όπως η Ελλάδα.
Ερωτηθείς αν η Cisco αναπτύσσει συνεργασίες στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ο κ.Σαντόνι απάντησε: «Υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα συνεργασίας στην κυκλική οικονομία, με κυβερνήσεις, πόλεις και επιχειρήσεις. Π.χ., εδώ στην Ευρώπη συνεργαζόμαστε με μεγάλη τράπεζα, που βοηθά τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας σε διάφορα επίπεδα, από τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι τον τρόπο που τοποθετούν τα προϊόντα τους στην αγορά (…) Βοηθάμε δηλαδή στη δημιουργία νέων, αειφορικών προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι η ώρα για την ψηφιακή βιομηχανία, τους πελάτες της, τις πόλεις και τις κυβερνήσεις να κάνουν τις επιλογές τους, γιατί στον κόσμο που ζούμε πρέπει να βάλουμε ως κοινό στοίχημα να κάνουμε τον πλανήτη μας αειφόρο (…) Αλλά και η εμπειρία της Θεσσαλονίκης είναι άλλο ένα παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, ένα μέρος όπου καινοτόμοι άνθρωποι, νεοφυείς επιχειρήσεις, στελέχη της κυβέρνησης, ο δήμαρχος της πόλης και οι εταίροι μας μπορούν όλοι να βρουν ένα μέρος, για να συνεργαστούν από κοινού (…) γιατί η κυκλική οικονομία αναπτύσσεται επίσης γύρω από το ταλέντο και τις ιδέες».
Το συναρπαστικό «νόμισμα» της εμπιστοσύνης
Στο ερώτημα ποιο μήνυμα θα ήθελε να απευθύνει στους Έλληνες, ο κ. Σαντόνι είπε: «Πιστεύω και ελπίζω για τους μαθητές και τους ανθρώπους που κοιτάζουν το μέλλον, να το κοιτάζουν με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι το πιο συναρπαστικό “νόμισμα” αυτές τις ημέρες. Εύχομαι στους Ελληνες πολίτες εξαιρετική επιτυχία. Είμαστε πολύ ευτυχείς, που έχουμε αναπτύξει συνεργασία σε αυτή την αγορά».
Επίσπευσε η πανδημία τις αλλαγές γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό; Η απάντηση του κ. Σαντόνι ήταν καταφατική, ενώ έκανε λόγο και για επιτάχυνση στη ζήτηση νέων δεξιοτήτων. Όπως είπε, κατά ορισμένες εκτιμήσεις, η πανδημία επίσπευσε τις εξελίξεις στο ψηφιακό τερέν κατά πέντε χρόνια και, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις κατά δέκα. Ο ίδιος δεν μπορεί, όπως είπε, να μιλήσει για το πόσα χρόνια μπροστά βρεθήκαμε, αλλά «σίγουρα ήταν η πιο εκπληκτική επιτάχυνση, που έχω δει στην ψηφιακή βιομηχανία. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω τη δέσμευση πολλών επιχειρήσεων στη βιομηχανία μας για ένα συμπεριληπτικό μέλλον».
Ο κ. Σαντόνι επισήμανε, τέλος, ότι η ανάπτυξη της κυβερνοασφάλειας είναι απαραίτητη και ότι η ιδιωτικότητα πρέπει να είναι ανθρώπινο δικαίωμα, σημειώνοντας ως προς αυτή την τελευταία παραδοχή ότι «πρέπει να υπάρχει στην κουλτούρα και το DNA μας, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
Το συνέδριο διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη στρατηγική υποστήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και του Atlantic Council.
Διαβάστε επίσης
Amazon: Προβλήματα σύνδεσης σε όλον τον κόσμο
Diana Shipping: Ναύλωσε πλοίο με 28.000 δολάρια την ημέρα
Intracom: Ολοκληρώθηκε η εκποίηση των μετοχών που προέκυψαν από τα αδιάθετα κλασματικά υπόλοιπα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Πρώην πρόεδρος Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης ειδικός απεσταλμένος στη Λ. Αμερική
- ΦΠΑ: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025– Πώς θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ
- Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η πρώτη δόση – Τα ποσά ανά κατηγορία – Τι θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους
- Υπουργικό συμβούλιο: Η ατζέντα για το 2025 – Στο τραπέζι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων