Δράσεις που θα αλλάξουν άμεσα την καθημερινότητα του βιομηχανικού και επιχειρηματικού κόσμου σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην εισαγωγική ομιλία του στη 2η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας για την Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανία «παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα από τις κρίσεις ανακάμπτει και αναπτύσσεται, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της».

Σκοπός της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού, ήταν να παρουσιάσει η ανάδοχος PwC την εναρκτήρια έκθεση που ετοίμασε με την γενική γραμματεία Βιομηχανίας και να γίνει συζήτηση για τις κατευθύνσεις και τα επόμενα βήματα της Στρατηγικής για μια ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία.

Ο υπουργός, σχετικά με την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας μας εστίασε, ενδεικτικά, σε δυο νούμερα. Δηλαδή:

– Την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 9,1% από πέρυσι (Σεπτέμβριος 2020-Σεπτέμβριος 2021) και μάλιστα ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ που κινήθηκε στο 4,2%.

– Την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 36,7% το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την νέα αυτή Εθνική Στρατηγική, αφού, για πρώτη φορά έχουμε μια καλή συγκυρία» είπε ο κ. Γεωργιάδης εξηγώντας την άποψή του ως εξής: «Πρώτον, διαθέτουμε έναν στιβαρό μηχανισμό διακυβέρνησης, και δουλεύουμε όλοι μαζί για να σχεδιάσουμε το μέλλον της βιομηχανίας με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, υπό τον συντονισμό της Επιτροπής των γενικών γραμματέων και υπό την σκέπη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Γεωργιάδης: Σειρά εργαλείων για την επίτευξη των στόχων μας

Δεύτερον, έχουμε στη διάθεσή μας σειρά εργαλείων για την επίτευξη των στόχων μας, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, μέχρι τα εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρούμε να τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, όπως τα ΣΕΚΕΕ (Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – βλ. Υδρογόνο), και φυσικά την τεχνική βοήθεια της DG Reform, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσεται και το παρόν έργο, άλλα και περαιτέρω χρηματοδοτικά προγράμματα που θα δούμε και κατά την ανάπτυξη της Στρατηγικής».

Στο πλαίσιο της δουλειάς που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2021 η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έστειλε ερωτηματολόγια σε 16 γενικές γραμματείες σχετικά με τις αρμοδιότητες, τα έργα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς τη βιομηχανία, τα όποια φυσικά και χρησιμοποιούμε για την ανάπτυξη της στρατηγικής.

Τον Αύγουστο ξεκίνησε και η τεχνική βοήθεια της DG Reform με ανάδοχο την PwC και παράλληλα, δημιουργήθηκε ο μηχανισμός διακυβέρνησης και πλέον έχει εκπονηθεί και η πρώτη έκθεση.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η γενική γραμματέας ΕΟΠΥ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης, ο πρόεδρος ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», Μιχαήλ Στασινόπουλος, και ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νίκος Βέττας.

Διαβάστε επίσης: