ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αρχικά ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο Open έκανε λόγο καλή εικόνα της οικονομίας, αλλά αναφέρθηκε στις δυσμενείς εξελίξεις στο ενεργειακό και υγειονομικό πεδίο.
Σε αυτό το πλαίσιο διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα πάρει εάν χρειαστεί και άλλα μέτρα στήριξης των καταναλωτών. «Η εκτίμηση που υπάρχει σήμερα, είναι ότι η φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης είναι οξύ, θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά θα είναι πεπερασμένο και θα ολοκληρωθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Με αυτά τα κριτήρια παίρνουμε μόνιμα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε ένα παροδικό πρόβλημα, αλλά και παροδικά μέτρα. Κάνουμε μόνιμες παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε το εισόδημα του πολίτη. Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ήδη. Τα παροδικά μέτρα είναι ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την κοινωνία όσο χρειαστεί».
Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η χώρα θα βγει από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας το 2022, διαμήνυσε πως υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη πολιών. Παραδέχθηκε πως το χρέος είναι υψηλό, αλλά όπως είπε «όλοι οι θεσμοί το χαρακτηρίζουν βιώσιμο».
Τόνισε πως το 2022 «θα έχουμε μειωμένα ελλείμματα, της τάξης του 1% και ισχυρή ανάπτυξη. ΘΑ συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους (ΦΠΑ, έκτακτης αλληλεγγύης) από την Άνοιξη σιγά σιγά. Από το 2023 οι υποχρεώσεις μας θα είναι διαφορετικές, θα έχουμε ευελιξία».
Επιπρόσθετα επεσήμανε πως το 2022 «θέλουμε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ», ενώ υπογράμμισε θα πως θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει αποπληρωμή του φόρου σε 10 έως 12 δόσεις.
Διαβάστε επίσης
Χρήστος Σταϊκούρας: Στόχος να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες 100.000 επιχειρήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης σε Λατινοπούλου: Ο υπουργός Οικονομικών του Τραμπ είναι γκέι, η woke ατζέντα δεν αφορά τον γάμο των ομοφύλων
- Παύλος Μαρινάκης: Ενωτική η ομιλία Καραμανλή, από τον Σαμαρά είχαμε προσβολές και ύβρεις
- Goldman Sachs: Οι προβλέψεις για τράπεζες και Γενικό Δείκτη το 2025
- Ζοζέπ Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης