• Ελλάδα

    Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδει Πακιστανό γιατί κινδυνεύει με θανατική ποινή


    Πακιστανός καταζητούμενος για ανθρωποκτονία δεν θα εκδοθεί στην πατρίδα του γιατί κινδυνεύει με θανατική ποινή. Αυτό το αποφάσισε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτή την έφεση του Πακιστανού εκζητούμενου.
     
    Ο άνδρας κατηγορείται ότι το 2014 μαζί με άλλα 10 άτομα, συμμετείχε σε ανθρωποκτονία κατά τη  διάρκεια καβγά για περιουσιακά θέματα. Το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου είχε αποφασίσει την έκδοση του στο Πακιστάν για να δικαστεί για ανθρωποκτονία, αδίκημα που εκεί τιμωρείται ακόμα και με θανατική ποινή.  
     

    Μετά την έφεση του Πακιστανού, ο Αρειος Πάγος ακύρωσε την απόφαση της έκδοσής του κρίνοντας ότι ήταν εσφαλμένη.Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «στο Πακιστάν η πράξη της ανθρωποκτονίας τιμωρείται με την ποινή του θανάτου ή της ισόβιας κάθειρξής και ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι ενδείξεων ενοχής του εκζητουμένου, δεν μπορεί να εκδοθεί».

    Σύμφωνα με  τους ανώτατους δικαστές «ο σεβασμός και η προστασία της ζωής αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και η έκδοσή του εκζητουμένου αντιβαίνει σε κανόνες της διεθνούς και εσωτερικής έννομης  τάξης, αφού στην Ελλάδα καταργήθηκε η θανατική ποινή με το νόμο 2172/1993 και η συγκεκριμένη πράξη που αποδίδεται στον Πακιστανό δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις των εγκλημάτων στρατιωτικού χαρακτήρα σε  καιρό ειρήνης.»

    Κατόπιν αυτής της απόφασης, ο Πακιστανός δεν θα εκδοθεί στην χώρα του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: OTE: Πραγματοποιείται έρευνα για τις καταγγελίες του ΚΚΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έφη Αχτσιόγλου – Ένας νέος Βαρουφάκης γεννιέται

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα Δικαστική Ένωση: «Ελεγχόμαστε αν είμαστε νόμιμοι, όχι αν έχουμε σκοπιμότητες»



    ΣΧΟΛΙΑ